Πράσο

Ο τιτάνας της μεγάλης οικογένειας των Λειριοειδών

Αν ρωτήσεις έναν επαγγελματία μάγειρα να σου πει το μυστικό για μία κρεμώδη και νόστιμη σούπα θα σε παραπέμψει στο πράσο. Το πράσο ή κεντανές όπως τον ονομάζουμε στην Κρήτη είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες με άρωμα το οποίο θυμίζει το κρεμμύδι και το σκόρδο ενώ η γεύση του είναι πολύ πιο γλυκιά. Το ιδιαίτερο όμως αυτό άρωμα έχει παραγκωνίσει το λαχανικό από το ελληνικό «συνταγολόγιο» σε μερικές δεκάδες συνταγές όπου παίζει ρόλο δευτερεύοντα.

Λίγα λόγια για το πράσο

Το πράσο (Allium Ampeloprasum) είναι λαχανικό το οποίο καλλιεργείτε κυρίως για τον βολβό του.  Έχει στενότατη σχέση με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σχοινόπρασο 1 και φημολογείται πως κατάγεται από την μέση ανατολή. Κατά την Ρωμαϊκή δε εποχή,   τα καλύτερα πράσα θεωρούνταν τα Αιγυπτιακά όπου καλλιεργούνταν εντατικά και υπήρχαν σε μεγάλη αφθονία.

Χαρακτηριστικά του πράσου

Το πράσο όπως ήδη έχουμε αναφέρει, έχει στενότατη σχέση με το κρεμμύδι κατά συνέπεια μοιάζει πάρα πολύ με αυτό. Αντί όμως  για σφαιρικό βολβό, το πράσο αναπτύσσει κυλινδρικό βολβό ενώ τα ψευδόφυλλα (τα φύλλα του) έχουν λογχοειδές σχήμα. Το μέγεθος τους ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία από μερικά εκατοστά έως και το μισό μέτρο. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πράσου όπως η “King Richard” και η “Tadorna Blue” ενώ στην Ελλάδα καλλιεργούνται εντατικά οι ποικιλίες Άργους, Μακεδονίας και Αρτάκης 2.

Πως επιλέγουμε και συντηρούμε

Διαλέγουμε μέτριου μεγέθους πράσα και όχι πολύ μεγάλα και όσο γίνεται πιο τρυφερά. Τα δε φύλλα τους θα πρέπει να έχουν έντονα πράσινο χρώμα και να φαίνονται φρέσκα στην όψη.  Διατηρούνται στο ψυγείο  έως 2 εβδομάδες.

Σχετικές Συνταγές

[post_grid id=”1977″]

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.