Γκρέιπφρουτ

Το φρούτο με το δολοφονικό μυστικό

Το γκρέιπφρουτ, ήδη από την δεκαετία του 1980 και 1990 είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του και την διατροφική του αξία. Ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους προσέχουν την σιλουέτα τους, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Αυτό όμως το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, και αποκαλύφθηκε τυχαία το 1998 1, είναι πως το γκρέιπφρουτ κρύβει ένα δολοφονικό μυστικό.

Λίγα λόγια για το Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ (Citrus × paradisi) είναι ένα εσπεριδοειδές που το συναντάμε να καλλιεργείται κυρίως στην υποτροπική ζώνη. Αποτελεί υβρίδιο το οποίο δημιουργήθηκε φυσικά, από την διασταύρωση μιας γλυκιάς πορτοκαλιάς από την Τζαμάικα και ενός πόμελο [enf_note]Li, X., Xie, R., Lu, Z., & Zhou, Z. (2010). The origin of cultivated citrus as inferred from internal transcribed spacer and chloroplast DNA sequence and amplified fragment length polymorphism fingerprints. Journal of the American Society for Horticultural Science, 135(4), 341-350.[/efn_note]. Η ιστορία όμως, δεν είναι ξεκάθαρη όμως για το πότε και πώς, έγινε αυτή η διασταύρωση.

Ο καρπός του γκρέιπφρουτ είναι στρογγυλός, με κίτρινο χρώμα και μοιάζει με αυτόν της πορτοκαλιάς, είναι όμως αρκετά πιο μεγάλος και λείος. Το μέγεθος μάλιστα των καρπών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 εκατοστά διάμετρο. Η σάρκα του γκρέιπφρουτ ποικίλει από κίτρινη, ροζ ή ακόμα και κόκκινη, ανάλογα με το είδος.

Γκρέιπφρουτ. Χαλκογραφία του 1750.
Πηγή: Georg Dionysius Ehret (1750) 2

Η πρώτη επίσημη καταγραφή του ως «Απαγορευμένο Φρούτο» γίνεται το 1750 από έναν εφημέριο με το όνομα Griffith Hughes 3. Έκτοτε, βλέπουμε πολλές αναφορές σε βιβλιογραφία, οι οποίες όμως τις περισσότερες φορές ίσως να αναφέρονται σε παρεμφερή φρούτα όπως η φράπα. Τον όρο γκρέιπφρουτ, τον συναντάμε για πρώτη φορά το 1814 4 ενώ η τελική βοτανική του ταξινόμηση έγινε την δεκαετία του 1940 5

Ιδιότητες του γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ιδανικό για όσους θέλουν να κάνουν μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, με υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών. Ως φρούτο βοηθάει πολύ στην διατήρηση και στην μείωση του βάρους ενώ θεωρείτε πως συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και των νεφρών καθώς και στην σε παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Το ωμό γκρέιπφρουτ αποτελείται από 90% νερό κάνοντας το ιδανική τροφή για την ενυδάτωση του οργανισμού. Ανά 100 γραμμάρια φρούτου, περιέχει μόνο 42 θερμίδες ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, (κάτι περισσότερο από 30mg), δίνοντας το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας που χρειάζεται ένας ενήλικος οργανισμός.

Nutrition Facts
servings per container
Serving size 100 γρ

Amount per serving
Calories 42
% Daily Value*
Total Fat 0.14g 1%
Saturated Fat g 0%
Trans Fat g
Cholesterol 0mg 0%
Sodium mg 0%
Total Carbohydrate 10.7g 4%
Dietary Fiber 1.6g 6%
Total Sugars 6.89g
Includes g Added Sugars 0%
Protein 0.77g

Vitamin D 0mcg 0%
Calcium 22mg 2%
Iron 0.08mg 1%
Potassium 135mg 3%
Vitamin C 31.2%

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Μια σημαντική πληροφορία για την κατανάλωση του γκρέιπφρουτ, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φυσικά ιατρική έγκριση, είναι το γεγονός ότι αυτό αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα και ουσίες 6. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό ή και την βίωση παρενεργειών αν δεν ρυθμιστεί σωστά η δοσολογία των φαρμάκων. Αυτή η ιδιότητα ήταν μάλιστα τυχαία ανακάλυψη καθώς έγινε σε έρευνα για την αλληλεπίδραση φαρμάκων με το αλκοόλ 7.

Το γκρέιπφρουτ στην μαγειρική

 Η ξινό πικρή γεύση του γκρέιπφρουτ καθώς και η δυνατή ένταση, κάνουν το φρούτο αυτό ιδιαίτερα γοητευτικό και ταιριαστό τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Χρησιμοποιείται τόσο ωμό, με την μορφή χυμού καθώς και ψημένο ή με την μορφή μαρμελάδας. Ένα γλύκισμα το οποίο έχει ως βάση το γκρέιπφρουτ, είναι το Toronja Rellena από την Κόστα Ρίκα, το οποίο στην κυριολεξία σημαίνει «γεμιστό γκρέιπφρουτ». Τέλος, είναι πολύ ταιριαστό με οστρακοειδή, ιδιαίτερα με καβούρι.

Γκρέιπφρουτ - Συνδυασμοί υλικών
Συνδυασμοί υλικών με το γκρέιπφρουτ

Πως αγοράζουμε και συντηρούμε το γκρέιπφρουτ

Παρόλο που το γκρέιπφρουτ το βρίσκουμε στην αγορά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ως φρούτο είναι χειμερινό. Η εποχή συγκομιδής του ξεκινάει από τον Δεκέμβριο και τελειώνει τον Μάρτιο.

Όπως σε όλα τα φρούτα, προτιμούμε γκρέιπφρουτ να είναι σφιχτά και με επιδερμίδα η οποία δεν έχει χτυπήματα και κηλίδες. Έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου 6 εβδομάδες) στο ψυγείο. Θα προτιμήσουμε να αποθηκεύσουμε τα γκρέιπφρουτ σε ανοιχτό δοχείο έτσι ώστε να μπορεί ο κρύος αέρας να περνάει ελεύθερα μέσα από τα φρούτα και να διατηρούνται παγωμένα ομοιόμορφα. Συνήθως, όταν φυλάσσουμε γκρέιπφρουτ σκεπασμένα ή σε σακούλα, τείνουν να αλλοιώνονται πολύ γρήγορα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.