Κρέπες

Μεταξένιες αμαρτίες με απλά βήματα

Την θέλετε γλυκιά; Μπορείτε να την γεμίσετε με πραλίνα, καραμέλα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, μέλι ή και φρέσκα φρούτα. Την θέλετε γλυκιά; Τυρί, αλλαντικά, λαχανικά και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Τυλίξτε τις, κάντε τις ρολό, στοιβάξτε τις την μία πάνω στην άλλη και βουτήξτε τις σε αμαρτωλό σιρόπι! Οι επιλογές είναι πραγματικά….θέμα φαντασίας.


Η ιδανική κρέπα πρέπει να είναι ανάλαφρη, μεταξένια, τρυφερή και χρυσαφένια. Σε αυτό παίζει ρόλο τόσο το αλεύρι το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε όσο και το μυστικό της συνταγής που δεν είναι τίποτε άλλο από την ξεκούραση.

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι αρκετή για να φτιάξετε περίπου 50 κρέπες διαμέτρου 15 εκατοστών. Φυσικά, το πόσα τεμάχια κρέπες θα φτιάξετε, εξαρτάται από το πόσο μεγάλες ή μικρές θέλετε τις κρέπες σας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτιμήσαμε στην συνταγή, απλά να γράψουμε το πόσα γραμμάρια αποδίδει.

Τέλος, η συνταγή μας είναι για κρέπες με ουδέτερη γεύση που μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε γέμιση. Αν θέλετε να φτιάξετε γλυκές κρέπες, αυξήστε την σε 60 γραμμάρια. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το αρωματικό της αρεσκείας σας, ανάλογα με την χρήση, όπως μοσχοκάρυδο, ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, ρούμι, θυμάρι κλπ. ή να την αφήσετε όπως είναι και να παίξετε με την γέμιση.

κρέπες
Προετοιμασία 6 mins
Μαγειρεμα 25 mins
Ξεκούραση 2 hrs
Συνολικος Χρόνος 2 hrs 31 mins
Είδος Γευματος Επιδόρπιο, Ζύμες, Ορεκτικό
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 2100 γραμμάρια

Υλικά
  

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 15 γρ αλάτι
  • 375 γρ αυγό 7 τεμάχια large
  • 1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 150 γρ βούτυρο κλαριφιέ ή σπορέλαιο

Εκτέλεση
 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Αυτό το βήμα θα μας βοηθήσει να γίνει το αλεύρι πιο "ανάλαφρο" και να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
  • Προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι την ζάχαρη και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα έως ότου ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Το μείγμα της κρέπας θα πρέπει να είναι λείο, χωρίς σβόλους και με υφή όπως αυτή του μελιού. Αν το μείγμα βγει πιο σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό. Αν πάλι το μείγμα μας έχει σβόλους, το περνάμε από μια σίτα.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για μία με δύο ώρες. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα από το προηγούμενο βράδυ και να το φυλάξουμε στο ψυγείο.

Πως ψήνουμε τις κρέπες

  • Για να ψήσουμε τις κρέπες θα χρειαστούμε τηγάνι αντικολλητικό με χαμηλό τοίχωμα. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε ένα τηγάνι για κρέπες.
  • Ζεσταίνουμε καλά το τηγάνι μας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, αλείφουμε τον πάτο του με ηλιέλαιο ή βούτυρο και χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια.
  • Με γρήγορες κινήσεις, βάζουμε τόση ποσότητα από το μείγμα της κρέπας, όση χρειάζεται για να κάνει μια λεπτή στρώση στον πάτο του τηγανιού. Γυρίζουμε το τηγάνι για να πιάσει όλο τον πάτο η ζύμη και ψήνουμε για ένα με δύο λεπτά έως ότου δούμε την επιφάνεια να "στεγνώνει"
  • Με την βοήθεια μιας σπάτουλας ή με την κλασική κίνηση, γυρίζουμε την κρέπα και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για ένα λεπτό ακόμα.
  • Μεταφέρουμε και στοιβάζουμε τις κρέπες σε ένα πιάτο μόλις είναι έτοιμες.
  • Συνεχίζουμε και ψήνουμε και τις υπόλοιπές κρέπες, λαδώνοντας το τηγάνι μας όταν χρειάζεται.

Video

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.