Ροβίτσα

Ένα μικροσκοπικό φασόλι – super food

Η ροβίτσα (Vigna Radiata) ως όσπριο δεν είναι και τόσο διαδεδομένη στην Ελληνική αστική κουζίνα και όχι άδικα καθώς συγχέεται με το ξαδερφάκι του το ροβι (Vicia ervilia (L.) Wild)  το οποίο κατά τον Παναγιώτη Γεννάδιο 1 χρησιμοποιούταν για την κτηνοτροφία. Από δημοσιεύματα του τύπου, γνωρίζουμε πως οι καρποί από το ρόβι καταναλώνονταν κατά την περίοδο μεγάλης ανέχειας στην Κρήτη αλλά ο καρπός του ήταν ιδιαίτερα τοξικός και χρειαζόταν ειδική μεταχείριση 2 . Η σύγχυση αυτή μας έκανε να ερευνήσουμε το θέμα, όπου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για το ίδιο φυτό, αλλά και ότι η ροβίτσα  (σε αντίθεση με το ρόβι το οποίο φύεται σε άγονα και ορεινά εδάφη) χρειάζεται τροπικό κλίμα για να αναπτυχθεί 3.

Ιδιότητες

Εικόνα από τον λοβό της ροβίτσας

Η ροβίτσα ή αγγλιστί Mung Bean, είναι ευρέως γνωστή στην Ασιατική και Ινδική κουζίνα. Η διάδοση της στην Δυτική κουζίνα έγινε λόγω των νέων διατροφικών τάσεων και της εμφάνισης του βιγκανισμού, ως φυτική πηγή πρωτεΐνης. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό, καθώς μέρος της φιλοσοφίας των χωρών όπου είναι ήδη διαδεδομένη η βρώση αυτού του οσπρίου (ειδικά των Ινδουιστών), είναι η αποφυγή της βίας προς οποιοδήποτε μορφή ζωής.

Θα την βρούμε συσκευασμένη, συνήθως στα ράφια των βιολογικών προϊόντων. Έχει χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα και ο καρπός της είναι λίγο πιο μεγάλος από τις φακές.

Τα ποσοστά πρωτεΐνης τα οποία περιέχει  είναι 3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος (όσο περίπου περιέχεται στο ασπράδι ενός medium αυγού) ενώ είναι πλούσιο σε Φολικό οξύ, βιταμίνη C και μέταλλα 4. Μάλιστα, λόγο του μεγάλου ποσοστού βιταμίνης το οποίο περιέχει, χρησιμοποιείται ευρέως από την βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή υποκατάστατων κρέατος για χορτοφάγους 5

.

Χρήση στην κουζίνα

                Η ροβίτσα έχει πολύ τρυφερή υφή και γλυκιά γεύση. Για τον λόγο αυτό στην Ινδική κουζίνα χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Χρησιμοποιείται τόσο σε σαλάτες όσο και σε σούπες κυρίως βελουτέ και ως πουρές. Λόγω της τάσης του να βλασταίνει πολύ γρήγορα, είναι ο κύριος καρπός από τον οποίο παίρνουμε φύτρες στην επαγγελματική κουζίνα. Μάλιστα, σε ορισμένες συνταγές της Ιαπωνικής κουζίνας όπως Ramen, κάποια stir fry και σαλάτες, γίνεται απαραίτητα χρήση φυτρών από ροβίτσα, τις οποίες ονομάζουν moyashi.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.