Άλειμμα με πραλίνα φουντουκιού και σοκολάτα


Άλειμμα με πραλίνα φουντουκιού και σοκολάτα ή αλλιώς η απόλυτη συνταγή για Nutella φτιαγμένη με αγνά υλικά.

Άλειμμα με πραλίνα φουντουκιού και σοκολάτα
Προετοιμασία 35 mins
1 hr
Συνολικος Χρόνος 1 hr 35 mins
Είδος Γευματος Γλυκό, Πρωϊνό
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 800 γραμμάρια
Θερμίδες 8.75 kcal

Υλικά
  

  • 400 γρ φουντούκια ολόκληρα αποφλοιωμένα
  • 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ Σοκολάτα Γάλακτος
  • 100 γρ Βούτυρο Κακάο
  • 2 γρ αλάτι
  • 12 γρ εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση
 

Πραλίνα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα μικρό ταψάκι και ψήνουμε για 7 – 8 λεπτά στον φούρνο. Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα καθώς αν δεν ζεσταθούν καλά τα φουντούκια και πέσουν μέσα στην καραμέλα, αυτή θα παγώσει και θα είναι πολύ δύσκολο να την ενσωματώσουμε με τα φουντούκια.
  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια και προσθέτουμε την ζυγισμένη ζάχαρη σταδιακά έως ότου γίνει καραμέλα και πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  • Προσθέτουμε στην καραμέλα τα ζεστά φουντούκια και με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε έτσι ώστε να καλυφτούν όλα με την καραμέλα. Προσέχουμε σε αυτό το στάδιο να μην μείνει πολύ ώρα το μείγμα στην φωτιά καθώς θα σκουρύνει η καραμέλα και θα πικρίσει.
  • Αποσύρουμε αμέσως τα καραμελωμένα φουντούκια από τη φωτιά και τα απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψάκι ή σκεύος στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά για 1 ώρα.
  • Μόλις κρυώσουν, σπάμε σε κομμάτια και τοποθετούμε σταδιακά σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε, έως ότου γίνουν μια πηχτή κρέμα.

Άλειμμα πραλίνας με σοκολάτα

  • Φτιάχνουμε ένα μπαιν μαρί επιλέγοντας ένα μπολ το οποίο να εφαρμόζει καλά σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και το βάζουμε να βράζει σε μέτρια φωτιά.
  • Τεμαχίζουμε την σοκολάτα και την τοποθετούμε στο μπολ. Βάζουμε το μπολ στην κατσαρόλα πάνω από το νερό το οποίο βράζει για να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με μια μαρίζ.
  • Μόλις λιώσει η σοκολάτα, κατεβάζουμε από την φωτιά και ενσωματώνουμε μέσα την πραλίνα. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. (36°C έως 38°C)
  • Ενσωματώνουμε το βούτυρο κακάο, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε το άλειμμα πραλίνας με σοκολάτα σε βάζα και αποθηκεύουμε για έως και 4 ημέρες εκτός ψυγείου και έως και ένα μήνα στο ψυγείο. Το άλειμμα αυτό σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος γι' αυτό αν το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο θα πρέπει να το βγάλουμε εκτός για να ζεσταθεί πριν το σερβίρισμα.

Notes

  • Η πραλίνα θέλει καλό μπλέντερ για να γίνει σωστά και να πάρει την απαραίτητη κρεμώδη υφή. Με το οικιακό μπλέντερ θα κάνουμε επίσης αυτή τη δουλειά,  ίσως όμως αφήσει πολύ μικρά κομματάκια φουντουκιού. Σπάμε απαραίτητα τα καραμελωμένα φουντούκια σε κομμάτια για να βοηθήσουμε την διαδικασία.
  • Για να μην χαλάσουμε το οικιακό μας μπλέντερ, σταματάμε την διαδικασία πολτοποίησης ανά διαστήματα. Επίσης “κατεβάζουμε” την πραλίνα προς τις λάμες του μπλέντερ από τα πλάγια με την βοήθεια μιας μαρίζ.
  • Όταν λιώνουμε την σοκολάτα σε μπαιν μαρί, ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει το νερό. Επίσης το νερό δεν χρειάζεται να βράζει έντονα αλλά ίσα ίσα να σιγοβράζει. Αν το λιώσιμο γίνει σε έντονη θερμοκρασία τότε θα καεί η σοκολάτα στον πάτο του μπολ.
  • Η πραλίνα θα πρέπει να έχει την υφή λείας πάστας. Διαφορετικά υπάρχει η πιθανότητα να βγει σκληρό το άλειμμα.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.