Φράουλες

Οι κόκκινες της Άνοιξης

Κόκκινη αρωματική η φράουλα ξεκινάει την εμφάνισή της τον Μάρτιο. Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, καταναλώνεται ως είναι, γίνεται υπέροχες μαρμελάδες, σάλτσες, γλυκό κουταλιού αλλά και αποξηραμένη.

Ιδιότητες:

Οι φράουλες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.  Η ευρωπαϊκή φράουλα ή άγρια φράουλα ή Fragaria Vesca)  είναι ποικιλία που βρίσκουμε σε δασώδεις ή ορεινές περιοχές. Οι καρποί της αγριοφραουλιάς είναι εξαιρετικά νόστιμοι και αρωματικοί λόγο όμως του μικρού μεγέθους τους δεν είναι εμπορεύσιμοι. Από την άλλη, η καλλιεργήσιμη φράουλα η καλύτερα οι μερικές εκατοντάδες ποικιλίες φράουλας που συναντούμε στο εμπόριο, είναι υβρίδια της ποικιλίας Fragaria × ananassa.
χαμοκέρασο.

Ο καρπός της φράουλας έχει σχήμα καρδιάς (καρδιόσχημος) με έντονο κόκκινο χρώμα με μικρούς χρυσαφένιους σπόρους. Από βοτανολογικής απόψεως, το καρπός της φράουλας δεν είναι φρούτο ή μούρο. Πρόκειτε για ένα αχαίνιο το οποίο φιλοξενεί τον σπόρο για τον πολλαπλασιασμό του φυτού.
Πρόκειται για ιδιαίτερα ευπαθές φρούτο με μικρή διάρκεια ζωής. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να καταναλώνουμε κατά το δυνατόν όσο πιο φρέσκες γίνεται όταν είναι νωπές.

Πως αγοράζουμε:

Ο καρπός της φράουλας είναι ιδιαίτερα νόστιμος αλλά ευαίσθητος στην μεταφορά και τις συνθήκες συντήρησης.  Επίσης, λόγο της ευαισθησίας του φυτού σε μύκητες οι καλλιεργητές συνηθίζουν να ψεκάζουν με διαφυλλικά σκευάσματα, λιπάνσεις και ορμόνες προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή. Συνεπώς οι φράουλες συμβατικής καλλιέργειας, καταλήγουν στο τραπέζι μας επιβαρυμένες από χημικούς παράγοντες. Προσπαθούμε να επιλέξουμε φράουλες βιολογικής καλλιέργειας προκειμένου να αποφύγουμε το χημικό φορτίο της συμβατικής καλλιέργειας. Αν θεωρούμε όμως ότι η τιμή τους είναι υπερτιμημένη, προσπαθούμε να επιλέξουμε φράουλες μικρού ή μεσαίου μεγέθους και όχι τεράστιες καθώς θα είναι περισσότερο επιβαρυμένες με ορμόνες.  Όσον αφορά την ποιότητα του καρπού, προτιμάμε να είναι έντονα κόκκινες, τουλάχιστον στα 3/4 του συνόλου του καρπού με γυαλιστερή επιφάνεια και χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία στην σάρκα. Το κοτσάνι της φράουλας συνήθως μας δείχνει το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την συγκομιδή, συνεπώς όσο πιο φρέσκο και ντούρο είναι τόσο λιγότερο διάστημα έχει περάσει από την συγκομιδή. Τέλος αποφεύγουμε φράουλες με ζάρες και χτυπήματα στην σάρκα τους καθώς είναι σημάδι κακομεταχείρισης και το πρώτο σημείο από το οποίο ξεκινάει η σήψη του καρπού.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.