Βερίκοκο

Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο….

Προς τα τέλη της άνοιξης, γύρω στο Μάιο μας συνέπαιρνε το άρωμα από τα ώριμα βερίκοκα τα οποία ήταν έτοιμα για να τα καταβροχθίσουμε. Μικροί καρποί, όχι τόσο μεγάλοι όσο του εμπορίου, το άρωμα τους όμως έπιανε τρία οικοδομικά τετράγωνα, ήταν σχεδόν αδύνατον να αντισταθούμε πιτσιρικάδες.

Λίγα λόγια για τα βερίκοκα.

Nutrition Facts
1 servings per container
Serving size 100

Amount per serving
Calories 48
% Daily Value*
Total Fat 0.4g 1%
Saturated Fat g 0%
Trans Fat g
Cholesterol 0mg 0%
Sodium 1mg 1%
Total Carbohydrate 11g 4%
Dietary Fiber 2g 7%
Total Sugars 9g
Includes g Added Sugars 0%
Protein 1.4g

Vitamin D mcg 0%
Calcium 13mg 1%
Iron 0.4mg 3%
Potassium 259mg 6%
Vitamin A 39%
Thiamin (B1) 2%
Ribofavin (B2) 2%
Niacine (B3) 2%
Pantothenic acid (B5) 3%
Vitamin B6 3%
Folate (B9) 2%
Vitamin C 17%
Vitamin E 4%
Vitamin K 4%

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Τα βερίκοκα είναι οι πορτοκαλοκίτρινοι καρποί του ομώνυμου δέντρου (prunus armeniaca). Από τα κείμενα του Διοσκουρίδη 1μαθαίνουμε ότι είναι γνωστά στον Ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα ως αρμένικα μήλα, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της εικασίας, κατά την περίοδο εκείνη, για την καταγωγή τους 2. Στην πραγματικότητα όμως, στην Δυτική Ασία, όπως και στην Ευρώπη, διαδόθηκαν πολύ αργότερα

3από την Κεντρική Ασία, κυρίως από την Κίνα.

Ο καρπός είναι σαρκώδης και σφαιρικός και στο κέντρο διέρχεται μια «ραφή» ενώ το χρώμα του είναι πορτοκαλί – κίτρινο και έχει γλυκιά γεύση. Η επιδερμίδα του καρπού είναι λεπτή με χνούδι, η οποία δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί για να καταναλωθεί. Ανοίγοντας το βερίκοκο από την «ραφή» αποκαλύπτεται ο πυρήνας (κουκούτσι) ο οποίος είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα.

Υπάρχουν μερικές δεκάδες διαφορετικά είδη βερίκοκου τα οποία καλλιεργούνται παγκοσμίως. Κάθε τέτοιο είδος, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του δέντρου σε κλίμα και συστατικά, έχει αναπτυχθεί για τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε τόπου όπου καλλιεργείται.  Κατά συνέπεια δεν θα βρούμε στην Ελλάδα, ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο γνωστές ποικιλίες στην Ελλάδα

4είναι οι εξής:

  • Aurora
  • Τυρίνθου
  • Antonio Errani
  • Ninfa
  • Orange Red
  • Χασιώτικο
  • Διαμαντοπούλου
  • Bora
  • Vitilo
  • GoldRich
  • Bergeron
  • Μπεμέκου
  • Τσαούλια
  • Luizet
  • Nancy

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και κάλιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το βερίκοκο καταναλώνεται συνήθως νωπό ως φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.

Πως επιλέγουμε και συντηρούμε:

Το βερίκοκο είναι από τα φρούτα τα οποία δεν μπορείς να τα επιλέξεις μόνο από την όψη, καθώς το έντονα πορτοκαλί χρώμα το αποκτούν πολύ πριν φτάσουν στο τελικό στάδιο της ωρίμανσης. Αυτό σημαίνει ότι, βλέποντας στον πάγκο του μανάβη ένα υπέροχα χρυσαφένιο βερίκοκο, μπορεί να ξεγελαστούμε. Αντιθέτως, αν η μυρωδιά τους μας πιάσει από χιλιόμετρα, τότε σίγουρα δεν μπορούμε να ξεγελαστούμε. Επίσης, προσέχουμε να είναι σχετικά σφιχτή η σάρκα τους και να μην έχουν μικρές τρύπες και κηλίδες.

Εμπορικά, τα βερίκοκα τα βρίσκουμε είναι στην νωπή τους μορφή, αποξηραμένα, κομπόστα ή μαρμελάδα. Λόγω της γεύσης και του αρώματός τους, εκτός από νωπά ως φρούτο, μπορούμε να παρασκευάσουμε μαρμελάδες, γλυκά, Τσάτνει ή και σάλτσα για κάποιο κρεατικό.

Βερίκοκο συνδιασμοί

Διατηρούνται για 4 – 5 ημέρες στο ψυγείο, σε χάρτινη σακούλα για να αποφύγουμε την υγρασία.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.