Μπρόκολο

Η πράσινη ομορφιά

Παρεξηγημένο αναμεταξύ των πιτσιρικάδων, είναι συναρπαστικό πως ένα μεγάλο λουλούδι μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην στροφή στην υγιεινή διατροφή. Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό το οποίο μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην κουζίνα με διάφορους τρόπους.

Λίγα λόγια για το μπρόκολο

Παρόλο που το μπρόκολο στην σύγχρονη μαγειρική, θεωρείται ένα λαχανικό με πολύ μεγάλη προοπτική και πολλές χρήσεις, είναι πασίγνωστο από την αρχαιότητα και μάλιστα από την Ρωμαϊκή περίοδο. Κατά πάσα πιθανότητα, το μπρόκολο δημιουργήθηκε από διασταύρωση των λαχανίδων περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ. 1 στις χώρες βόρεια της Μεσογείου.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το μπρόκολο έχει Ιταλική καταγωγή, αν και οι ιστορικοί ίσως μας επέπλητταν καθώς η σύγχρονη Ιταλία ουδεμία σχέση έχει με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μέσω της επιλεκτικής καλλιέργειας, διαμορφώθηκε στον πρόγονο του γνωστού μας μπρόκολου, κυρίως στην περιοχή της Σικελίας [efν_note]Nonnecke, Ib (November 1989). Vegetable Production. Springer-Verlag New York, LLC[/efn_note] 2 3.

Πολύ αργότερα δε, λόγω της έντονης κινητικότητας κατά τον  18ο και 19ο αιώνα, το μπρόκολο εισήχθη δυτικά της Ευρώπης, αρχικά στην Μεγάλη Βρετανία 4 και αργότερα στην Αμερική 5 όπου απέκτησε φήμη και αίγλη στο καταναλωτικό κοινό πολύ αργότερα, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μπρόκολο – ιδιότητες

Το μπρόκολο (Brassica oleracea var. Italica) είναι φυτό ετήσιο της μεγάλης οικογένειας των Κραμβοειδών. Αυτό σημαίνει πως έχει πολλά «ξαδέρφια» όπως το λάχανο, οι λαχανίδες, το kale, το κουνουπίδι κλπ κλπ. Το εδώδιμο μέρος, τα μικρά μπουμπούκια του και ο τρυφερός βλαστός του, ποικίλουν ανάλογα την ποικιλία και ξεχωρίζουν από το χρώμα τους το οποίο κυμαίνεται από μωβ έως ανοιχτό πράσινο.

Nutrition Facts
servings per container
Serving size 100 γρ

Amount per serving
Calories 34
% Daily Value*
Total Fat 0.37g 1%
Saturated Fat 0.30g 2%
Trans Fat g
Cholesterol mg 0%
Sodium 36mg 2%
Total Carbohydrate 3.8g 2%
Dietary Fiber 2.4g 8%
Total Sugars 1.4g
Includes g Added Sugars 0%
Protein 2.57g

Vitamin D mcg 0%
Calcium 46mg 4%
Iron 0.69mg 4%
Potassium 303mg 7%
Vitamin K 102%

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Η αντοχή του στο κρύο, το κατατάσσουν στα «χειμερινά λαχανικά» ενώ λόγω της πολύ γρήγορης ανάπτυξής του παίζει πολύ σημαντικό οικονομικό ρόλο σε πολλές χώρες. Είναι ένα από τα πλέον υγιεινά και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά τρόφιμα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C και Κ), μέταλλα και αντιοξειδωτικά και από θερμιδικής άποψης είναι πολύ χαμηλά.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε δύο πολύ παράξενα συστατικά τα οποία εμπεριέχονται στο μπρόκολο (και στο σύνολο των ξαδέρφων του). Το ένα είναι τα γλυκοσινολικά άλατα, τα οποία δίνουν την χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση στο μπρόκολο αλλά και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Αυτή η γεύση, μετριάζεται αρκετά με το βράσιμο. Η δεύτερη ένωση, η σουλφοραφάνη, δίνει στο μπρόκολο την έντονη μυρωδιά κατά την διάρκεια του βρασμού.

Ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωση μπρόκολου, είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες επιπλοκές. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει «φούσκωμα». Ειδικά όμως όσοι λαμβάνουν αιμολυτικά, χρειάζεται να το αποφύγουν καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει υπερδοσολογία 6

Το μπρόκολο στην μαγειρική

Ως λαχανικό, το μπρόκολο είναι πολύπλευρο και φανταστικό λαχανικό με το οποίο μπορούμε να δουλέψουμε. Είτε ωμό, σε σαλάτες ή μαγειρεμένο στον ατμό, βρασμένο, stir fry ή ακόμα και σε σούπα, το μπρόκολο είναι ιδανικό για πολλές χρήσεις και συνταγές.

Γευστικοί συνδυασμοί με μπρόκολο

Υπάρχουν πολλά υβρίδια και ποικιλίες μπρόκολου τις οποίες μπορούμε να κατατάξουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Καλαβρέζικο μπρόκολο

καλαβρέζικο μπρόκολο
Καλαβρέζικο ή κοινό μπρόκολο

Το γνωστό σε όλους μας λιτό και απέριττο μπρόκολο. Έχει πάρει το όνομά του από την Καλαβρία (περιοχή της Νότιας Ιταλίας). Έχει μεγάλη πράσινη ανθοκεφαλή η οποία κυμαίνεται από 15-20 εκατοστά και χοντρό κορμό.

Βλασταράκια

Είτε πράσινο ή μοβ χρώματος, έχει αρκετές διαφορές από το κοινό μπρόκολο. Αντί για μια μεγάλη κεφαλή, τα άνθη του είναι σε μικρότερες κεφαλές με πολύ μικρότερους κορμούς.

Μπρόκολο - Βλασταράκια
Βλασταράκια μπρόκολου

Ρομανέσκο

Μπροκολο Ρομανέσκο
Μπρόκολο Ρομανέσκο

Ίσως το πιο «αποκρουστικό» αλλά παράλληλα πιο περίεργο στην όψη, το ρομανέσκο θυμίζει πανοπλία. Έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα με πυραμοειδή άνθη ενώ είναι λίγο πιο ξηρό στην υφή από το κοινό μπρόκολο.

Πως διαλέγουμε και πως συντηρούμε το μπρόκολο.

Μπρόκολο βρίσκουμε τόσο φρέσκο, από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο όπου είναι και η εποχή του καθώς και κατεψυγμένο όλο τον χρόνο.

Ειδικά όταν επιλέγουμε φρέσκο μπρόκολο, προσέχουμε να είναι συμπαγές και καταπράσινο. Πολλές φορές, το κίτρινο χρώμα ή τα μαλακά σημεία, είναι δείγμα ότι το μπρόκολο έχει αρχίσει και χαλάει.

Ως λαχανικό δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και θέλει να «αναπνέει». Η έντονη ψήξη και τα ερμητικά κλειστά δοχεία συμβάλουν στο να χαλάσει πολύ πιο γρήγορα. Το μπρόκολο φυλάσσεται σε μέτρια θερμοκρασία (4-8) μέσα σε καλά αεριζόμενα δοχεία (αν είναι δυνατόν ξεσκέπαστα), για 5 έως και 7 ημέρες. Ο καλός αερισμός και η κυκλοφορία του αέρα, βοηθάει στο να μην αναπτυχθεί υγρασία και μύκητες πάνω στο μπρόκολο.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.