Λουκουμάδες με μέλι
Οι λουκουμάδες είναι το γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων. Χρυσαφένιες και τραγανές μπαλίτσες ζύμης που αγκαλιάζονται τρυφερά με καλό μέλι και άρωμα από φρεσκοκαβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα, μας ταξιδεύουν στα αρώματα της Πόλης.
Οι λουκουμάδες είναι κληρονομιά μας από Οθωμανική περίοδο. Οι πρώτες μάλιστα καταγεγραμμένες συνταγές χρονολογούνται στις αρχές του 13ου αιώνα και αρωματίζονταν με ανθόνερο και σιρόπι από ζάχαρη. Με το πέρασμα του χρόνου εξελληνίστηκαν και πλέον αποτελούν όχι απλά ένα υπέροχο γλύκισμα αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς1.
Η συνταγή αυτή έχει απλά υλικά. Το μυστικό της είναι καθαρά στην τεχνική και το σωστό τηγάνισμα.
Υλικά
Για την ζύμη
- 1000 γρ Αλεύρι σκληρό τύπου 70%
- 1350 γρ νερό
- 40 γρ μαγιά νωπή
- 40 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 γρ αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- 120 γρ σουσάμι
- 10 γρ κανέλα σκόνη
Για το τηγάνισμα
- Ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Για την ζύμη:
- Βάζουμε το νερό στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, την μαγιά και το αλάτι στον κάδο. Πολύ προσοχή χρειάζεται έτσι ώστε να μην πέσει το αλάτι πάνω στην μαγιά καθώς θα την καταστρέψει.
- Βάζουμε το φτερό του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα έως ότου ενωθούν όλα τα υλικά.
- Στην συνέχεια, αυξάνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για να αναπτυχθεί η γλουτένη και να γίνει το ζυμάρι μας ελαστικό. Καθώς αναπτύσεται η γλουτένη, θα αρχίσει σιγά σιγά να να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και έχει κολλώδη υφή και αυτό είναι δείγμα ότι το ζυμάρι μας είναι έτοιμο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 8 – 12 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μείγμα σουσαμιού κανέλας
- Βάζουμε το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας το συνέχεια για να μην καεί.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε το σουσάμι σε ένα μούλτι.
- Σπάμε, το σουσάμι, προσεκτικά για να μην γίνει σκόνη, πιέζοντας το κουμπί του μουλτι για 1 – 2 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατευουμε
Τηγάνισμα και σερβίρισμα
- Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα ελαφρύ λάδι (πχ ηλιέλαιο) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αν το μείγμα του λουκουμά το αποθηκεύσαμε στο ψυγείο, το βγάζουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (20 – 21°C).
- Μόλις το λάδι φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία (170 – 175°C), ξεκινάμε και «κόβουμε» λουκουμάδες με το χέρι ή με την βοήθεια ενός κουταλιού μέσα σε αυτό. Οι κινήσεις που κάνουμε είναι γρήγορες και κοφτές, προσέχοντας να μην καούμε με το λάδι.
- Με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, ανακινούμε τους λουκουμάδες μέσα στο καυτό λάδι για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αποσύρουμε από το λάδι και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν καλά.
- Σερβίρουμε περιχύνοντας με το μέλι και πασπαλίζοντας με το μείγμα σουσαμιού – κανέλας.
Video
Notes
Το συνεχές δυνατό χτύπημα, βοηθάει να αναπτυχθεί η γλουτένη του άλευρου, δίνοντας μας έναν λουκουμά με τραγανή κόρα και ελαφριά ψίχα.
Αν το μείγμα του λουκουμά έχει μυρωδιά σαν ξύδι, δεν το χρησιμοποιούμε καθώς το άρωμα και η γεύση θα είναι πολύ άσχημη.
Η ιδανική θερμοκρασία της ζύμης του λουκουμά είναι από 18 – 21 βαθμούς κελσίου. Λόγω όμως του έντονου χτυπήματος αναπτύσσεται θερμοκρασία (βλέπε σχετικό άρθρο) η οποία μπορεί να χαλάσει το ζυμάρι μας. Για τον λόγω αυτό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε να προσθέσουμε μια ποσότητα πάγου στο νερό προκειμένου να ρίξουμε την θερμοκρασία τριβής.