Βασική Σάλτσα Βινεγκρέτ
Μια τραγανή και δροσερή σαλάτα, χρειάζεται έναν εξίσου άξιο συνοδό για να αναδειχθεί και η βινεγκρέτ είναι ακριβώς αυτός. Ένα απλό dressing για σαλάτα με κύρια συστατικά το καλό ξύδι και το ελαιόλαδο, μπορεί να λειτουργήσει ως πασπαρτού σε πολλές κρύες παρασκευές και να απογειώσει τις σαλάτες και τα ψητά λαχανικά σας.
Εξηγώντας λίγο το τεχνικό κομμάτι της συνταγής, η βινεγκρέτ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα γαλάκτωμα. Προσπαθούμε δηλαδή να ενώσουμε ξύδι και λάδι σε ένα ομοιογενές μείγμα, που όπως γνωρίζουμε δεν ενώνονται. Είναι όμως ένα προσωρινό γαλάκτωμα το οποίο αφού το φτιάξουμε, μετά από λίγη ώρα διαχωρίζεται. Συνήθως, στις επαγγελματικές κουζίνες, αφού φτιάξουμε μια ποσότητα βινεγκρέτ, μετά για να την επαναφέρουμε σε μείγμα, την ανακινούμε λίγο πριν την προσθέσουμε στην σαλάτα για την οποία την προορίζουμε. Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να παραμείνει μια βινεγκρέτ ομογενοποιημένη, όπως σε αυτή την συνταγή με την προσθήκη μουστάρδας, η οποία θα παίξει τον ρόλο του γαλακτοματωποιητή.
Ο εμπειρικός κανόνας λέει πως για μια καλή βινεγκρέτ, η αναλογία λαδιού με ξύδι είναι 3:1. Ο δικός μας κανόνας όμως λέει πως αν ο μάγειρας δεν δοκιμάσει και πειραματιστεί δεν θα βρει ποτέ την ιδανική αναλογία. Ο καλύτερος τρόπος, τον οποίο και εμείς ακολουθήσαμε, είναι αφού φτιάξουμε το dressing, να πειραματιστούμε δοκιμάζοντας το με ένα φύλλο μαρουλιού. Στην συνέχεια, κάναμε τις ανάλογες διορθώσεις στην γεύση, στην οξύτητα και την υφή και σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για μια βασική σάλτσα βινεγκρέτ
Υλικά
- 100 γρ ξύδι από κόκκινο κρασί
- 275 γρ ελαιόλαδο αγνό παρθένο
- 4 γρ μουστάρδα
- 3 γρ Μέλι
- 2 γρ αλάτι
- 1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο
Εκτέλεση
- 100 γρ ξύδι4 γρ μουστάρδα3 γρ ΜέλιΣε ένα μπολ βάζουμε το ξύδι, την μουστάρδα και το μέλι και χτυπάμε με ένα σύρμα ή με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
- 275 γρ ελαιόλαδοΠροσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα
- 2 γρ αλάτι1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένοΔιορθώνουμε την γεύση δοκιμάζοντας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.