Αβοκάντο

Το βουτυρένιο φρούτο

Την δεκαετία 2000 υπήρχε μια εμμονή με το αβοκάντο στις κουζίνες εκείνης της περιόδου. Το πράσινο βουτυρένιο φρούτο χρησιμοποιούταν κατά κόρον σε σαλάτες και γινόταν guacamole, συνταγές οι οποίες ήταν τα trend έως το 2010. Με την πάροδο του χρόνου, το φρούτο αυτό, κυρίως λόγο της υψηλής του τιμής έγινε ασύμφορο για την μαζική παραγωγή, παρέμεινε όμως στο διαιτολόγιο των millennials κυρίως λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα και Ω-3 λιπαρά.

Λίγα λόγια για το αβοκάντο

Το δέντρο που μας δίνει τον καρπό του αβοκάντο (Persea Americana) μας έρχεται από την Κεντρική Αμερική. Μαρτυρίες λένε πως οι Ισπανοί κατακτητές τον 16ο αιώνα έγιναν μάρτυρες της λατρείας για το αβοκάντο το οποίο καλλιεργούταν ακόμα και στις αυλές των σπιτιών των Ίνκας και των Αζτέκων. Από εκεί, θα περάσουν μερικά φυτά στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, όπου η εξάπλωση και η εντατική καλλιέργεια του δέντρου θα ξεκινήσει μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο 1. Στην Ελλάδα καλλιεργείτε κυρίως στην Κρήτη (Χανιά) όπου κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής, στην Ρόδο και στην Καλαμάτα.

Αβοκάντο παραγωγή
Παγκόσμια παραγωγή αβοκάντο για την πενταετία 2014 – 2018 – Πηγή: FAOSTAT 2000

Η παγκόσμια παραγωγή αβοκάντο φαίνεται να έχει ανοδική πορεία από τα στοιχεία που έχουμε από την πενταετία 2014 – 2018 όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα. Το 2018 η συνολική παραγωγή αβοκάντο ανήλθε στους 6.410.820 τόνους ενώ τα πρωτεία της παραγωγής φαίνεται να έχει το Μεξικό. Στην Κύπρο η παραγωγή για την ίδια χρονιά ανήλθε στους 714 τόνους ενώ στην Ελλάδα στους 1.640 τόνους όπου εισήχθησαν ακόμα 957 τόνοι για να καλυφθεί η ζήτηση 2.  

Χαρακτηριστικά του Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένας αχλαδόσχημος καρπός. Η φλούδα του ώριμου φρούτου είναι σκούρα μοβ προς μαύρη. Πράσινη, όπως έχουν την πεποίθηση πολλοί μάγειροι ότι είναι το ιδανικό χρώμα, είναι η φλούδα του αβοκάντο όταν αυτό είναι ακόμα άγουρο και συνήθως κόβεται έτσι για να αντέξει το ταξίδι από την περιοχή που καλλιεργείται.

Τα ώριμα αβοκάντο έχουν κιτρινοπράσινη σάρκα, με υφή σαν βούτυρο και όχι τυχαία καθώς το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων του (160 Kcal/100 gr) προέρχεται από τα λιπαρά τα οποία περιέχει (15 γρ/100γρ αβοκάντο). Είναι πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών ενώ τα λιπαρά τα οποία περιέχει είναι αρκετά ωφέλιμα για τον οργανισμό κάνοντας το αγαπημένο φρούτο στην δίαιτα Keto

Αβοκάντο σύγκριση φρούτων
Σύγκριση άγουρου, ώριμου και παραγινωμένου αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν ουδέτερο άρωμα και γεύση κάνοντας τα ιδανικά για πλήθος από ωμές συνταγές, ειδικά ντιπ, ορεκτικά και σαλάτες. Η σάρκα του μαυρίζει πολύ γρήγορα γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να το καθαρίζουμε και να το κόβουμε την που θα το χρειαστούμε. Το ιδανικό του ταίρι είναι το λεμόνι και το lime για να του δώσουν την απαραίτητη γευστική ώθηση καθώς επίσης απαραίτητο είναι και το αλάτι. Για να εξισορροπήσει λίγο γευστικά και να είναι το κάτι άλλο στις συνταγές σας χρειαζόμαστε κάτι πικρό (όπως αντίβ, αντίδια ή σίκορι) ενώ για τους πιο τολμηρούς, ο συνδυασμός με λίγο τσίλι θα το απογειώσει.

Αβοκάντο
Μερικοί συνδυασμοί για το αβοκάντο

Πως επιλέγουμε και πως συντηρούμε

Επιλέγουμε τα αβοκάντο με πράσινη φλούδα και σχεδόν άγουρα καθώς είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε έως ότου αυτά ωριμάσουν. Θα χρειαστούν μερικές ημέρες ανάλογα με το φρούτο για να ωριμάσει και άλλες τόσες μέχρι να χαλάσει. Επιλέγουμε φρούτα σχετικά βαριά για το μέγεθος τους χωρίς στίγματα και με όχι πολύ σφιχτή σάρκα.

Τα άγουρα αβοκάντο δεν τα βάζουμε στο ψυγείο απεναντίας τα αφήνουμε να ωριμάσουν εκτός ψυγείου για μερικές ημέρες. Εντός ψυγείου βάζουμε τα ώριμα φρούτα τα οποία έχουν διάρκεια ζωής από μερικές έως και μία εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.