Μπάμιες

Ένα λαχανικό αιτία για πόλεμο

Ένα λαχανικό για το οποίο έχουν γίνει πολλοί πόλεμοι μέσα στο κατακαλόκαιρο. Έχει είτε φανατικούς φίλους είτε φανατικούς εχθρούς λόγο της βλέννας την οποία περιέχει και ξεχύνεται κατά το μαγείρεμα, είναι γεμάτη με βιταμίνες και πρωτεΐνη. Ως λαχανικό, μπορεί να μαγειρευτεί φρέσκο ή κατεψυγμένο ενώ κλασικό ταίρι του είναι η τομάτα και ο μαϊντανός. Από την βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία οι μπάμιες αποξηραίνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα ενώ στην Λατινική Αμερική ήταν σύνηθες να αποξηραίνονται οι σπόροι από τους ώριμους καρπούς και να παρασκευάζονται ως υποκατάστατο του καφέ .

Ιδιότητες – Ποικιλίες

Η μπάμιες ή Ιβίσκος ο Εδώδιμος, συγγενεύει ως φυτό με το βαμβάκι καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών. Το εδώδιμο μέρος είναι ο καρπός, ή καλύτερα οι λοβός, ο οποίος κόβεται σχετικά τρυφερός πριν προλάβει να ωριμάσει καθώς τότε γίνεται ξυλώδης και ακατάλληλος για κατανάλωση. Οι μπάμιες περιβάλλονται από τριχίδια τα οποία προκαλούν φαγούρα κατά την συγκομιδή και το καθάρισμα, για τον λόγο αυτό η χρήση γαντιών είναι επιτακτική.

Τομές του λοβού της μπάμιας

Το πήκτωμα ή πιο απλά η βλέννα η οποία περιέχεται στα τοιχώματα του λοβού είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι μπάμιες είναι απεχθείς για μεγάλη μερίδα ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατροφή μας λόγο των συστατικών που περιέχουν. Η βλέννα αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από πολυσακχαρίτες οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να σχηματίζουν ζελέ καθώς διαλύονται στο νερό. Για τον λόγο αυτό οι μπάμιες χρησιμοποιούνται είτε σε φαγητά κατσαρόλας με τα οποία παίρνουμε ένα αρκετά «δεμένο» πιάτο (όπως πχ σούπες, λαδερά ή φαγητά κατσαρόλας με κρέας) ή τηγανιτές ως συνοδευτικό με κάποιο κρεατικό (η απουσία νερού εμποδίζει την διάλυση της βλέννας μέσα στο φαγητό).

Πως αγοράζουμε

Στην αγορά  βρίσκουμε είτε νωπές κατά την περίοδο συγκομιδής τους είτε κατεψυγμένες όλο τον χρόνο. Αν πρόκειται να προμηθευτούμε φρέσκες μπάμιες, προσπαθούμε να είναι τρυφερές, μικρές ή μέτριες στο μέγεθος και να μην έχουν κοπεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δούμε μαύρα στίγματα πάνω στην σάρκα της μπάμιας, αυτό σημαίνει πως έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της σήψης.

Κατεψυγμένη θα την βρούμε σε διάφορα μεγέθη, έτοιμη για κατανάλωση. Ειδικά δε για την κατεψυγμένη, απαιτείται λιγότερος χρόνος μαγειρέματος καθώς πριν την κατάψυξή ζεματίζονται.

Εποχικότητα

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.