Καριόκες


Ένα γλυκό που αγαπήθηκε από πολλούς κακοποιήθηκε από άλλους τόσους αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο.

Cariocas είναι το πατριδωνύμιο, ένα χαϊδευτικό όνομα των κατοίκων του Rio de Janeiro. Πως όμως ένα “χαϊδευτικό” έγινε η ονομασία για ένα γλύκισμα τόσο αγαπητό; Η ιστορία ξεκινάει το 1926 στην Ξάνθη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπαπαρασκευά. Βασικά υλικά του ταπεινού αυτού γλυκίσματος το παντεσπάνι, καρύδια και εκλεχτή κουβερτούρα που τα αγκαλιάζει. Το ταπεινό αυτό γλυκό, έμελε να το μάθει σε λίγα χρόνια όλη η Ελλάδα.  Δοκιμάσαμε διάφορες συνταγές και σας παρουσιάζουμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή που θα σας συναρπάσει.

cariocas
Προετοιμασία 45 mins
Αναμονή 1 d
Συνολικος Χρόνος 1 d 45 mins
Είδος Γευματος Γλυκό
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 40 τεμάχια
Θερμίδες 128 kcal

Εξοπλισμος

  • Μπασίνα
  • Κατσαρόλα μικρή
  • Σύρμα
  • Λαδόκολλες
  • Αλουμινόχαρτο
  • Σπάτουλα σιλικόνης

Υλικά
  

  • 400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 300 γρ Μπισκότα τύπου Soft τριμένα
  • 600 γρ κουβερτούρα 55%
  • 200 γρ βανίλια υποβρύχιο
  • 125 ml νερό
  • 30 γρ κακάο (2 κουταλιές της σούπας)
  • πιπέρι μαυρο τριμμένο
  • 15 ml μπράντυ (1 κουταλιά της σούπας)
  • ελαιόλαδο λίγες σταγόνες

Εκτέλεση
 

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το υποβρύχιο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα καρύδια, τα μπισκότα, το κονιάκ, το κακάο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το σιρόπι στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά
  • Πλάθουμε το μείγμα με την βοήθεια μιας λαδόκολλα και αλουμινόχαρτου σε σχήμα σαλαμιού. Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί και να σφίξει για 24 ώρες.
  • Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί, χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με βραστό νερό. Το μπολ πρέπει να εφάπτεται σωστά στην κατσαρόλα και το νερό να μην κοχλάζει αλλά να παραμένει αρκετά ζεστό.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα στο μπεν μαρί, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια μαριζ ή σύρμα.
  • Βγάζουμε το μείγμα της καριόκας από το ψυγείο και κόβουμε σε φέτες στο πάχος που επιθυμούμε.
  • Βουτάμε τις φέτες τις καριόκας στην λιωμένη κουβερτούρα με την βοήθεια ενός πηρουνιού και μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. 
  • Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στεγνώσουν.

Video

Notes

 Αντί για μπισκότα μπορείτε να δώσετε νέα ζωή σε κομματάκια από κέικ ή παντεσπάνι τα οποία σας έχουν μείνει από τις τούρτες σας απλά χρησιμοποιώντας τα αντί για τα μπισκότα.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.