Κρέμα Ζαχαροπλαστικής

Η κρέμα ζαχαροπλαστικής (crème pâtissière) είναι ίσως από τις πιο βασικές κρέμες στην ζαχαροπλαστική. Μπαίνει σε τούρτες, σε τάρτες, γεμίζει τα σου και είναι η βάση για ένα υπέροχο γλυκό σουφλέ.


Η συνταγή έχει απλά υλικά και είναι πολύ οικονομική ενώ στην εκτέλεσή της είναι πάρα πολύ εύκολη. Η γεύση και το άρωμα της βανίλιας δεν έχουν καμία σχέση με την έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Θεωρούμε λοιπόν πως μόλις την δοκιμάσετε θα αλλάξετε αμέσως συνήθεια.

krema-zaxaroplastikis
Προετοιμασία 30 mins
Μαγειρεμα 15 mins
Αναμονη 3 hrs
Συνολικος Χρόνος 3 hrs 45 mins
Είδος Γευματος Βασικές Συνταγές, Επιδόρπιο
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 500 γρ
Θερμίδες 3.17 kcal

Εξοπλισμος

  • Κατσαρόλα μικρή
  • Σύρμα
  • Μαχαίρι
  • Μπασίνα

Υλικά
  

  • 480 γρ γάλα 3,5% λιπαρά
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 τεμ βανίλια (εναλλακτικά 8 ml εκχύλισμα)
  • 90 γρ κρόκος αυγού 4 large
  • 30 γρ κόρν φλάουρ
  • 0,5 γρ αλάτι
  • 45 γρ βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση
 

  • Με ένα μαχαίρι πατάμε ελαφρά κατά μήκος τον λοβό της βανίλιας για να απελευθερωθούν οι μικροί σπόροι που περιέχονται μέσα σε αυτόν. Σκίζουμε κατά μήκος τον λοβό και αφαιρούμε τους σπόρους.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ζυγισμένο γάλα και τους σπόρους και τον λοβό από την βανίλια. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα μέχρι να αρχίσει να βγάζει τις πρώτες φουσκάλες του βρασμού. Κατεβάζουμε από την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να τραβήξει το γάλα το άρωμα τις βανίλιας.
  • Αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας μέσα από το γάλα και ξανά βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
  • Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τους κρόκους του αυγού, την ζάχαρη, το αλάτι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν και να πάρουμε ένα μείγμα με απαλή υφή.
  • Μόλις αρχίσει το γάλα στην κατσαρόλα να βράζει ξανά, αφαιρούμε από την φωτιά. Με την βοήθεια μιας κουτάλας, προσθέτουμε σιγά σιγά, το μισό ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα αυγών – γάλακτος ξανά στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες στην επιφάνεια. Αφαιρούμε αμέσως από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, κομμένο σε κύβους ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος και καλύπτουμε την επιφάνεια με μια λαδόκολλα αντικολλητική (προτιμότερο) ή μια μεμβράνη. Αν η μεμβράνη ή η λαδόκολλα δεν εφάπτεται πάνω στην κρέμα θα πιάσει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να κρυώσει.
  • Πριν την χρησιμοποιήσουμε,, αφαιρούμε από το ψυγείο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ή σε με την βοήθεια ενός μίξερ για να γίνει αφράτη.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.