
Κυδωνόπαστο
Το κυδωνόπαστο είναι ένας παραδοσιακός, γλυκός πολτός από κυδώνια που παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αρχικά δημιουργήθηκε ως μέθοδος συντήρησης των κυδωνιών, καθώς οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών είχαν πολλά κυδώνια που πρέπει να συντηρήσουν για τον υπόλοιπο χρόνο. Σήμερα όμως, το κυδωνόπαστο θεωρείται μία πολύτιμη γλυκιά λιχουδιά και χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και για διάφορα γλυκά.
Η διαδικασία παρασκευής του κυδωνόπαστου είναι αρκετά χρονοβόρα και περιλαμβάνει πολλά βήματα. Αρχικά, τα κυδώνια πρέπει να πλυθούν πολύ καλά και να αφαιρεθούν τα σπόρια. Στη συνέχεια, τα κυδώνια βράζουν σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, γίνονται πολτός ο οποίος μαγειρεύεται σε μια κατσαρόλα με ζάχαρη και λεμόνι, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει την υφή της μαρμελάδας
Το κυδωνόπαστο είναι πλούσιο σε γεύση και άρωμα και μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη για γλυκά ή τάρτες. Είναι ένας από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά ελληνικά γλυκά και θεωρείται μία εξαιρετική λιχουδιά που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά
- 1 κιλό κυδώνια
- 600 γρ ζάχαρη κρυσταλλική (το ακριβές βάρος το βρίσκουμε μετά το βράσιμο των κυδωνιών)
- 3 γρ αμπερόζα
- 7 γρ χυμός λεμονιού
Για το food styling
- αμύγδαλο αποφλοιωμένο
- σουσάμι
- ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια για να φύγουν τα χνούδια και ακαθαρσίες.
- 1 κιλό κυδώνιαΜε ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε την φλούδα από τα κυδώνια και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.
- 3 γρ αμπερόζαΚόβουμε τα καθαρισμένα κυδώνια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε την αμπερόζα και βάζουμε να βράσουν για 60 λεπτά σε δυνατή φωτιά έως ότου γίνουν πάρα πολύ μαλακά.
- Μόλις βράσουν, αφαιρούμε την απερόζα και σουρώνουμε τα κομμάτια από το κυδώνι. Μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και πολτοποιούμε. Ζυγίζουμε τον πολτό.
- 600 γρ ζάχαρη κρυσταλλικήΜεταφέρουμε τον πολτό από το κυδώνι σε μια κατσαρόλα και στην συνέχεια προσθέτουμε τόση σε βάρος ζάχαρη όση ήταν ο πολτός. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- 7 γρ χυμός λεμονιούΌταν το μείγμα μας ξεκολλά από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε 1-2 φορές ακόμη και το απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ώστε να έχει πάχος ενός δακτύλου.
- αμύγδαλο αποφλοιωμένοΧαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι σε κομμάτια την επιφάνεια του κυδωνόπαστου και στο κέντρο καθενός σπρώχνουμε ένα αμύγδαλο.
- ζάχαρη κρυσταλλικήσουσάμιΑφήνουμε το κυδωνόπαστο να στεγνώσει 1- 2 μέρες και στην συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε μπορούμε να τα περάσουμε από ζάχαρη όπως με τα ζελεδάκια του εμπορίου, ή με σουσάμι.