Ζωμός Κοτόπουλο

Ο κλασικός ζωμός που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλα τα φαγητά

Ο κλασσικός ζωμός από κοτόπουλο ο οποίος χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλα τα φαγητά. Η συνταγή αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον έτοιμο ζωμό του εμπορίου. Αποδίδει περίπου 1 με 1,2 λίτρα ζωμού και η διαδικασία θα πάρει περίπου 3 με 3,5 ώρες.

Chicken_stock
Προετοιμασία 15 minutes
Μαγειρεμα 3 hours 30 minutes
Συνολικος Χρόνος 3 hours 45 minutes
Είδος Γευματος Βασικές Συνταγές, Ζωμοί
Εθνικότητα French
Απόδοση 1 Λίτρο
Θερμίδες 16 kcal

Εξοπλισμος

  • Μεγάλη Κατσαρόλα
  • Κουτάλα σούπας
  • Σινουά

Υλικά
  

  • 1 Κιλό Κόκαλα, φτερούγες και τρίμματα κοτόπουλου
  • 80 γρ. καρότα 1 μέτριο
  • 40 γρ. κρεμμύδι ξερό 1 μικρό
  • 40 γρ πράσο
  • 20 γρ σέλινο
  • 1 τεμ φύλλο δάφνης
  • 0,5 τεμ μαϊντανό (τα κοτσάνια)
  • 1-2 τεμ. γαρύφαλλο (προεραιτικά)
  • 1,5 λίτρα νερό

Εκτέλεση
 

  • Τοποθετούμε τα κόκαλα από το κοτόπουλο σε μια μικρή μαρμίτα ή μια ψηλή κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό κρύο. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά αρχικά και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε την φωτιά έτσι ώστε να υπάρχει ένας απαλός βρασμός και να βλέπουμε λίγες φουσκάλες στην επιφάνεια του νερού.
  • Ξαφρίζουμε με την βοήθεια μιας βαθιάς κουτάλας και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο. Αν χρειαστεί, συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε και να αφαιρούμε τυχόν λίπος που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια. Αφήνουμε να σιγοβράζει για ακόμα  2 με 2,5 ώρες.
  • Αφαιρούμε προσεκτικά τα κόκαλα και τα λαχανικά και σουρώνουμε τον ζωμό με την βοήθεια ενός σινουά. Ο ζωμός μας είναι έτοιμος για χρήση ή για αποθήκευση στο ψυγείο για 2 ημέρες

Video

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.