Δαμάσκηνα

Ένα φρούτο με πολλά οφέλη για τον οργανισμό

Με παρουσία στον Ελληνικό χώρο πάνω από 2000 χρόνια, τα δαμάσκηνα αποτελούν ένα πασίγνωστο φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες και τεκμηριωμένη αντιοξειδωτική 1 και ισχυρή….καθαρτική δράση. Από τον Θεόφραστο αναφέρεται ως «Προύμνη» 2 από όπου έλαβε και την επιστημονική ονομασία του το δέντρο και συγγενεύει άμεσα με τις βανίλιες, τις μπουρνέλες και τα κορόμηλα.

Ιδιότητες:

Τα δαμάσκηνα αποτελούν τον καρπό της δαμασκηνιάς ο οποίος ανάλογα με το είδος ποικίλει σε χρώμα, σχήμα, άρωμα και γεύση. Κυριότερες είδη είναι η ευρωπαϊκή δαμασκηνιά (Prunus Domestica), η ασιατική (Prumus Salinica) και η κινέζικη (Prunus simonii) με μερικές δεκάδες ποικιλίες ανά είδος. Το σχήμα τους είναι ωοειδές ως επι το πλείστων ενώ το χρώμα τους ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνεται από βαθύ κόκκινο έως μοβ όταν τα φρούτα είναι πλήρως ώριμα. Τέλος, η γεύση των νωπών καρπών είναι γλυκόξινη και με διακριτικό άρωμα.

Εκτός των πλούσιων φυτικών ινών που περιέχουν, τα δαμάσκηνα είναι εφοδιασμένα με πολλές βιταμίνες και μέταλλα ενώ τα φρέσκα δαμάσκηνα είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Τέλος λόγω της σορβιτόλης και της ιστατίνης που περιέχουν, βοηθούν στην πέψη και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου, ειδικά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Διατροφικά Χαρακτηριστικά

Χρήση στην κουζίνα

Τα δαμάσκηνα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Φρέσκα, μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν, σε φρουτοσαλάτα ή επεξεργασμένα ως γέμιση, πουρές, μαρμελάδα ή ακόμα και ψητά. Έχουμε παρατηρήσει πως τα δαμάσκηνα όπως και οι βανίλιες και οι μπουρνέλες, είναι πιο αρωματικά όταν είναι δροσερά από ότι όταν είναι παγωμένα. Συνεπώς σας προτρέπουμε αν προσφέρεται αυτό το φρούτο να το σερβίρετε σε δροσερή θερμοκρασία (έως 15°C) καθώς είναι φρούτο το οποίο χαμηλής επικινδυνότητας.

Αν πρόκειται να μαγειρέψετε αποξηραμένα δαμάσκηνα, σας προτρέπουμε να τα μουλιάσετε σε νερό (ή ένα βερμούτ ) για μερικές ώρες.

Αγορά – Συντήρηση

Τα φρέσκα δαμάσκηνα τα βρίσκουμε στην αγορά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Προτιμούμε τα πλήρως ώριμα δαμάσκηνα με έντονο μωβ χρώμα και σφιχτή σάρκα χωρίς ζάρες. Η φλούδα τους, εκτός από το χρώμα πρέπει να είναι κάπως ιριδίζουσα με όχι τόσο γυαλιστερή όψη.

Τα ξηρά δαμάσκηνα ιδανικά θα πρέπει να πωλούνται σε διαφανή και σφραγισμένη συσκευασία έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να δει την ποιότητά τους. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά, γυαλιστερά στην όψη και χωρίς κανένα ίχνος από μούχλα. Πριν αγοράσετε αποξηραμένα δαμάσκηνα (είτε με κουκούτσι είτε χωρίς) ρωτήστε τον προμηθευτή σας ή δείτε τα συστατικά πάνω στην συσκευασία. Γενικά, προτιμήστε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα να μην έχουν επεξεργαστεί και αποξηρανθεί με προσθήκη συντηρητικών όπως το θειώδες άλας.

Η συντήρηση των φρέσκων δαμάσκηνων γίνεται σε ψυγείο για έως και 7 ημέρες (με την προϋπόθεση ότι είναι κομμένα εκείνη την ημέρα) και τα αποξηραμένα, έως και ένα χρόνο σε ερμητικά κλειστό βάζο ή συσκευασία.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.