Γλυκό Κουταλιού Κουμ Κουάτ

Το κουμ κουάτ είναι ένα υπέροχο φρούτο και το γλυκό κουταλιού είναι ακόμα πιο υπέροχο. Μικρές μπαλίτσες, γεμάτες με σιρόπι οι οποίες “σπάνε” στο στόμα, γεμίζοντάς το με αρώματα πορτοκαλιού και μανταρινιού.

Το γλυκό κουταλιού από κουμ κουάτ αν και λίγο μπελαλίδικο είναι πανεύκολο και ιδιαίτερο στην γεύση. Υπάρχουν δύο σημεία προσοχής τα οποία θα μας δώσουν ένα υπέροχο γλυκό, με τον καρπό του κουμ κουάτ να κρατάει το σχήμα του στο ακαριαίο και φυσικά να ξεπικριστεί σωστά, πριν μπει μέσα στο σιρόπι.

Γλυκό Κουτάλιου Κουμ Κουάτ
Προετοιμασία 45 mins
Μαγειρεμα 55 mins
Αναμονή 1 d 1 hr
Συνολικος Χρόνος 1 d 2 hrs 40 mins
Είδος Γευματος Γλυκό
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 1300 γραμμάρια

Υλικά
  

  • 1000 γρ Κουμ Κουάτ
  • 1000 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 750 γρ νερό
  • 15 γρ χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
 

  • Καθαρίζουμε από τυχόν κοτσάνια και πλένουμε διεξοδικά τα κουμ κουάτ σε μπόλικο νερό.
  • Με ένα σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα, τρυπάμε το κάθε κουμ κουάτ σε τρία – τέσσερα σημεία, διαπερνώντας το φρούτο από άκρη σε άκρη.
    Γλυκό κουταλιού Κουμ Κουάτ

Ξεπίκρισμα

  • Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε μέσα τα κουμ κουάτ και ζεματίζουμε για 5 λεπτά.
    Γλυκό κουταλιού Κουμ Κουάτ
  • Μεταφέρουμε τα κουμ κουάτ σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και πετάμε το νερό της κατσαρόλας.
    Γλυκό κουταλιού Κουμ Κουάτ
  • Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ακόμα δύο φορές και στην συνέχεια δοκιμάζουμε. Αν τα κουμ κουάτ μας φαίνονται πικρά, αφήνουμε στο παγωμένο νερό για μια ημέρα, αλλάζοντάς το νερό κάθε 6 ώρες.

Φτιάχνοντας το γλυκό

  • Στραγγίζουμε τα κουμ κουάτ και τα αφήνουμε ιδανικά σε μια πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν καλά, για μία ώρα.
    Ψ
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ζυγισμένο νερό και την ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα για να διαλυθεί η ζάχαρη.
    Γλυκό κουταλιού Κουμ Κουάτ
  • Προσθέτουμε το κουμ κουάτ στο σιρόπι μόλις αυτό πάρει μια βράση, και βράζουμε για 15 λεπτά, μετρώντας από την στιγμή που θα ξανά αρχίσει ο βρασμός. Ξαφρίζουμε κατά διαστήματα, τυχόν αφρούς που θα δημιουργηθούν.
    Γλυκό κουταλιού Κουμ Κουάτ
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και το καπάκι της. Αφήνουμε για 24 ώρες να ηρεμήσει. Την πρώτη ώρα, ανακινούμε την κατσαρόλα, 5 – 6 φορές, (χωρίς να την ανοίξουμε) για να μην ζαρώσει το φρούτο.

Δέσιμο του γλυκού

  • Την επόμενη ημέρα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το γλυκό να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Βυθίζουμε ένα θερμόμετρο μέσα στο γλυκό προκειμένου να παρακολουθούμε την θερμοκρασία του κατά την διάρκεια του βρασίματος. Η θερμοκρασία την οποία θα πρέπει να φτάσει το σιρόπι για να είναι τέλεια δεμένο και αρκετά παχύρρευστο είναι οι 105°C
    Γλυκό Κουταλιού Κουμ Κουάτ
  • Μόλις το γλυκό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού (1,5% της αρχικής ποσότητας του κουμ κουάτ που ζυγίσαμε) έτσι ώστε να ρίξουμε το ph του γλυκού, κάνοντας το εχθρικό προς παθογόνους οργανισμούς και βοηθώντας την φυσική πηκτίνη που περιέχεται στο φρούτο να δέσει πιο όμορφα το σιρόπι μας.
  • Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο, αποθηκεύουμε καυτό, σε αποστειρωμένα βάζα.

Notes

Για την συνταγή αυτή δεν χρησιμοποιήσαμε κανένα αρωματικό για να αναδείξουμε το φυσικό άρωμα του κουμ κουάτ.
Προτιμούμε κουμ κουάτ τα οποία δεν είναι πολύ ώριμα. Ο λόγος είναι πως τα σπόρια (κουκούτσια) στα ώριμα κουμ κουάτ είναι πολύ μεστωμένα και ενοχλητικά στην υφή. Καθώς δεν υπάρχει τρόπος να τα αφαιρέσουμε (χωρίς να χαλάσουμε το κουμ κουάτ), θα προτιμήσουμε ώριμα φρούτα αλλά όχι παραγινωμένα.
Σε αντίθεση με άλλα γλυκά του κουταλιού που έχουμε φτιάξει, στο γλυκό κουμ κουάτ χρησιμοποιούμε λιγότερο χυμό λεμονιού. Ο λόγος είναι πως, καθώς το γλυκό γίνεται με ολόκληρο το φρούτο, μέρος από τον χυμό του εσωτερικού του περνάει μέσα στο σιρόπι, απευθείας από το φρούτο. Το ph του γλυκού πέφτει αρκετά (γίνεται δηλαδή όξινο) και γι’ αυτό και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη ποσότητα χυμού λεμονιού όπως στα υπόλοιπα γλυκά (πχ γλυκό καρότο)

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.