Βασική Σάλτσα Βινεγκρέτ

Μια τραγανή και δροσερή σαλάτα, χρειάζεται έναν εξίσου άξιο συνοδό για να αναδειχθεί και η βινεγκρέτ είναι ακριβώς αυτός. Ένα απλό dressing για σαλάτα με κύρια συστατικά το καλό ξύδι και το ελαιόλαδο, μπορεί να λειτουργήσει ως πασπαρτού σε πολλές κρύες παρασκευές και να απογειώσει τις σαλάτες και τα ψητά λαχανικά σας.

Εξηγώντας λίγο το τεχνικό κομμάτι της συνταγής, η βινεγκρέτ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα γαλάκτωμα. Προσπαθούμε δηλαδή να ενώσουμε ξύδι και λάδι σε ένα ομοιογενές μείγμα, που όπως γνωρίζουμε δεν ενώνονται. Είναι όμως ένα προσωρινό γαλάκτωμα το οποίο αφού το φτιάξουμε, μετά από λίγη ώρα διαχωρίζεται. Συνήθως, στις επαγγελματικές κουζίνες, αφού φτιάξουμε μια ποσότητα βινεγκρέτ, μετά για να την επαναφέρουμε σε μείγμα, την ανακινούμε λίγο πριν την προσθέσουμε στην σαλάτα για την οποία την προορίζουμε. Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να παραμείνει μια βινεγκρέτ ομογενοποιημένη, όπως σε αυτή την συνταγή με την προσθήκη μουστάρδας, η οποία θα παίξει τον ρόλο του γαλακτοματωποιητή.

Ο εμπειρικός κανόνας λέει πως για μια καλή βινεγκρέτ, η αναλογία λαδιού με ξύδι είναι 3:1. Ο δικός μας κανόνας όμως λέει πως αν ο μάγειρας δεν δοκιμάσει και πειραματιστεί δεν θα βρει ποτέ την ιδανική αναλογία. Ο καλύτερος τρόπος, τον οποίο και εμείς ακολουθήσαμε, είναι αφού φτιάξουμε το dressing, να πειραματιστούμε δοκιμάζοντας το με ένα φύλλο μαρουλιού. Στην συνέχεια, κάναμε τις ανάλογες διορθώσεις στην γεύση, στην οξύτητα και την υφή και σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για μια βασική σάλτσα βινεγκρέτ

Βασική Σάλτσα Βινεγκρέτ
Προετοιμασία 10 minutes
Συνολικος Χρόνος 10 minutes
Είδος Γευματος Gluten Free, Lactose Free, Nut Free, Vegeterian, Σάλτσες
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 385 γραμμάρια
Θερμίδες 48 kcal

Υλικά
  

 • 100 γρ ξύδι από κόκκινο κρασί
 • 275 γρ ελαιόλαδο αγνό παρθένο
 • 4 γρ μουστάρδα
 • 3 γρ Μέλι
 • 2 γρ αλάτι
 • 1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο

Εκτέλεση
 

 • 100 γρ ξύδι
  4 γρ μουστάρδα
  3 γρ Μέλι
  Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύδι, την μουστάρδα και το μέλι και χτυπάμε με ένα σύρμα ή με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
 • 275 γρ ελαιόλαδο
  Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα
 • 2 γρ αλάτι
  1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο
  Διορθώνουμε την γεύση δοκιμάζοντας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Notes

Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, μπορούμε να φυλάξουμε την βινεγκρέτ σε ένα δοχείο με καπάκι, σκεπασμένη στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα μήνα.
Η συγκεκριμένη βινεγκρέτ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dressing πασπαρτού σε μια μεγάλη ποικιλία από σαλάτες και ψητά λαχανικά. Μπορεί επίσης να αντικατασταθεί μέρος από το ξύδι με άλλο αρωματικό ξύδι ή μέρος από το ελαιόλαδο με κάποιο άλλο λάδι ίσως πιο ελαφρύ ανάλογα με την προτίμηση.
Στο τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά. Προσοχή όμως καθώς αυτό θα μειώσει αρκετά την διάρκεια ζωής της βινεγκρέτ σημαντικά. Καλό είναι τα αρωματικά να τα προσθέτουμε μια με δύο ώρες πριν σερβίρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.