Μανιταρόσουπα

Μανιταρόσουπα

Το απόλυτο πιάτο σχεδόν όπου έχουμε δουλέψει είναι αυτή η υπέροχη κρεμώδης μανιταρόσουπα. Κυριολεκτικά έχουμε φτιάξει τόνους από αυτή την σούπα και δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ. Πιστέψτε με πως αυτή η συνταγή, θα γίνει η έννοια του comfort food για κάθε κρύα νύχτα του χειμώνα.

Το μυστικό όπως σε κάθε σούπα είναι να έχουμε έναν δυνατό ζωμό για να “χτίσουμε” πάνω σε αυτόν την γεύση που θέλουμε. Όσοι μας ακολουθείτε, γνωρίζετε πως προτιμάμε να φτιάχνουμε τους ζωμούς μας από το μηδέν για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στην γεύση και τα αρώματα. Για την συγκεκριμένη συνταγή προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ζωμό λαχανικών έτσι ώστε να μην καλύψουμε τα γήινα αρώματα από το μανιτάρι και να την κάνουμε όσο το δυνατόν φιλική προς τους χορτοφάγους.

Το μανιτάρι είναι αυτό το οποίο θα πρωταγωνιστήσει σε αυτό το πιάτο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε μια ποικιλία από καλλιεργήσιμα μανιτάρια τα οποία είναι εύκολο να βρεθούν στο εμπόριο. Για να δώσουμε όμως αυτό το παραπάνω στην γεύση μαζί με το φρέσκο μανιτάρι, χρησιμοποιήσαμε και λίγο αποξηραμένο βασιλομανίταρο (porcini) και λεντιλούλα (shitake). Τα αποξηραμένα μανιτάρια είναι γεμάτα από umami και με την κατάλληλη τεχνική θα απογειώσουν την μανιταρόσουπα.

Τελευταίο μυστικό για αυτή την υπέροχη σούπα είναι τα αρωματικά. Λίγο μπράντι ή σέρι και λίγο θυμάρι είναι τα βασικά αρωματικά τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή αυτή. Θεωρούμε πως ειδικά για αυτή την σούπα η απλότητα είναι που κρύβει όλο το μυστικό.

Μανιταρόσουπα
Προετοιμασία 10 minutes
Μαγειρεμα 20 minutes
Συνολικος Χρόνος 30 minutes
Είδος Γευματος Σούπα
Εθνικότητα Egg free, Nut free, Vegeterian
Απόδοση 4 άτομα

Υλικά
  

  • 5 γρ μανιτάρια porcini αποξηραμένα
  • 5 γρ μανιτάρια shitake αποξηραμένα
  • 500 γρ μανιτάρια ποικιλία όπως μπουμπουρια άσπρα και καφέ και portobello
  • 100 γρ κρεμμύδι ξερό
  • 100 γρ πράσο
  • 60 γρ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 30 ml μπράντι
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 6 γρ θυμάρι φρέσκο
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι μαυρο τριμμένο

Εκτέλεση
 

  • 5 γρ μανιτάρια porcini
    5 γρ μανιτάρια shitake
    Πλένουμε ελαφρά τα αποξηραμένα μανιτάρια και στην συνέχεια μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και προσθέτουμε χλιαρό νερό, τόσο όσο να τα σκεπάσει. Αφήνουμε για 30 λεπτά να μαλακώσουν σκεπασμένα με το νερό για να μαλακώσουν
  • Μόλις τα αποξηραμένα μανιτάρια μαλακώσουν, στραγγίζουμε κρατώντας το υγρό μέσα στο οποίο μουλιάζανε και τα αφήνουμε και τα δύο κατά μέρος
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε λεπτές φέτες. Παρομοίως κόβουμε και τα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • 100 γρ κρεμμύδι ξερό
    60 γρ ελαιόλαδο
    100 γρ πράσο
    Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο. αλατίζουμε και σοτάρουμε έως ότου γίνουν διάφανα και μαλακώσουν.
  • 500 γρ μανιτάρια
    Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα έως ότου μαλακώσουν και αυτά και αποβάλουν όλα τα υγρά τους.
  • 2 σκελίδες σκόρδο
    Προσθέτουμε στην συνέχεια και τα αποξηραμένα μανιτάρια και το σκόρδο αφού το ψιλοκόψουμε συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ένα με δύο λεπτά.
  • 30 ml μπράντι
    100 ml κρασί λευκό
    Σβήνουμε με το μπράντι και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
    6 γρ θυμάρι φρέσκο
    Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό λαχανικών, το θυμάρι και το νερό που κρατήσαμε από το μούλιασμα των αποξηραμένων μανιταριών. Αφήνουμε να πάρει η σούπα μια βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά, σιγοβράζοντας για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος
    αλάτι
    πιπέρι μαυρο τριμμένο
    Όταν η σούπα βράσει, αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι και αλέθουμε εκτός φωτιάς προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος έως ότου πάρουμε μια λεία πυκνή σούπα. Αν θέλουμε, περνάμε την σούπα από ψιλή σίτα για να γίνει ακόμα πιο φινετσάτη και βελούδινη. Διορθώνουμε την γεύση και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Video

Notes

Για το σερβίρισμα προσθέσαμε σε κάθε πιάτο σοταρισμένα φρέσκα μανιτάρια τα οποία κόψαμε σε φέτες και λίγο φρέσκο θυμάρι.
Αν θέλουμε και φυσικά το αντέχουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε στο κάθε πιάτο με μερικές σταγόνες από λάδι τρούφας. Αν φυσικά είμαστε “μερακλίδες” λίγα flakes φρέσκιας τρούφας από πάνω θα δώσουν μια άλλη νότα στην σούπα αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.