Λάδι δυόσμου

Αυτό το υπέροχο πράσινο λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε μια πληθώρα από πιάτα. Ειδικά σε συνταγές οι οποίες περιέχουν δυόσμο, έρχεται να ενισχύσει το άρωμα ακόμα περισσότερο και να δώσει τέρψη στο μάτι των συνδαιτυμόνων μας.

Το ζεμάτισμα των φύλλων του δυόσμου είναι απαραίτητο για να μην μαυρίσει το λάδι. Με την τεχνική αυτή, καταστρέφουμε τα ένζυμα τα οποία προκαλούν το μαύρισμα στα φύλλα και δίνουν την “φυλλώδη” γεύση στο λάδι μετά την πολτοποίηση. Έτσι, παίρνουμε μόνο το άρωμα του δυόσμου και την χλωροφύλλη.

Πολύ σημαντικό είναι να κατασταλάξει το λάδι και να παραμείνει παγωμένο πριν από την χρήση του. Μετά από αρκετά πειράματα, είδαμε πως αποθηκεύοντας το λάδι στην κατάψυξη για μια με δύο ώρες πριν το χρειαστούμε, έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει έντονα πράσινο και να μην χάσει τα αρώματα του.

Λάδι δυόσμου
Προετοιμασία 10 minutes
Μαγειρεμα 1 minute
Συνολικος Χρόνος 11 minutes
Είδος Γευματος Αρτύματα, Γαρνιτούρα
Εθνικότητα Vegan, Vegeterian
Απόδοση 50 ml

Υλικά
  

 • 25 γρ Δυόσμος
 • 60 ml ηλιέλαιο

Εκτέλεση
 

Ζεμάτισμα – Σοκάρισμα

 • 25 γρ Δυόσμος
  Σε νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τον δυόσμο και τον ζεματάμε για 30 δευτερόλεπτα.
 • Μεταφέρουμε τον δυόσμο σε κρύο νερό με παγάκια για να σπάσει ο βρασμός.
 • Σουρώνουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά

Πολτοποίηση

 • 60 ml ηλιέλαιο
  Βάζουμε τον ζεματισμένο δυόσμο μαζί με το ηλιέλαιο σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε για 2 λεπτά το μέγιστο.
 • Περνάμε το λάδι από ψιλή σίτα. Αφήνουμε να κατασταλάξει τυχόν ίζημα το οποίο έχει δημιουργηθεί.
 • Μεταφέρουμε το λάδι δυόσμου σε ένα squeeze bottle και το βάζουμε στην κατάψυξη για δύο ώρες.

Video

Notes

Πολύ προσοχή χρειάζεται κατά την πολτοποίηση του δυόσμου με το λάδι. Αν δουλέψουμε στο μπλέντερ για πολύ ώρα, ο δυόσμος θα μαυρίσει από την θερμοκρασία τριβής.
Παρομοίως, ο λόγος για τον οποίο βάζουμε το λάδι στην κατάψυξη προτού το χρησιμοποιήσουμε, είναι για να μην μαυρίσει η χλωροφύλλη που έχουμε πάρει από την πολτοποίηση. Με τον τρόπο αυτό το λάδι δυόσμου θα έχει έντονα λαμπερό πράσινο χρώμα.
Μπορεί να διατηρηθεί έως και μια εβδομάδα αρκεί να αποθηκευτεί σωστά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.