Μήλα Ζαγοράς Πηλίου

Τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου είναι τα πρώτα τα οποία καταχωρήθηκαν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης 1 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι ευρέως διαδεδομένη στην καλλιέργεια στην χώρα μας, τα ιδιαίτερα εδαφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και η καθετοποιημένη παραγωγή, δίνουν στα μήλα αυτά ξεχωριστές ιδιότητες.

Η ποικιλία η οποία έχει πιστοποιηθεί ως Π.Ο.Π είναι η «Starking Delicious». Αυτό όμως που κάνει τα μήλα αυτά τόσο ιδιαίτερα και αγαπητά παγκοσμίως είναι οι συγκεκριμένες πρακτικές που τηρούνται από την φύτευση των δέντρων ως την πώληση τους.

Προϋποθέσεις για να λάβει το προϊόν την αναγνώριση Π.Ο.Π.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, αιτήθηκε την αναγνώριση των μήλων ως Π.Ο.Π το 1993. Για να λάβουν τα μήλα αυτά το πολυπόθητο σήμα, θα πρέπει να πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες είναι η εξής2:

  1. Η καλλιέργεια γίνεται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή η οποία οριοθετείτε από τις κοινότητες Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου.
  2. Το υψόμετρο στο οποίο επιτρέπεται η καλλιέργεια έχει οριοθετηθεί από 300 – 900 μέτρα
  3. Η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι η «Starking Delicious» και τα φυτά τα οποία καλλιεργούνται προέρχονται από σπόρο της συγκεκριμένης περιοχής. Ο δε εμβολιασμός τους γίνεται από εμβόλια δέντρων επίσης της συγκεκριμένης περιοχής.
  4. Κλάδεμα και συγκομιδή γίνονται αποκλειστικά με το χέρι
  5. Η λίπανση των δέντρων και η καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών γίνεται με ήπια σκευάσματα και φυτοφάρμακα ενώ προτείνεται η χρήση βιολογικών και οργανικών λιπασμάτων.
  6. Για οποιαδήποτε εφαρμογή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων  ακόμα και για το κλάδεμα των δέντρων, ο παραγωγός οφείλει να συμβουλευτεί τον γεωπόνο του Συνεταιρισμού.
  7. Τα μήλα συλλέγονται αποκλειστικά με το χέρι, ξεκινώντας από τις 20 Σεπτεμβρίου αφού γίνει έλεγχος ωριμότητας του φρούτου.
  8. Τα μήλα πρέπει να είναι ευμεγέθη με το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα και πέντε λοβούς στο κάτω μέρος του φρούτου. Η φλούδα θα πρέπει να είναι έντονα κόκκινη και γυαλιστερή ενώ η σάρκα του πρέπει να είναι τραγανή, υποκίτρινη έως λευκή και αρκετά χυμώδης.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.