Κοτόσουπα αυγολέμονο

Κλασσική μαμαδίστικη σούπα που γεμίζει την ψυχή.

Υπάρχουν πολλά φαγητά τα οποία γεμίζουν την ψυχή μας. Ένα από αυτά είναι και μια νόστιμη, ξινούτσικη κοτόσουπα με ρυζάκι και αυγολέμονο. Πιάτο μαμαδίστικο, σούπα της παλιάς σχολής, η κοτόσουπα αυγολέμονο αποτελεί θύμα της πλάνης ότι πρόκειται για το ιδανικό γιατροσόφι του κρυολογήματος. Λέμε λοιπόν κατηγορηματικά όχι. Ένα αχνιστό πιάτο κοτόσουπας είναι κάτι παραπάνω. Είναι φάρμακο για την ψυχή.

Η συνταγή αυτή είναι απλή χωρίς πολλά μυστικά και φανφάρες. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι καλής ποιότητας υλικά και υπομονή για να πάρουμε έναν ωραίο διαυγή ζωμό. Χρησιμοποιήσαμε ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής καθώς το άρωμα και η γεύση του είναι σαφώς ανώτερης ποιότητας από τα αντίστοιχα της συμβατικής εκτροφής. Τα αρωματικά λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούμε είναι τόσο όσο για να συνοδεύσουν τον ζωμό και να δώσουν μια “ώθηση” στη σούπα. Τέλος, καθώς μιλάμε για σούπα “παλιάς σχολής” το αυγολέμονο το φτιάχνουμε με ολόκληρο το αυγό και η σούπα συνοδεύεται, όπως όλες οι κρεατόσουπες, με ρύζι.


Δοκιμάσατε την συνταγή;

Βάλτε την φωτογραφία σας στο Instagram κάνοντας tag @thechefsyndicate


Κοτόσουπα Αυγολέμονο
Προετοιμασία 25 mins
Μαγειρεμα 1 hr 30 mins
Συνολικος Χρόνος 1 hr 55 mins
Είδος Γευματος Σούπες
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 8 άτομα

Υλικά
  

  • 1,8 κιλά κοτόπουλο ολόκληρο, ελευθέρας βοσκής
  • 80 γρ κρεμμύδι ξερό
  • 80 γρ πράσο
  • 100 γρ καρότα
  • 1 τεμ φύλλο δάφνης
  • 5 γρ θυμάρι προαιρετικά
  • 4 λίτρα νερό
  • 120 γρ ρύζι γλασέ
  • 20 γρ αλάτι
  • 5 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο

Αυγολέμονο

  • 120 γρ αυγό 3 τεμάχια large
  • 80 γρ χυμός λεμονιού στημένος από 5 – 6 ζουμερά λεμόνια

Εκτέλεση
 

  • Ετοιμάζουμε ένα μπουκέτο αρωματικών τυλίγοντας τα αρωματικά (το θυμάρι δηλαδή και την δάφνη) σε ένα τουλουπάνι. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τα αρωματικά μέσα στην κατσαρόλα και απλά να τα αφαιρέσουμε κατά το σούρωμα του ζωμού.
  • Αφαιρούμε τυχόν μικρά πούπουλα τα οποία έχουν απομείνει στο κοτόπουλο και το τοποθετούμε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα ευρύχωρη. Προτιμούμε να αφήσουμε το κοτόπουλο ολόκληρο καθώς μετά το παρατεταμένο ψήσιμο θα κρατήσει πολύ καλύτερα την υγρασία μέσα στην σάρκα του και θα παραμείνει ζουμερό, από ότι αν το κόψουμε σε κομμάτια.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα, νερό (όχι ζεστό αλλά κρύο) και ξεκινάμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, έως ότου ξεκινήσει να κοχλάζει το νερό. Το νερό φροντίζουμε να είναι τόσο όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο επαρκώς. Το νερό το οποίο σας δίνουμε στην συνταγή είναι όσο χρησιμοποιήσαμε συνολικά σε αυτή και όχι όσο βάλαμε από την αρχή.
  • Στην συνέχεια, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια, τόσο ώστε να σιγοβράζει ο ζωμός.
  • Με την βοήθεια μιας κουτάλας, ξαφρίζουμε τακτικά, για τα επόμενα 20 με 30 λεπτά, φροντίζοντας να μην βράζει δυνατά η σούπα μας. Ο έντονος βρασμός θα ενσωματώσει τους αφρούς μέσα στον ζωμό, κάνοντάς τον θολό.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το πράσο το καρότο, το μπουκέτο αρωματικών, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμα 1 ώρα ακόμα (ενδεικτικά) έως ότου το κοτόπουλο μαλακώσει καλά και ψηθεί.
  • Αν κατά την διάρκεια του μαγειρέματος δούμε πως το νερό δεν καλύπτει το κοτόπουλο, συμπληρώνουμε έως ότου η στάθμη του νερού το σκεπάζει.
  • Μόλις το κοτόπουλο ψηθεί (θα δούμε πως το κόκκαλο στο κοπανάκι θα έχει απογυμνωθεί από το κρέας και σηκώνοντας το κοτόπουλο μέσα από τον ζωμό τα μπούτια θα ξεκολλάνε από το υπόλοιπο κοτόπουλο) αφαιρούμε από την κατσαρόλα με προσοχή και τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Περνάμε τον ζωμό από ένα σινουά ή μια σίτα και μεταφέρουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια και ξαναβάζουμε τον ζωμό να βράσει.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και βράζουμε για 15 – 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με μια κουτάλα έως ότου αυτό μαγειρευτεί.
  • Με την βοήθεια μιας πηρούνας (ή ακόμα και με το χέρι), ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκιές. Ρίχνουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα και σβήνουμε το μάτι, αφήνοντας την να ηρεμήσει ο βρασμός για περίπου 10 λεπτά.

Αυγολέμονο

  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με έναν αυγογδάρτη τα αυγά έως ότου αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού μέσα στο μπόλ συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Στην συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά ζουμί μέσα από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε, μέσα στο μπολ έως ότου ζεσταθούν σταδιακά τα αυγά. Θα πάρει μέχρι και το ⅓ του ζωμού για αυτό καλό είναι το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε να ειναι αρκετά μεγάλο.
  • Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινούμε από τα χερούλια για να ενσωματωθεί καλά μέσα στην σούπα και να δέσει. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση.
  • Σερβίρουμε αμέσως όπως είναι ζεστή, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κριτσινάκια.

Video

Notes

Το κοτόπουλο προτιμήσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο αντί να ζητήσουμε από τον χασάπη να το κόψει σε μερίδες. Ο λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό, το κοτόπουλο θα παραμείνει ζουμερό μετά από το παρατεταμένο βράσιμο.
Όπως θα διαπιστώσετε, στην συνταγή δεν χρησιμοποιήσαμε καμία λιπαρή ουσία. Το κοτόπουλο, ειδικά το ελευθέρας βοσκής, έχει αρκετό λίπος το οποίο μεταφέρεται στον ζωμό. Συνεπώς, δεν χρειαζόμαστε να προσθέσουμε κάποιο λάδι όπως το ελαιόλαδο.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.