Δενδρολίβανο

Το τονωτικό βότανο

Το δεντρολίβανο θεωρείται πως αποτελεί δώρο της θεάς Αφροδίτης προς την ανθρωπότητα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια γραπτή αναφορά στην αρχαία γραμματεία, θα μπορούσαμε να συνδέσουμε τον μύθο αυτό με την γέννηση της θεάς. Ως γνωστών το δεντρολίβανο είναι ένας θάμνος ο οποίος ευδοκιμεί σε παραθαλάσσια μέρη και μάλιστα σε ξηρικά χωράφια.  Συνδυάζοντας λοιπόν το γεγονός αυτό με το μύθο της αναδυόμενης Αφροδίτης μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μια κάποια σχέση μεταξύ της θεότητας και του βοτάνου.

Λίγα λόγια για το δεντρολίβανο

Το δενδρολίβανο ή ροσμαρί ή αρισμαρί (Rosmarinus Officinalis) είναι ένας αειθαλής, πυκνόφυλλος θάμνος ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών1. Φτάνει έως και το  1,50 μέτρα ύψος kai τα φύλλα του είναι δερματώδη, μικρά , γραμμοειδή που μοιάζουν με μικρές πευκοβελόνες. Η πάνω επιφάνεια των φύλλων έχει χρώμα σκούρο πράσινο και η κάτω επιφάνεια είναι ελαφρώς χνουδωτή με χρώμα λευκά. Ανθίζει όλο το χρόνο και τα μοβ άνθη βρίσκονται κατά ομάδες και βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων. Χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική όσο και στην κοσμετολογία. To άρωμά του είναι αρκετά έντονο, σε σημείο μάλιστα που σε ένα πιάτο να καλύπτει τη γεύση των υπολοίπων συστατικών και να παίζει το ρόλο του πρωταγωνιστή ενώ η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.

Ιδιότητες

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαιότητα ως τονωτικό της μνήμης και της καρδιάς ενώ στην Κρήτη συνίσταται για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας. Εν γένει το δενδρολίβανο περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά συστατικά2με κύρια ενεργά συστατικά την καμφορά, την ροσμανόλη και το καρσονικό οξύ. Σε διάφορες εργαστηριακές (in vitro) και εντός πεδίου (in vino) μελέτες έχει αποδειχθεί η αντιμικροβιακή δράση  του δεντρολίβανου και έχει διαπιστωθεί η δραστικότητά του αιθέριου έλαιού του έναντι βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος, το E-coli και λιστέρια3.

Συνδυασμοί με το δενδρολίβανο – Πηγή: Αρχείο Chef Syndicate

Εμπορική μορφή

Τον δενδρολίβανο μπορούμε να τον βρούμε στο εμπόριο είτε φρέσκο ή αποξηραμένο. Στην αποξηραμένη του μορφή, τα φύλλα του πωλούνται είναι ολόκληρα ή κομμένα. Τέλος, πωλείται στο εμπόριο και το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου για χρήση στην κοσμετολογία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.