Μινεστρόνε

Μια all time classic σούπα της Ιταλικής κουζίνας

Η all time classic της Ιταλικής κουζίνας, η σούπα Μινεστρόνε είναι μια υγιεινή επιλογή. Αν και η αλήθεια είναι πως η μινεστρόνε συγκαταλέγεται στις σούπες, στην πράξη αποτελεί ένα πλήρες χορταστικό και πολύπλευρο γεύμα.

Η σούπα αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την εποχή. Κατ’ ουσίαν είναι μια σούπα η οποία δεν έχει μια πραγματική συνταγή και φτιάχνετε ανάλογα με την διαθεσιμότητα των υλικών. Ναι δεν έχει πραγματική συνταγή. Κάθε σπίτι και κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει την δική της εκδοχή της υπέροχης αυτής σούπας. Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία της.

Η δική μας εκδοχή είναι πιο χειμερινή, την σερβίρουμε καυτή και την απολαμβάνουμε με τα αγαπημένα μας άτομα.


Δοκιμάσατε την συνταγή;

Βάλτε την φωτογραφία σας στο Instagram κάνοντας tag @thechefsyndicate


Μινεστρόνε
Προετοιμασία 15 minutes
Μαγειρεμα 30 minutes
Συνολικος Χρόνος 45 minutes
Είδος Γευματος Σούπες
Εθνικότητα Ιταλική
Απόδοση 8 άτομα

Υλικά
  

  • 160 γρ καρότα 2 μέτρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ φασόλια λευκά ψιλά βρασμένα, μαζί με 250 γρ από το υγρό που έβρασαν
  • 150 γρ κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • 120 γρ πράσο
  • 70 γρ σέλερι 2 κλωνάρια
  • 350 γρ τομάτες ώριμες
  • 150 γρ λαχανίδα ή τσιμούλια
  • 1,2 λίτρα Ζωμό Λαχανικών
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 20 γρ αλάτι
  • 5 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο
  • 100 γρ σπαγγέτι
  • 2 τεμ φύλλα δάφνης
  • 3 γρ φρέσκο θυμάρι
  • 5 γρ μαϊντανό τα κοτσάνια
  • 5 γρ Πέστο Γενοβέζικο

Εκτέλεση
 

  • Ετοιμάζουμε ένα μπουκέτο αρωματικών τυλίγοντας τα αρωματικά (το θυμάρι δηλαδή, τα κοτσάνια του μαϊντανού και την δάφνη) σε ένα τουλουπάνι.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι το σκόρδο τις τομάτες και τις λαχανίδες.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε όλα τα λαχανικά υπόλοιπα λαχανικά σε μικρούς κύβους.
  • Βάζουμε μια ψηλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και τα καρότα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αυτό που θέλουμε είναι να μαλακώσουν τα λαχανικά χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ένα λεπτό ακόμα.
  • Προσθέτουμε τις τομάτες και τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε την σούπα να σιγοβράσει για 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  • Μόλις έχουν μαλακώσει ελαφρά τα λαχανικά προσθέτουμε την λαχανίδα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 με 15 λεπτά ακόμα.
  • Αφού ψηθεί και η λαχανίδα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα βρασμένα φασόλια μαζί με το υγρό τους και τα σπαγγέτι τα οποία έχουμε τυλίξει σε μια πετσέτα και τα έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια. Σιγοβράζουμε για ακόμα 7 – 9 λεπτά ανάλογα με τον χρόνο βρασμού των ζυμαρικών που ενδείκνυται από τον κατασκευαστή τους. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στην γεύση
  • Σερβίρουμε καυτή περιχύνοντας με λίγο πέστο γενοβέζικο και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο καλό προζυμένιο ψωμί.

Notes

Σε αυτή την συνταγή χρησιμοποιήσαμε λαχανικά τα οποία μπορούμε να βρούμε σχετική ευκολία τον χειμώνα. Την λαχανίδα (kale) δεν την βρήκαμε στην αγορά και για αυτό το λόγο την αντικαταστήσαμε με τσιμούλια τα οποία τουλάχιστον στην Κρήτη είναι εύκολο να τα βρούμε. Ακόμα ένα λαχανικό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για λαχανίδα, είναι τα σέσκουλα.
Οι διαφημίσεις από έτοιμες μινεστρόνε του κουτιού, μας έχουν δώσει την εντύπωση ότι το κατά κόρον χρησιμοποιούμενο ζυμαρικό σε μία μινεστρόνε είναι το ditalini ή ελληνιστί το κοφτό μακαρονάκι. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό, αρκεί να είναι αρκετά μικρό. Στην δική μας εκδοχή, κάναμε μια φτωχική έκδοση της μινεστρόνε, θεωρώντας ότι το ίδιο θα έκαναν και οι Nonna των Ιταλικων οικογενειών με μικρές ποσότητες από ζυμαρικά τα οποία έμεναν στα βάζα και τα ντουλάπια τους.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.