Καρότα

Το πολυχρηστικό λαχανικό

Ως παιδιά ίσως έχετε ακούσει την ατάκα «φάε τα καρότα σου για να βλέπεις καλύτερα». Η αλήθεια είναι πως το καρότο ως λαχανικό είναι γεμάτο από ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό και ιδιαίτερα βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη και για την όρασή μας. Οι δε ιδιότητες του καρότου είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης μάλιστα, αναφέρει τρία είδη της οικογένειας του καρότου τα οποία μπορούσαν να καταναλωθούν 1

Λίγα λόγια για τα καρότα

Το καρότο (Daukus carota) μας έρχεται από την Κεντρική Ασία και κατά πάσα πιθανότητα από την Περσία (περιοχές όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράν και το Αφγανιστάν)2 . Στην Ευρώπη, η πρώτη μας επαφή με τα καρότα ήταν κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ στην Ισπανία όπου το χρώμα τους ήταν μωβ. Για την σημερινή τους μορφή και χρώμα, εικάζεται πως ευθύνονται οι Ολλανδοί 3, για να τιμήσουν την τότε σημαία τη Ολλανδίας και τον Γουλιέλμο Α΄ της Οράγγης (Willem van Oranje).

Είναι φυτό διετές, το οποίο καλλιεργείτε κυρίως για την ρίζα του. Ανάλογα με την ποικιλία, το χρώμα του καρότου ποικίλει από πορτοκαλί (που είναι το πιο γνωστό και ευρέως διαδεδομένο στις ημέρες μας), κόκκινα, μωβ και άσπρα. Γευστικά, οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών είναι μικρές, ενώ για το χρώμα τους ευθύνονται κυρίως τα ποσοστά σε λυκοπένιο, καροτίνη και ανθοκυανίνη την οποία περιέχουν.

Πηγή: Stephen Ausm (2008)4.

Το εδώδιμο μέρος είναι κυρίως η ρίζα του, παρόλα αυτά και τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν άφοβα 5 6 7 8.

Χαρακτηριστικά των καρότων

Nutrition Facts
1 servings per container
Serving size 100 grams

Amount per serving
Calories 41
% Daily Value*
Total Fat 0.24g 1%
Saturated Fat g 0%
Trans Fat g
Cholesterol mg 0%
Sodium 69mg 3%
Total Carbohydrate 9.6g 4%
Dietary Fiber 2.8g 10%
Total Sugars 4.7g
Includes g Added Sugars 0%
Protein 0.93g

Vitamin D mcg 0%
Calcium 33mg 3%
Iron 0.3mg 2%
Potassium 320mg 7%
Vitamin A 104%

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Όπως ήδη έχουμε πει, τα καρότα καλλιεργούνται κυρίως για την ρίζα τους, η οποία είναι κωνική και σαρκώδης. Κατά κύριο λόγο, το χρώμα το οποίο αναγνωρίζουμε είναι πορτοκαλί και η γεύση τους είναι γλυκιά με μέτριο σώμα και είναι μέτρια αρωματικό. Λόγω αυτού του γευστικού προφίλ, το καρότο είναι πολύ δημοφιλές υλικό στην μαγειρική, ειδικά ως βάση για ζωμούς και σάλτσες όπου χρειάζεται να δώσουμε έντονο άρωμα.

καρότα μιρεπουά
Το καρότο είναι ένα από τα βασικά συστατικά σε ένα mirepoix

Ως υλικό είναι ιδανικό τόσο για να καταναλωθεί ωμό, όσο και ως υλικό σε σούπες, ως γαρνιτούρα ατμού, βραστή, σοτέ ακόμα και ψημένο στην σχάρα. Είναι πολύ ταιριαστό με λεμονάτες γεύσης και κρεατικά φούρνου και σχάρας, ενώ είναι αχώριστο λαχανικό της φασολάδας.

Ως τρόφιμο, περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Είναι γεγονός πως 100 γραμμάρια καρότου, δίνουν στον οργανισμό μας πάνω από το 100% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α, η οποία συμβάλει στην φυσιολογική όραση και λειτουργία του ανοσοποιητικού όσο και στην διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.

Πως επιλέγουμε και πως συντηρούμε

Προτιμούμε καρότα με έντονο χρώμα και μέτριου μεγέθους. Συνήθως τα πολύ μεγάλα καρότα έχουν ξυλώδη και καθόλου ευχάριστη υφή. Θέλουμε να είναι τραγανά, οπότε στην αφή θα πρέπει να είναι σφιχτά και χωρίς τρυπούλες και σχισίματα.

Καρότα βρίσουμε σχεδόν όλο τον χρόνο στην αγορά, παρόλα αυτά η εποχή τους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι. Υπό της κατάλληλες συνθήκες, έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι στρατηγική τακτική μετά την συγκομιδή, να φυλάσσονται σε ψυγεία ανάμεσα σε στρώσεις άμμου, προκειμένου να καλυφτεί η ζήτηση κατά τους μήνες όπου δεν υπάρχει συγκομιδή. Αφού προμηθευτούμε τα καρότα μας, τα συντηρούμε σε ψυγείο, χωρίς να τα πλύνουμε ή να τα καθαρίσουμε, για έως και δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα ποσοστά υγρασίας τα οποία έχει το ψυγείο μας.

Συνταγές που περιέχουν καρότα

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.