Κουραμπιέδες

Οι πιο αφράτοι που έχετε δοκιμάσει ποτέ

Έρχονται Χριστούγεννα….. τα σπίτια βάζουν τα γιορτινά τους στολίδια, τα παιδιά ανασύρουν τα τρίγωνα τους για τα κάλαντα και επικρατεί ένας πανικός στο χωριό του Άη Βασίλη. Πλησιάζει η εποχή της μάχης των αιωνίων…κάτι σαν ντέρπυ Ολυμπιακού Παναθηναϊκού ένα πράγμα. Κουραμπιές ή μελομακάρονα; Ποιος θα κερδίσει;


Η συνταγή που σας δίνουμε, είναι μια από τις πιο αφράτες και αρωματικές συνταγές για όποιον μερακλή (ερασιτέχνη ή επαγγελματία) θέλει να την δοκιμάσει.

kourampiedes
Προετοιμασία 1 hr
Μαγειρεμα 20 mins
Συνολικος Χρόνος 1 hr 20 mins
Είδος Γευματος Γλυκό, Χριστουγγενιάτικα
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 20 τεμάχια
Θερμίδες 180 kcal

Εξοπλισμος

  • Ζυγαριά
  • Λαδόκολλες
  • Μίξερ
  • Πλάστης
  • Γουδί
  • Ρηχό Ταψί
  • Αχνηστήρι

Υλικά
  

  • 300 γρ βούτυρο πρόβειο
  • 120 γρ ψίχα αμυγδάλου ψημμένη με την φλούδα
  • 600 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 2,5 γρ baking powder (½ κουταλάκι του γλυκού)
  • 110 γρ ζάχαρη άχνη (συν όση χρειαστεί για το πασπάλισμα)
  • 25 ml μπράντυ
  • 50 ml χυμο πορτοκαλι
  • ανθόνερο

Εκτέλεση
 

  • Σε ένα γουδί κοπανάμε και σπάμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια. Εναλλακτικά αν δεν έχουμε γουδί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μούλτι αλλά με προσοχή να μην γίνουν σκόνη.

Μίγμα ξηρών υλικών

  • Προσθέτουμε το baking powder στο αλεύρι και ανακατεύουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού.

Μείγμα υγρών υλικών

  • Βάζουμε το βούτυρο και τα 110 γρμ. άχνη ζάχαρη στο μίξερ.Χτυπάμε με το φτερό σε μεγάλη ταχύτητα για20 με 25 λεπτά. Θα πρέπει να πάρουμε ένα μείγμα αφράτο και άσπρο.

Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα

  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα στερεών υλικών με την βοήθεια ενός κουταλιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για5 – 10 λεπτά ακόμα.
  • Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το μπράντυ και τον χυμό πορτοκαλιού και σταματάμε το χτύπημα.
  • Ζυγίζουμε από το μείγμα σε μερίδες των 30 γραμμαρίων.  Πλάθουμε τις μερίδες σε στρογγυλό σχήμα και πιέζουμε ελαφρά στην μέση να κάνει μια μικρή λακκούβα.
  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα κάθε κουραμπιέ αφήνοντας κενό μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά. Οι κουραμπιέδες θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακοί και λευκοί όταν ψηθούν και βγουν από τον φούρνο. Μόλις ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
  • Μόλις κρυώσουν, ψεκάζουμε ελαφρά με ανθόνερο. Αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Video

Notes

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωμή ψίχα αμυγδάλου και να την καβουρδίσετε μόνοι σας. Θα προθερμάνετε το φούρνο στους 180o C, θα απλώσετε τα αμύγδαλα σε ένα ρηχό ταψί και θα τα ψήσετε για 8 με 10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.
  • Αν χρησιμοποιήσετε βανιλίνη σε σκόνη, τότε θα την ανακατέψετε με τα στερεά υλικά (αλεύρι και baking powder). Το εκχύλισμα βανίλιας μπορεί να προστεθεί μετά που θα χτυπηθούν το βούτυρο και η ζάχαρη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν και τα σποράκια από έναν λοβό βανίλιας, τα οποία θα προσθέσουμε μέσα στο βούτυρο με τη ζάχαρη αφού χτυπηθούν. 

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.