Χοιρομουρίδες

Ένα παράξενο όνομα για άγριο χόρτο το οποίο χαίρει και αυτό μεγάλης εκτίμησης στην Κρήτη, ειδικά στα χωριά γύρω από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Θεωρείται από πολλούς το καλύτερο χόρτο, με ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες και υπέροχη γεύση. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε να βρούμε πως πήρε το όνομα, ένα ορθογραφικό λάθος μας έδωσε τις κατάλληλες πληροφορίες. Γνωστό και ως χηροβότανο, οι χηρομουρίδες (και όχι χοιρομουρίδες), πήραν το όνομά τους λόγω της ιδιαίτερης αδυναμίας που του είχαν οι χήρες. Αν περιμένετε βέβαια κάποια πιπεράτη λεπτομέρεια, περιμένετε άδικα. Απλά ως βότανο, θεωρείται πως θεραπεύει την μελαγχολία 1 Potterton, David (2002). Culpeper’s Colour Herbal.

Λίγα λόγια για τις χοιρομουρίδες

Χοιροουρίδα, ώριμος καρπός
Ώριμος καρπός χοιρομουρίδας.

Οι χοιρομουρίδες (Helminthotheca echioides) είναι γνωστές και ως χηροβότανο, μυρμηγκοβότανο, πικρίδα, τσουκρίδα, αδρές και μαλλιότσες, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Χορταρικό άγριο και με ιδιαίτερη πικρούτσικη γεύση, είναι φυτό αυτοφυές όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Ως φυτό είναι μονοετές και με μεγάλη σιγουριά το έχετε συναντήσει ή ακόμα και παίξει μαζί του ως παιδιά καθώς, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί, αναπτύσσει αυτόν τον χαρακτηριστικό καρπό και μέσο του αέρα να πάρει τους σπόρους προκειμένου να βγει ένα νέο φυτό.

Ως φυτό αγαπάει πολύ την υγρασία. Για αυτό, το βρίσκουμε, κυρίως στις παραβολές χωραφιών, στα όρια δρόμων αλλά και σε σκουπιδότοπους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αν μαζεύουμε μόνοι μας τα χόρτα μας, καθώς οι διάφορες τοξίνες οι οποίες περιέχονται στο έδαφος, περνάνε στο φυτό. Για τον λόγο αυτό, προτιμάμε να μαζέψουμε χοιρομουρίδες μόνο από καθαρά χωράφια έστω και αν αυτά είναι ακαλλιέργητα.

Οι χοιρομουρίδες έχουν χαρακτηριστικό σχήμα σαν ρόδακας ενώ τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα με χαρακτηριστικές λευκές φουσκίτσες (φλύκταινες)  και μικρά τριχίδια.

Από τους αγρότες θεωρείται ζιζάνιο, σχεδόν όπως όλα τα άγρια χόρτα, και μάλιστα ένα από τα πολύ δύσκολα. Τα εδώδιμα μέρη του, τα τρυφερά του φύλλα, μαζεύονται μετά τις πρώτες βροχές, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην συνέχεια από τον Μάρτιο και μετά αναπτύσσει τα άνθη του με τα οποία πολλαπλασιάζεται.

Χοιρομουρίδες – Ιδιότητες

Όπως στα περισσότερα άγρια χορταρικά, δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες και έρευνες οι οποίες να τεκμηριώνουν τις ιδιότητες και τα ευεργετικά για τον άνθρωπο χαρακτηριστικά. Οι παλιοί ανθρώποι στηριζόντουσαν κυρίως στην εμπειρία και την μνήμη τους για να γνωρίζουμε σήμερα πως το χορταρικό αυτό έχει αντιοξειδωτικές και ήπιες αντιεμετικές ιδιότητες.

Οι χοιρομουρίδες στην μαγειρική

Οι χοιρομουρίδες είναι πικρούτσικο χόρτο και συνήθως συνδυάζεται μαζί με άλλα είτε ως βραστή σαλάτα ή ως γαρνιτούρα για κάποιο ψάρι. Όπως όλα τα χόρτα, του ταιριάζει πολύ το λεμόνι και το καλό ελαιόλαδο, τα οποία μετριάζουν αρκετά την αψάδα τους, κάνοντάς τα πολύ νόστιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.