Ιμάμ Μπαϊλντί

Μια συνταγή για μελιτζάνες με καταγωγή από την Πόλη

Δεν υπάρχει τίποτε ελαφρύ σε αυτή τη συνταγή. Είναι λαδερό…..πολύ λαδερό. Τόσο λαδερό που μόλις το δοκιμάσεις θέλεις να λιποθυμήσεις. Αν κάνεις διατροφή ή δίαιτα σε συμβουλεύω απλά να μην συνεχίσεις να διαβάζεις τις παρακάτω γραμμές διότι απλά και μόνο διαβάζοντάς τις θα πάρεις κιλά.


Στην κυριολεξία το όνομα της συνταγής σημαίνει «ο Ιμάμης λιποθύμησε». Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να μας πει ποιος ήταν ο λόγος που λιποθύμησε ή που το υπέροχο αυτό φαγητό ονομάστηκε έτσι καθώς  η ονοματοδοσία του φτάνει στα όρια του θρύλου. Δύο πράγματα είναι όμως σίγουρα. Το ένα πως η συνταγή αυτή είναι κληροδότημα των 400 χρόνων της Οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι πως είτε από την νοστιμιά του ή από την ένταση του φαγητού……κάποιος Τούρκος Ιμάμης λιποθύμησε τρώγοντας το.

Για την συνταγή αυτή θα χρειαστείτε καλές μελιτζάνες φλάσκες αλλά όχι τεράστιες. Σε μερικές εκδόσεις θεωρείται πως οι τσακώνικες είναι οι καλύτερες για να πετύχει το φαγητό αυτό. Οι φλάσκες όμως κάνουν μια χαρά την δουλειά τους.

Ιμάμ Μπαϊλντί
Προετοιμασία 30 mins
Μαγειρεμα 50 mins
Αναμονή 1 hr 30 mins
Συνολικος Χρόνος 2 hrs 50 mins
Είδος Γευματος Ορεκτικό
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 4 άτομα
Θερμίδες 379 kcal

Υλικά
  

Μελιτζάνες

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες αλλά όχι πολύ μεγάλες
  • 10 γρ αλάτι
  • 200 γρ ελαιόλαδο

Γέμιση

  • 400 γρ κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 10 γρ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ τομάτες ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους κομμένες σε κύβους (κονκασέ)
  • 10 γρ πελτέ τομάτας
  • 10 γρ αλάτι
  • 1 γρ πιπέρι
  • 4 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 γρ ρίγανη φρέσκια
  • 4 γρ μαϊντανό

Για το φούρνισμα

  • 200 γρ φέτα κομμένη σε κύβους 0,5 cm
  • 100 γρ τομάτα κομμένη σε ροδέλα πάχους 5mm
  • 100 γρ τομάτα τριμμένη
  • 2 γρ αλάτι
  • 50 γρ ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση
 

Μελιτζάνες

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε λίγο από το κοτσάνι για να είναι πιο εμφανίσιμες και στην συνέχεια κόβουμε τις μελιτζάνες εγκάρσια στην μέση. Χαράσσουμε την σάρκα κάθε μελιτζάνας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους ή τετράγωνα. Στην συνέχεια, δημιουργούμε μια "βάση" κόβοντας λίγο από την φλούδα στον πάτο της μελιτζάνας.
  • Αλατίζουμε με το αλάτι την σάρκα κάθε μελιτζάνας και τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά σε ένα ταψάκι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα. Με το αλάτισμα, καταφέρνουμε να γλυκάνουμε τις μελιτζάνες καθώς και να απορροφήσουν λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα.
  • Σφίγγουμε ελαφρά τις μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Τοποθετούμε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι.
  • Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες έως ότου μαλακώσουν καλά, ξεκινώντας από την κομμένη πλευρά. Γυρίζουμε όταν πάρουν χρώμα. Μεταφέρουμε σε ένα τρυπητό ή σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Γέμιση

  • Ζεσταίνουμε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Μεταφέρουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τα αλατίζουμε ελαφρά έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε και μόλις αυτά μαραθούν χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας έως ότου μαλακώσουν και πάρουν λίγο χρώμα. (Περίπου 15 – 20 λεπτά).
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το σκόρδο και στην συνέχεια τον πελτέ τομάτας και τον σοτάρουμε (γλυκαίνουμε).
  • Μόλις γλυκάνει μετά από 2 – 3 λεπτά ο πελτές τομάτας, προσθέτουμε τις τομάτες, τη ρίγανη, το υπόλοιπο αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη. Μαγειρεύουμε έως ότου φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά (5 – 10 λεπτά).
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αφαιρούμε από την φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να την διαχειριστούμε και να γεμίσουμε τις μελιτζάνες.

Μοντάρισμα – Ψήσιμο και σερβίρισμα

  • Ανακατεύουμε την τριμμένη τομάτα με τον ζωμό λαχανικών και το αλάτι. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί το οποίο να χωράει ακριβώς τις μελιτζάνες αλλά όχι στριμωχτά.
  • Τοποθετούμε στο ταψί τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ανοίγουμε την σάρκα με την βοήθεια ενός κουταλιού έτσι ώστε να χωρέσει μέσα στην κάθε μελιτζάνα η γέμιση
  • Με ένα κουτάλι, γεμίζουμε τις μελιτζάνες με την γέμιση και πάνω από αυτή προσθέτουμε τις ροδέλες τομάτας και τους κύβους της φέτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 20 με 25 λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα από πάνω και γκρατιναριστεί η φέτα.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πιν σερβίρουμε.

Video

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.