Liner Cookies

Βουτυρένια και μαλακά μπισκότα με γέμιση

Αν τα Χριστούγεννα είχαν μυρωδιά αυτή θα ήταν από βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Και πραγματικά δεν θα βρείτε πιο βουτυρένια μπισκότα από αυτά τα Linzer Cookies.

Με καταγωγή από την Αυστρία, η Linzer Torte από όπου προέρχονται και τα μπισκότα αυτά, καταναλώνεται στις βόρειες χώρες συνήθως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Κρατήσαμε την βασική συνταγή, η οποία προτείνει την γέμιση να είναι από μαρμελάδα σμέουρου. Δεν μας απαγορεύει όμως κανείς να γεμίσουμε τα linzer cookies με άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας μας, κρέμα λεμονιού ή ακόμα και πραλίνα.

Linzer Cookies
Προετοιμασία 25 minutes
Μαγειρεμα 12 minutes
Ξεκούραση 2 hours
Συνολικος Χρόνος 2 hours 37 minutes
Είδος Γευματος Επιδόρπιο, Χριστουγγενιάτικα
Εθνικότητα Αυστριακή
Απόδοση 20 Τεμάχια

Υλικά
  

Για τα μπισκότα

  • 170 γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 τεμ ξύσμα λεμονιού
  • 3 γρ εκχύλισμα βανίλιας
  • 160 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γρ πούδρα αμυγδάλου
  • 1 γρ αλάτι

Για την γέμιση και το μοντάρισμα

  • 100 γρ μαρμελάδα από φρούτα του δάσους σμέουρα, μούρα ή ακόμα και φράουλα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
 

Για την ζύμη

  • Σε ένα μπολ μεταφέρουμε το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε κατά μέρος έως ότου τα χρειαστούμε.
  • Σε ένα μίξερ με το εξάρτημα "φτερό", χτυπάμε το βούτυρο την ζάχαρη και το ξύσμα από το λεμόνι σε δυνατή ταχύτητα έως ότου γίνει κρεμώδες και αφράτο. Αν χρειαστεί, σταματάμε κατά διαστήματα το μίξερ και "κατεβάζουμε" το βούτυρο από τα τοιχώματα του κάδου με την βοήθεια μιας σπάτουλας.
  • Προσθέτουμε , το εκχύλισμα βανίλιας, το αυγό και το το μείγμα αλεύρου στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσοχή να μην χτυπήσουμε για πολύ ώρα.
  • Σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Αν χρειάζεται, επειδή η ζύμη έχει ανεβάσει θερμοκρασία και θα κολλάει,αλευρώνουμε ελαφρά και τα χέρια μας. Σχηματίζουμε ένα δίσκο (όχι μπάλα) περίπου4 – 5 εκατοστών με την ζύμη και την τυλίγουμε με μία μεμβράνη. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Κόψιμο

  • Τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη, ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 – 4 χιλιοστά.
  • Κόβουμε με ένα κουπάτ, δίσκους διαμέτρου 5 εκατοστών και τους μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Μαζεύουμε τα απομεινάρια της ζύμης και συνεχίζουμε την παραπάνω διαδικασία έως ότου μας τελειώσει η ζύμη.
  • Στους μισούς δίσκους (συνολικά βγαίνουν 40 τεμάχια) με ένα μικρότερο κουπάτ, δημιουργούμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο.
  • Αν κατά την διάρκεια του ανοίγματος νοιώθουμε την ζύμη να κολλάει, την τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά για να σφίξει.
  • Τοποθετούμε την λαμαρίνα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν φουρνίσουμε.

Ψήσιμο – Μοντάρισμα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C
  • Ψήνουμε τα μπισκότα, απευθείας από το ψυγείο για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν ίσα ίσα να παίρνουν οι άκρες της ζύμης χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο.
  • Μεταφέρουμε τα μπισκότα μετά από 2-3 λεπτά σε μια σχάρα η μια άλλη λαμαρίνα κρύα για να κρυώσουν εντελώς
  • Πασπαλίζουμε τα μπισκότα με την τρύπα στην μέση με άχνη ζάχαρη.
  • Τα υπόλοιπα μπισκότα τα γυρίζουμε από την πλευρά που ακουμπούσαν στην λαμαρίνα και απλώνουμε σε κάθε ένα από ½ κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα από σμέουρα
  • Τοποθετούμε από πάνω τα μπισκότα με την τρύπα.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.