Αγκινάρα

Μια τρυφερή νόστιμη καρδιά στο κέντρο της άνοιξης

Μία νόστιμη καρδιά καλά κρυμμένη ανάμεσα σε υπεράριθμα φύλλα, η αγκινάρα αποτελεί μια λιχουδιά του Απριλίου. Τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε βραστή, είτε σε ένα ωραίο γιαχνερό ή ακόμα και ωμή όπου αποτελεί ιδανικό μεζέ για ρακί ή τσίπουρο. Λόγο των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων, η αγκινάρα χρησιμοποιείται κατά κόρον από την φαρμακοβιομηχανία ειδικά για την παρασκευή καλλυντικών ενώ αποτελεί βασικό συστατικό του Ιταλικού λικέρ “Cynar”.

Ιδιότητες:

Το φυτό της αγκινάρας (Cynara cardunculus) προέρχεται από την Αφρική, με πιθανότατη χώρα την Αλγερία. Στην χώρα μας, πρωτοεμφανίστηκε με την έλευση των Ρωμαίων όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και επανεισήχθη, μετά από μια μεγάλη περίοδο απουσίας, από τους Άραβες στην Ισπανία μετά τον μεσαίωνα.             Το φυτό καλλιεργείται τόσο για το άνθος του, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους στην μαγειρική, όσο και για τα φύλλα του τα οποία αποτελούν πρώτης τάξεως ζωοτροφή. Από το άνθος του, ή καλύτερα το μπουμπούκι του, μαγειρεύεται η καρδιά του αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι που υπάρχει στο κέντρο.

Ποικιλίες

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι αγκινάρες. Τις άγριες οι οποίες είναι σχετικά πιο μικρές με αγκαθωτά πέταλα, και οι ήμερες οι οποίες έχουν πιο μεγάλη καρδιά. Συνήθως στο εμπόριο βρίσκουμε ήμερες αγκινάρες καθώς είναι πιο εμπορεύσιμες και εύκολες στο καθάρισμα. Τέλος υπάρχουν και οι ημιάγριες αγκινάρες οι οποίες έχουν τριγωνικά πέταλα και μικρότερο μπουμπούκι όπως τις άγριες χωρίς όμως τις ακίδες.

Πως αγοράζουμε

Όπως κάθε μπουμπούκι, έτσι και η αγκινάρα όσο πιο σφιχτή είναι τόσο πιο φρέσκια είναι. Τα φύλλα της πρέπει να σπάνε με σχετική ευκολία. Μαύρα στίγματα και εύκαμπτα πέταλα είναι δείγμα πως η αγκινάρα είναι μπαγιάτικη

Εποχικότητα

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.