Καρπούζι

Μικρά hints για να είναι πάντα ζάχαρη και μέλι

Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι είναι σαν μπύρα χωρίς αλκοόλ. Δροσερό, κομμένο σε φέτες, κύβους σε φρουτοσαλάτα, αλεσμένο σε smoothie ακόμα και ως γλυκό του κουταλιού, το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο.

Ιδιότητες – Ποικιλίες

Το καρπούζι ή υδροπέπων στην καθαρευόυσα, είναι ένα φρούτο της οικογενείας των κολοκυνθοειδών. Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για το φρούτο αυτό, είναι ή λεία πράσινη φλούδα με τις ανοιχτές πράσινες ρίγες και η έντονα κόκκινη σάρκα με μαύρα και άσπρα κουκούτσια. Θα πρέπει να αναφέρουμε όμως πως παγκοσμίως καλλιεργούνται πάνω από 1000 διαφορετικές ποικιλίες καρπουζιού. Οι ποικιλίες αυτές δίνουν καρπούς οι οποίοι ποικίλουν σε βάρος (από 1 κιλό έως και 90 κιλά), σε σάρκα (από έντονα κόκκινη έως κίτρινη) και σε περιεκτικότητα σε κουκούτσια.

Στην Ελλάδα, η αγαπημένη καλλιεργούμενη ποικιλία είναι η Crimson Sweet, η οποία δίδει καρπούζι μεγάλου μεγέθους με ιδιαίτερα τραγανή σάρκα. Η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τους παραγωγούς, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για μεγαλόκαρπες ποικιλίες τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του εισερχόμενου τουρισμού. Την τελευταία δεκαετία όμως έχουν κάνει την εμφάνισή τους μικρόκαρπες ποικιλίες (ποικιλία Sugar Baby) και καρπούζια με κίτρινη σάρκα.

Το καρπούζι ως φρούτο είναι περιέχει κατά 91% του βάρους του νερό και 6% σάκχαρα.

Πως αγοράζουμε

Η επιλογή καρπουζιού είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες, καθώς αν μας βγει «μάπα το καρπούζι» δυστυχώς θα πρέπει είτε να πετάξουμε ή να υποχρεωθούμε να φάμε με το ζόρι 1-2 κιλά κακής ποιότητας φρούτου στην καλύτερη περίπτωση. Η επιλογή γίνεται συνήθως εμπειρικά, ακολουθώντας μερικά βήματα και παρατηρώντας το καρπούζι εξωτερικά, πρωτού ξεκινήσουμε να δοκιμάζουμε το εσωτερικό του. Αυτό το οποίο έχουμε στο μυαλό μας, είναι πως θέλουμε η σάρκα να είναι γλυκιά, νόστιμη και τραγανή.

Το σημάδι όπου το καρπούζι ακουμπούσε στο χωράφι είναι ένα ασφαλές σημείο για να επιλέξουμε ένα ώριμο καρπούζι. Αν το σημάδι αυτό είναι κίτρινο αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι ωρίμασε και ανέπτυξε σάκχαρα πάνω στο φυτό. Αντίθετα αν αυτό το σημάδι δεν υπάρχει αυτό σημαίνει πως το καρπούζι κόπηκε πολύ νωρίς και δεν ωρίμασε σωστά. Αν δε παρατηρήσουμε ορισμένες γραμμές (όχι χτυπήματα) στο σημείο αυτό, τότε η γλυκάδα είναι εξασφαλισμένη. Αυτό τα σημάδια δημιουργούνται καθώς τα σάκχαρα του καρπουζιού ξεχύνονται από τον φλοιό.

Σχήμα και εικόνα

Αυτό το οποίο ψάχνουμε είναι ένα ομοιόμορφο σχήμα (είτε οβάλ ή στρογγυλό ανάλογα με την ποικιλία) χωρίς εξογκώματα και καρούμπαλα, τα οποία είναι δείγμα άτακτων ποτισμάτων. Επίσης, η φλούδα θέλουμε να μην είναι τόσο γυαλιστερή. Όσο πιο γυαλιστερή, τόσο πιο πρώιμα κόπηκε το καρπούζι από το φυτό.

Το βάρος σε σχέση με το μέγεθος είναι άλλος ένας τρόπος για να δούμε αν το καρπούζι μας έχει συμπαγή και όχι ζαχαριασμένη σάρκα. Προσπαθούμε να πάρουμε το πιο βαρύ καρπούζι σε σχέση με το βάρος του. Τέλος, χτυπώντας ελαφρά το φρούτο, θέλουμε να νιώσουμε ένα ελαφρό αναπήδημα και να ακούσουμε αυτόν τον υπέροχο «κούφιο» ήχο, δείγμα πως το καρπούζι που έχουμε επιλέξει είναι φρέσκο.

Εποχικότητα

Αφήστε ένα σχόλιο

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.