FoodWiki

Κατανοώντας την πρώτη ύλη

Το μαγείρεμα δεν είναι εύκολη υπόθεση και για να μαγειρέψουμε σωστά πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε. Το FoodWiki δεν είναι τίποτε άλλο από μια συλλογή πληροφοριών τροφίμων και πρώτων υλών με σκοπό να αποκτηθεί μια σφαιρική εικόνα του τροφίμου από την στιγμή της παραλαβής του έως την κατανάλωσή του.

Ελαιόλαδο
Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες ότι ακόμα και έμπειροι εστιάτορες δεν γνωρίζουν τις διαφορές στο ελαιόλαδο με αποτέλεσμα να πέφτουν εύκολα "θύματα" των προμηθευτών τους. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα αναλύσουμε τι είναι το ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποιοτικές κατηγορίες στις οποίες κατατάσσεται.
Σινιάβρι
H πιπεράτη – πύρινη γεύση του μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Εξ όψεως μοιάζει με την καλλιεργήσιμη ρόκα, όμως η γεύση του θυμίζει πολύ την μουστάρδα.
Μαγιά
Αν και ως βιολογικό μέσο διόγκωσης έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με το ξινό προζύμι, η μαγιά ή όπως οι επαγγελματίες την γνωρίζουμε «μαγιά αρτοποιίας» είναι το πιο χρησιμοποιούμενο υλικό στην παρασκευή ψωμιού.
Καρότα
Ως παιδιά ίσως έχετε ακούσει την ατάκα «φάε τα καρότα σου για να βλέπεις καλύτερα». Η αλήθεια είναι πως το καρότο ως λαχανικό είναι γεμάτο από ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό και ιδιαίτερα βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη και για την όρασή μας.
Τι είναι η Βανιλίνη
Πιστεύω πως δεν υπάρχει μάγειρας είτε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης ο οποίος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με το αρωματικό αυτό – μια κρυσταλλική σκόνη σαν την ζάχαρη με έντονο άρωμα σε μπλε μεταλλικό κουτί και λευκές κάψουλες με κόκκινο καπάκι των 0,2 γραμμαρίων. Μάλιστα, πολύ «μαστόροι» μάγειροι και νοικοκυρές δεν γνώριζαν τι είναι η πραγματική βανίλια […]
Βερίκοκο
Προς τα τέλη της άνοιξης, γύρω στο Μάιο μας συνέπαιρνε το άρωμα από τα ώριμα βερίκοκα τα οποία ήταν έτοιμα για να τα καταβροχθίσουμε.
Μούσμουλα
Στα σχολικά μας χρόνια, τουλάχιστον οι γενιά των boomers, περιμέναμε τον ερχομό των μούσμουλων ως μάννα εξ ουρανού καθώς σήμαινε πως έμειναν μερικές εβδομάδες έως ότου σταματήσουν τα μαθήματα για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Παστός Μπακαλιάρος
Είναι απορίας άξιο πως σε μία χώρα με τεράστια ακτογραμμή όπως η Ελλάδα και με εύκολη πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος να είναι τόσο αγαπητός
Δενδρολίβανο
Το δεντρολίβανο θεωρείται πως αποτελεί δώρο της θεάς Αφροδίτης προς την ανθρωπότητα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια γραπτή αναφορά στην αρχαία γραμματεία, θα μπορούσαμε να συνδέσουμε τον μύθο αυτό με την γέννηση της θεάς. Ως γνωστών το δεντρολίβανο είναι ένας θάμνος ο οποίος ευδοκιμεί σε παραθαλάσσια μέρη και μάλιστα σε ξηρικά χωράφια.  Συνδυάζοντας […]