Σύκα

Η υπερτροφή από την αρχαιότητα

Τα σύκα αποτελούν τον γλυκό επίλογο των καλοκαιρινών φρούτων. Γνωστά ήδη από την αρχαιότητα, αποτέλεσαν εκτός από μια βασική τροφή και σημαντικό αντικείμενο εμπορίου και εσόδων για τον αρχαίο κόσμο. Θεωρούνταν δε τόσο σημαντικό φρούτο όπου κατά τον Ίστρο τον Καλιμμάχιο, οι λαθρέμποροι ξηρών σύκων στην Αττική, καταγγέλονταν στους δικαστές με την κατηγορία του «συκοφάντη» 1.

Λίγα λόγια για τα σύκα.

Τα σύκα είναι ο καρπός της κοινής συκιάς (Ficus Carica). Το σχήμα τους είναι στρογγυλό και θυμίζει σακούλα, ενώ το χρώμα τους ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία, από πράσινο έως βιολετί. Στην βάση του σύκου, υπάρχει μια μικρή οπή, η οποία καθώς το φρούτο ωριμάζει, μεγαλώνει.

Εσωτερικά, ο καρπός αποτελείται από πολλά μικρά σπόρια τα οποία συγκρατούνται από πολυάριθμες ίνες ή αχαίνια, μέσα σε μια ημίρρευστη κόκκινη ουσία. Πρακτικά, τα σύκα (με αυστηρούς επιστημονικούς όρους) δεν αποτελούν καρπό αλλά μια μετασχηματισμένη ανθοδόχη 2

Καρπός της κοινής συκιάς με τομή όπου φαίνονται τα αχαίνια στο εσωτερικό 3
Σύκα - Επικονιαση ψήνα
Η διαδικασία επικονίασης των σύκων

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον τρόπο γονιμοποίησης των σύκων. Στην φύση συναντάμε τόσο καλλιεργούμενες συκιές όσο και αγριοσυκιές και συνήθως τα δέντρα αυτά δεν έχουν και θηλυκά και αρσενικά άνθη. Συνήθως ανάλογα με την ποικιλία, οι καλλιεργούμενες συκιές έχουν θηλυκά άνθη ενώ οι άγριες συκιές έχουν αρσενικά, γνωστά και ως όρινιοι. Η φύση λοιπόν μερίμνησε προκειμένου να γονιμοποιηθούν τα σύκα, με την μορφή ενός εντόμου, την σφήκα των σύκων.

Η σφήκα των σύκων ή ψήνας (Blastofaga Grossorum), μεγαλώνει και ενηλικιώνεται μέσα στην ταξιανθία των αρσενικών σύκων. Στην συνέχεια, ως πλήρως μεταμορφωμένο έντομο, επισκέπτεται τις καλλιεργούμενες συκιές, στην προσπάθειά του να εναποθέσει τα αυγά του, έχοντας το σώμα του καλυμμένο με την γύρη των αρσενικών σύκων. Καθώς όμως τα θηλυκά άνθη της συκιάς έχουν μακρύ στύλο , δεν καταφέρνει να ωοτοκήσει όμως τα γονιμοποιεί, δίνοντας μας έτσι τον γλυκό καρπό.

Σύκα – Κύρια χαρακτηριστικά

Διατροφικά στοιχεία φρέσκου σύκου

Nutrition Facts
1 servings per container
Serving size 100 γρ

Amount per serving
Calories 74
% Daily Value*
Total Fat 0.3g 1%
Saturated Fat 0.06g 1%
Trans Fat 0g
Cholesterol 0mg 0%
Sodium 0mg 0%
Total Carbohydrate 19.18g 7%
Dietary Fiber 2.9g 10%
Total Sugars 16.26g
Includes 0g Added Sugars 0%
Protein 0.75g

Vitamin D 0mcg 0%
Calcium 35mg 3%
Iron 0.37mg 3%
Potassium 232mg 6%

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Τα σύκα, ιδιαίτερα τα αποξηραμένα, ήδη από την αρχαιότητα θεωρούνται τροφή των αθλητών. Τα φρέσκα σύκα είναι πλούσια σε σάκχαρα και περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Τα αποξηραμένα σύκα, λόγο της κατεργασίας και απομάκρυνσης μεγάλης ποσότητας νερού από τον φρέσκο καρπό, διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά τα διατροφικά τους στοιχεία και περιέχουν τρεις φορές περισσότερη θρεπτική αξία σε σχέση με τα φρέσκα σύκα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, τα αποξηραμένα σύκα συγκαταλέγονται στα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Διατροφικά στοιχεία αποξηραμένου σύκου

Nutrition Facts
servings per container
Serving size 100 γρ

Amount per serving
Calories 239
% Daily Value*
Total Fat 0.93g 2%
Saturated Fat 0.144g 1%
Trans Fat 0g
Cholesterol 0mg 0%
Sodium 10mg 1%
Total Carbohydrate 63.87g 22%
Dietary Fiber 9.8g 33%
Total Sugars 47.92g
Includes g Added Sugars 0%
Protein 3.1g

Vitamin D 0mcg 0%
Calcium 162mg 13%
Iron 2.03mg 12%
Potassium 680mg 15%

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ποικιλίες σύκων οι οποίες καλλιεργούνται και σίγουρα πολλοί γνωρίζουν τα Βασιλικά σύκα με την χαρακτηριστική μοβ φλούδα και την κατακόκκινη σάρκα. Στην Ελλάδα όμως καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες, κάθε μια από αυτές με τα δικά της χαρακτηριστικά.

Κυριότερες ποικιλίες σύκων

ΑργαλαστήςΜέτριοΚίτρινοΝωπό
Βασιλική ΛευκήΜεγάλοΚιτρινοπράσινοΝωπό
Βασιλική ΜαύρηΜεγάλοΠράσινο με μοβ ραβδώσειςΝωπό
ΚαλαμώνΜέτριοΚιτρινοπράσινοΝωπό και αποξηραμένο
ΚύμηςΜέτριοΠράσινοΝωπό και αποξηραμένο
ΛιβανόΜεγάλοΚιτρινοπράσινοΝωπό
ΠολίτικοΜέτριοΚιτρινοπράσινοΝωπό και αποξηραμένο
Πρασινοσυκιά ΛέσβουΜεγάλοΚίτρινοΝωπό
ΣμυρνέικηΜεγάλοΚιτρινοπράσινοΝωπό και αποξηραμένο
Όψιμη ΑθηνώνΜέτριοΚιτρινοπράσινοΝωπό
ΦρακασάναΜέτριοΚιτρινοπράσινοΝωπό
AlfioreΜεγάλοΚιτρινοπράσινοΝωπό
BrazilianaΜέτριοΚιτρινοπράσινοΝωπό
DauphineΜεγάλοΚόκκινοΝωπό
DottatoΜεγάλοΚιτρινοπράσινοΝωπό και αποξηραμένο
MissionΜεγάλοΜοβΝωπό
San PierroΜέτριοΜελανόΝωπό
Sari LopΜεγάλοΑνοιχτό κίτρινοΝωπό και αποξηραμένο
VerdoneΜικρόΠράσινοΝωπό και αποξηραμένο
YildizΜικρόΚιτρινοπράσινοΝωπό
Πηγή Gaiapedia

Τα ξερά σύκα Κύμης και τα ξερά σύκα Ταξιάρχη, τα οποία είναι ιδιαίτερα νόστιμες λιχουδιές, αποτελούν προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Παράλληλα, τα σύκα Βραβρώνας Μαρκοπούλου Μεσογείων αποτελούν προϊόν Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης.

Τα σύκα στην μαγειρική

Η γλυκιά τους γεύση σε συνδυασμό με το ήπιο γευστικό τους σώμα, κάνει τα σύκα ιδανική πρώτη ύλη τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές παρασκευές. Μπορούμε να παίξουμε μαζί του καραμελώνοντας το, ψήνοντας το, σοτάροντας το ή ακόμα και χρησιμοποιώντας το ωμό, τόσο σε σαλάτες όσο και ως συνοδευτικό για τυρί και κρέας ή και ως επιδόρπιο. Τα σύκα αγαπούν πολύ το τυρί, τα έντονα σε γεύση αλλαντικά φυσικής ωρίμανσης και της έντονα πιπεράτες και δροσερές σαλάτες.

Γευστικοί συνδυασμοί με φρέσκο σύκο 4

Το μόνιμο ερώτημα το οποίο απασχολεί τόσο εμάς τους μάγειρες όσο και τους απλούς ανθρώπους, είναι το αν μπορούμε να καταναλώσουμε το σύκο με το φλούδι ή όχι. Οι απόψεις διίστανται, καθώς η γαλακτώδης ουσία η οποία περιέχεται στην φλούδα, θεωρείτε από τον μέσο καταναλωτή, δηλητηριώδης. Πρακτικά όμως η κατανάλωση της φλούδας του σύκου είναι ακίνδυνη και είναι καθαρά θέμα γούστου.

Σύκα – Πως επιλέγουμε

Φρέσκα σύκα βρίσκουμε στην αγορά από τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτέμβρη ανάλογα με την ποικιλία ενώ αποξηραμένα σύκα βρίσκουμε όλο τον χρόνο. Τα φρέσκα σύκα είναι πολύ ευαίσθητα και δεν αντέχουν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά την συγκομιδή τους.

Διαλέγουμε σύκα τα οποία είναι τρυφερά και κάπως παχουλά και σφιχτά ενώ το χρώμα της φλούδας τους θα πρέπει να είναι πλούσιο και χωρίς στίγματα και μώλωπες. Τα σύκα τα οποία έχουν ωριμάσει πάνω στο δέντρο, όπως και όλα τα φρούτα και λαχανικά, είναι πιο αρωματικά και έχουν πιο μεστή γεύση. Παρόλα αυτά οι παραγωγοί, για να εξασφαλίσουν ότι τα σύκα δεν θα «τραυματιστούν» ή θα χαλάσουν κατά την μετακίνησή τους, συνήθως τα μαζεύουν πολύ πριν ωριμάσουν τελείως. Μπορούμε να αφήσουμε τα σύκα να ωριμάσουν εκτός ψυγείου για μερικές ημέρες αν και καλό θα ήταν να προμηθευόμαστε ώριμα σύκα.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.