Κριθαρότο θαλασσινών

με άρωμα βασιλικού, τομάτα και φέτα

Οι απλές συνταγές κρύβουν και τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Συνδυάζοντας λοιπόν απλά υλικά, σας δίνουμε μια εξαίσια συνταγή με θαλασσινά.

Το κριθαρότο θέλει μαεστρία στην εκτέλεσή του. Να χτίσουμε σταδιακά την γεύση του, να χυλώσει το κριθαράκι τόσο όσο να μείνει al dente και να μπορούμε να διακρίνουμε τις γεύσεις από τα θαλασσινά και τον βασιλικό μέσα σε αυτό το πιάτο.

Αρχικά, θα επιλέξουμε τα θαλασσινά που μας αρέσουν. Στην συγκεκριμένη συνταγή, χρησιμοποιήσαμε χταποδάκι, καλαμάρι, μύδια και γαρίδες. Φυσικά το χταποδάκι θέλει να βράσει πρώτα μόνο του, σε σιγανή φωτιά για να μαλακώσει. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε το κεφάλι από το ήδη προβρασμένο χταπόδι, του οποίου τα πλοκάμια στην συνέχεια ψήσατε στην σχάρα.

Το μυστικό συστατικό όμως το οποίο πραγματικά δίνει την έξτρα γεύση είναι ο φρέσκος ζωμός γαρίδας. Αυτός είναι που θα δώσει την ώθηση και θα απογειώσει αυτό το πιάτο.

Κριθαρότο θαλασσινών
Προετοιμασία 10 minutes
Μαγειρεμα 15 minutes
Συνολικος Χρόνος 25 minutes
Είδος Γευματος Egg free, Nut Free, Pescaterian, Ζυμαρικά
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 4 άτομα

Υλικά
  

  • 100 γρ Χταπόδι προβρασμένο
  • 80 γρ Καλαμάρι
  • 100 γρ μύδια ψύχα
  • 8 τεμ γαρίδες μέγεθος 13/15 καθαρισμένες
  • 500 γρ κριθαράκι
  • 80 γρ κρεμμύδι ξερό
  • 80 γρ Καρότα
  • 40 γρ Φινόκιο
  • 2 κλωνάρια Σέλερι
  • 50 γρ Πιπεριές πράσινες, κόκκινες πορτοκαλί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 35 ml ούζο
  • 500 γρ Ζωμό γαρίδας
  • 500 γρ Ζωμό λαχανικών
  • 150 γρ Σάλτσα τομάτας
  • 0,5 τεμ βασιλικός πλατύφυλλος
  • 150 γρ βούτυρο
  • 100 γρ παρμεζάνα
  • 100 γρ φέτα
  • Αλάτι
  • πιπέρι μαυρο τριμμένο

Εκτέλεση
 

Προετοιμασία

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας αν θέλουμε το κεφάλι ή αφαιρώντας το, ανάλογα με το γούστο μας.
  • Κόβουμε το χταπόδι και το καλαμάρι σε μικρούς κύβους.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, το καρότο, το σέλερι, και τις πιπεριές.
  • Βάζουμε τον ζωμό γαρίδας και τον ζωμό λαχανικών σε μια κατσαρόλα να σιγοβράζει και να είναι αρκετά ζεστός.

Μαγείρεμα

  • 100 γρ ελαιόλαδο
    Βάζουμε ένα τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • 8 τεμ γαρίδες
    Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και κρατάμε ζεστές.
  • 100 γρ Χταπόδι
    80 γρ Καλαμάρι
    Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το καλαμάρι και το χταπόδι και σοτάρουμε για δύο με τρία λεπτά, μέχρι να φύγουν τα υγρά από το καλαμάρι και να μείνει το λάδι.
  • 500 γρ κριθαράκι
    80 γρ κρεμμύδι ξερό
    80 γρ Καρότα
    40 γρ Φινόκιο
    2 κλωνάρια Σέλερι
    50 γρ Πιπεριές
    1 σκελίδα σκόρδο
    Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το σκόρδο και το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ένα με δύο λεπτά ακόμα.
  • 35 ml ούζο
    Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια.
  • 500 γρ Ζωμό γαρίδας
    500 γρ Ζωμό λαχανικών
    150 γρ Σάλτσα τομάτας
    Αρχίζουμε και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι, τον ζωμό γαρίδας και τον ζωμό λαχανικών, κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.. Προσθέτουμε και την σάλτσα τομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι.
  • 100 γρ μύδια ψύχα
    Λίγο πριν ψηθεί το κριθαράκι, προσθέτουμε τα μύδια τα οποία χρειάζονται κυριολεκτικά τρία λεπτά να ψηθούν. Κατεβάζουμε από την φωτιά προσέχοντας να έχει μείνει λίγο υγρό.
  • 0,5 τεμ βασιλικός
    Αλάτι
    πιπέρι μαυρο τριμμένο
    Διορθώνουμε σε γεύση προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι καθώς και τον βασιλικό τον οποίο θα κόψουμε σε λεπτές λωρίδες.
  • 150 γρ βούτυρο
    100 γρ παρμεζάνα
    Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κύβους (παγωμένο) και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε για να δέσει το κριθαρότο και να δημιουργηθεί μια κρέμα.
  • 100 γρ φέτα
    Σερβίρουμε σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω την φέτα τριμμένη και τις γαρίδες που έχουμε ήδη ψήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.