Μυρώνι

Το μυρώνι είναι ένα από τα εκλεπτυσμένα αρωματικά (Fines Herbes)της Γαλλικής haute cuisine 1. Παρόλα αυτά, στην ελληνική πραγματικότητα εξαφανίστηκαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ως μη αστικό προϊόν. Στην ύπαιθρο συνέχισε βέβαια να παίζει κάποιο ρόλο, κυρίως από κάποιες γιαγιάδες, οι οποίες το γνωρίζουν και το μαζεύουν ακόμη για να το μαγειρέψουν, κυρίως ως γέμιση σε πίτες, με κατσικάκι ή με ψάρι και σε ψαρόσουπες.

Η επανεμφάνισή του στις λαϊκές αγορές και τα καλά μανάβικα, έγινε με αργούς ρυθμούς, κυρίως λόγο της ζήτησης από το εκλεκτοφάγο κοινό το οποίο επέμεινε τελικά να κάνει στροφή στις παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα. Θα το βρούμε λοιπόν είτε ως συστατικό μαζί με διάφορα ακόμα ζαρζαβατικά για πίτες ή ως μάτσο, ακριβώς όπως ο μαϊντανός και τα υπόλοιπα αρωματικά.

Λίγα λόγια για το μυρώνι

Εικονογράφηση του φυτού (Anthriscus cerefolium) 2

Το μυρώνι (Anthriscus cerefolium) είναι ένα ετήσιο βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική για το ιδιαίτερο άρωμά του, παρόμοιο με αυτό της σέλινου και της πετροσέλινου. Στην Ελλάδα, ανάλογα με την περιοχή και την τοπική διάλεκτο, είναι γνωστό και ως άντζικο, μερόνα, μερόνι, μπερόνικα, μυριαλίδα, μυρωνήθρα, πορτσαλίδα ή αρχάτζικας.

Τα φύλλα του μυρώνιου είναι λεπτά, πτερωτά και αρωματικά. Χρησιμοποιούνται συχνά ως φρέσκα ή αποξηραμένα για να προσθέσουν γεύση σε σαλάτες, σάλτσες, σούπες και άλλα φαγητά. Επίσης, το μυρώνι συχνά χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα προσθήκη σε πιάτα λόγω του φίνου φύλλου του.

Μυρώνι – Ιδιότητες,

Το μυρώνι, διαθέτει διάφορες ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν δημοφιλές στη μαγειρική. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη A, σίδηρο και φυλλικό οξύ, Συστατικά τα οποία καθιστούν το μυρώνι ένα υγιεινό πρόσθετο στη διατροφή.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι γνωστές καθώς περιέχει φυτοχημικά που μπορούν να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων 3.

Το μυρώνι στην μαγειρική

Το μυρώνι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αρωματικό φυτό στη μαγειρική, με ελαφριά, αρωματική γεύση που περιλαμβάνει φρουτώδεις νότες και αρωματικές νότες που θυμίζουν έναν συνδυασμό μαϊντανού και εστραγκόν. Η γεύση του είναι διακριτική και φρέσκια, και συχνά περιγράφεται ως ελαφρώς γλυκιά. Οι χρήσεις του στη μαγειρική περιλαμβάνουν:

  1. Σαλάτες: Τα φρέσκα φύλλα του μυρώνιου προσθέτουν μια δροσερή και αρωματική νότα σε πράσινες σαλάτες. Είναι ιδανικό για σαλάτες με λαχανικά, αυγά ή θαλασσινά.
  2. Σάλτσες: Προσθέστε ψιλοκομμένο μυρώνι σε σάλτσες για ζυμαρικά, σάλτσες για κρέας ή σάλτσες βασιλικού για να ενισχυθεί το άρωμά τους.
  3. Σούπες και Στιφάδο: Χρησιμοποιήστε το μυρώνι για να προσθέσετε αρωματική πολυπλοκότητα σε σούπες και στιφάδο.
  4. Συνταγές με βάση τα τυροκομικά: Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν μυρώνι σε τυροκομικά προϊόντα, όπως τυροκαυτερή ή φέτα, για να τους προσδώσουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.
  5. Διακοσμητικά: Χρησιμοποιείται συχνά ως διακοσμητικό φυτό σε πιάτα και γαρνιτούρες λόγω του όμορφου φύλλου του.

Προσθέτοντας το μυρώνι προς το τέλος του μαγειρέματος, διατηρείτε καλύτερα η φρεσκάδα και η γεύση του

Γευστικοί συνδυασμοί με πρωταγωνιστή το μυρώνι
Γευστικοί συνδυασμοί με πρωταγωνιστή το μυρώνι

Πως επιλέγουμε και πως συντηρούμε το μυρώνι

Το μυρώνι πλέον το βρίσκουμε καλλιεργημένο σε διάφορες μορφές καθώς η ζήτησή του επέβαλε την εντατική καλλιέργειά του. Η συγκομιδή του αρχίζει από τον Δεκέμβριο όπου κόβονται οι τρυφεροί βλαστοί του έως και τα τέλη Μαΐου.                                                                                                   

Ως αρωματικό είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση για την συντήρησή του. Διατηρείται στο ψυγείο, τυλιγμένο σε χαρτί 4 – 5 ημέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη, αφού το πλύνετε, το στεγνώσετε και το κόψετε.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.