Κοκκινο Κοχενίλης

Φτιάχνοντας την συνταγή για την ταραμοσαλάτα, πέσαμε πάνω στην εν λόγω χρωστική ουσία η οποία χρησιμοποιείται για να γίνει ο ταραμάς κόκκινος. Καθώς δεσμευτήκαμε ως Chef Syndicate να γράψουμε για αυτήν, κατά την διάρκεια της έρευνας μας συναντήσαμε αρκετές ατεκμηρίωτες πληροφορίες 1 2 οι οποίες είχαν ως σκοπό να αποτρέψουν το ευρύ καταναλωτικό κοινό να καταναλώνει τρόφιμα με την εν λόγω χρωστική. Στο άρθρο λοιπόν αυτό, θα αναλύσουμε το τι είναι η εν λόγω χρωστική, από που προέρχεται και φυσικά αν τελικά είναι προϊόν σκαθαριών.

Τι είναι το ερυθρό κοχενίλης

Κοκκινο Κοχενίλης
Ο χημικός τύπος του Ε125 3

Το ερυθρό κοχενίλης ή κόκκινο τροφίμων νο 7 ή Ponceau 4R είναι μια κόκκινη συνθετική χρωστική 4 γνωστή στην λίστα των Ε ως Ε124, με πάνω από 100 συνώνυμα 5. Το πρώτο πράγμα που μας κίνησε την περιέργεια, είναι το γεγονός ότι ως ονομασία είναι παρόμοιο με την καρμίνη ή Ε120 η οποία όντως προέρχεται από σκαθάρια και συγκεκριμένα από το είδος Coccus cacti και θα το βρούμε στην λίστα των χρωστικών ως Ε120. Η πρώτη λοιπόν πληροφορία την οποία πρέπει να αποσαφηνίσουμε είναι σε αντίθεση με την καρμίνη (E120), η κοχενίλη (Ε124) είναι συνθετικό χρώμα το οποίο έχει παρόμοια απόχρωση με την καρμίνη ή απόσταγμα κοχενίλης, εξ ου και η ονομασία του.

Πρόκειται για ένα συνθετικό αζόχρωμα, κόκκινου χρώματος στις αποχρώσεις της φράουλας. Λόγω των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά (τόσο μη όσο και αλκοολούχα) καθώς και τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης. Ως χρωστική, είναι ανθεκτική τόσο στο φως και το οξυγόνο όσο και την οξύτητα των προϊόντων στα οποία προστίθεται. Χάνει όμως τις ιδιότητες του και το χρώμα του, παρουσία ασκορβικού οξέος ή διοξειδίου του θείου 6

Στην εμπορική της μορφή, το κόκκινο κοχενίλης είναι μια υδατοδιαλυτή σκόνη ή κόκκοι, με ευρεία χρήση και εφαρμογή, τόσο σε τρόφιμα όσο και σε φαρμακευτικά αγαθά. Μάλιστα, λόγω του τρόπου παραγωγής του θεωρείται ότι μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις θρησκευτικές ομάδες αλλά και από χορτοφάγους 7.

Επικινδυνότητα και θέματα υγείας

Ένα από τα κύρια θέματα τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς αναφορικά με την κατανάλωση του Κόκκινου Κοχελίνης είναι η σχέση του με διάφορα θέματα υγείας και κυρίως την υπερδραστηριότητα των παιδιών. Για τον λόγο αυτό, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέθεσε μια έρευνα η οποία μελετούσε τα αποτελέσματα από την κατανάλωση χρωστικών, μεταξύ των οποίων και το Poncau 4R. Τα αποτελέσματα των ερευνών αξιολογήθηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων 8 όσο και από την Επιτροπή Τοξικολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου 9 όπου απεφάνθησαν πως παρόλο που οι έρευνες έδειξαν κάποια μικρή συσχέτιση στην κατανάλωση συνθετικής χρωστικής και την συμπεριφορά των παιδιών, τα αποτελέσματα δεν έχουν κάποια συνοχή και δεν δίνουν ακράδαντα στοιχεία για να επιβληθούν μέτρα για την κατανάλωση της. Από εκεί και έπειτα, οι δύο φορείς αποφάσισαν πως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από τους παραγωγούς και μεταποιητές τροφίμων εθελοντικά, για να αντικαταστήσουν την χρωστική αυτή από τα τρόφιμα τους.

Εκτός αυτής της μελέτης, γνωρίζουμε πως είναι απαγορευμένη ουσία σε όσους έχουν αλλεργία στο ακετοσαλυκιλικό οξύ (ασπιρίνη) καθώς επίσης έχει κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις. Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εκτενώς μελετήσει την εν λόγω χρωστική, δεν έχει συνδεθεί με καρκινογενέσεις, γενοτοξικότητα ή νευροτοξικότητα, θέσπισε το 1983 ότι η Μέση Ημερήσια Κατανάλωση του Ponceau 4R θα είναι 375mg ανά κιλό βάρους καταναλωτή, ποσότητα την οποία επιβεβαίωσε το 2011,

Το κόκκινο κοχενίλης, είναι απαγορευμένο στις ΗΠΑ 10, ενώ χρησιμοποιείται χωρίς περιορισμούς στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.