Λαγάνα παραδοσιακή

Λαγάνα παραδοσιακή

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής προ της μεγάλης Γιορτής του Πάσχα. Από παιδιά θυμόμαστε εκείνη την ημέρα που περιμέναμε για να πετάξουμε τον χαρταετό και φυσικά για να φάμε διάφορα νηστίσιμα καλούδια. Η λαγάνα βέβαια, αυτή την ημέρα έχει την τιμητική της.

Φτιάξαμε για εσάς μια λαγάνα έτσι ακριβώς όπως την θυμόμαστε από αυτά τα παιδικά βιώματα που έχουμε. Αυτό το οποίο ίσως σας φανεί δύσκολο στην συνταγή, είναι το μεγάλο ποσοστό υγρασίας (75% νερό σε σχέση με το αλεύρι που χρησιμοποιούμε). Αυτό δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει, καθώς αν και ελαφρώς κολλώδης, η λαγάνα θα σας βγει αρκετά εύκολα. Μπείτε στο βίντεο για να δείτε και οι ίδιοι πως ακριβώς θα την κάνετε.


Δοκιμάσατε την συνταγή;

Βάλτε την φωτογραφία σας στο Instagram κάνοντας tag @thechefsyndicate


Λαγάνα παραδοσιακή
Προετοιμασία 25 minutes
Μαγειρεμα 25 minutes
Ξεκούραση 2 hours 4 minutes
Συνολικος Χρόνος 2 hours 54 minutes
Είδος Γευματος Ζύμες
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 2 λαγάνες

Υλικά
  

  • 800 γρ Αλεύρι από σκληρό σιτάρι Κίτρινο αλεύρι για ζυμωτά
  • 200 γρ Αλεύρι σκληρό (τύπου 70%)
  • 750 γρ Νερό
  • 15 γρ Αλάτι
  • 10 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 γρ Μαγιά νωπή
  • 20 γρ ελαιόλαδο

Για την επάλειψη

  • 10 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γρ νερό
  • σουσάμι κατά βούληση
  • μαυροκούκι κατά βούληση

Εκτέλεση
 

  • Σε ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με 80 γραμμάρια από το ζυγισμένο νερό και την ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ την διαλυμένη μαγιά, τα δύο άλευρα, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε με τον γάντζο στην πιο χαμηλή ταχύτητα για 5 – 6 λεπτά.
  • Ανεβάζουμε την ταχύτητα μια σκάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμα 10 λεπτά. Η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και μαζεύεται σε μια μπάλα πάνω στον γάντζο, δείγμα πως έχει αρχίσει να δημιουργείτε η γλουτένη.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέσα στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου αυτό απορροφηθεί από όλη την ζύμη και γίνει η γαλακτωματοποίηση.
  • Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη, μετά από 20 με 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε ο μπολ (δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε την ζύμη σε επιφάνεια εργασίας), και την διπλώνουμε, μεταφέροντας την κάθε πλευρά της ζύμης προς το κέντρο αυτής. Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε για ακόμα 1 με 1½ ώρα να φουσκώσει.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε 2 τεμάχια βάρους 8- 860 γραμμαρίων. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα και δίνουμε το σχήμα της λαγάνας απλώνοντας το κάθε κομμάτι ζύμης με ελαφρώς νωπά χέρια. Ανοίγουμε σε "φύλλο" πάχους περίπου 1 εκατοστού.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες με την λαδόκολλα σε ταψιά και τις "τρυπάμε"με τα δάχτυλά μας, δίνοντας το τελικό τους σχήμα. Σκεπάζουμε με πετσέτες και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 – 45 λεπτά.
  • Αλείφουμε με το μείγμα ζάχαρης – νερού και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου και γεμίζουμε με νερό καυτό. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε υδρατμούς στον φούρνο για να αποκτήσει η λαγάνα μας τραγανή κόρα.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά τις λαγάνες με το ταψί με το νερό και στην συνέχεια αφαιρούμε και ψήνουμε για ακόμα 5 – 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε τις λαγάνες και τις τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.