Pâte Sucrée

Μία ζύμη για τάρτες σκέτη γλύκα

Η Pâte Sucrée όπου κυριολεκτικά σημαίνει «Γλυκιά Ζύμη» δεν είναι τίποτε άλλο από μια βάση για γλυκές τάρτες και πίτες. Η γλυκιά αυτή ζύμη είναι ιδανική για να συγκρατήσει και να αναδείξει διάφορες γεμίσεις καθώς είναι αρκετά ελαφριά και έχει πολύ τραγανή και εύθρυπτη υφή. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απουσία νερού από την συνταγή. Όπως και στην ζύμη για αλμυρές τάρτες, πριν από την χρήση της σε οποιαδήποτε συνταγή, χρειάζεται να είναι αρκετά παγωμένη καθώς δεν θα μπορέσουμε να την διαχειριστούμε σωστά.


Προετοιμασία 15 mins
Αναμονή 4 hrs
Συνολικος Χρόνος 4 hrs 15 mins
Είδος Γευματος Γλυκό, Ζύμες
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 250 γραμμάρια

Εξοπλισμος

  • Πλάστης
  • Μίξερ
  • Μαχαίρι
  • Κόσκινο

Υλικά
  

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 90 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γρ αλάτι
  • 1 τεμ αυγό
  • εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση
 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι.Το αφήνουμε στην άκρη έως ότου το χρειαστούμε.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ μαζί με την ζάχαρη. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το εξάρτημα που λέγεται φτερό, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης, τα αυγά θα τα προσθέσουμε ένα-ένα κάθε φορά, σιγουρεύοντας ότι το κάθε αυγό έχει ομογενοποιηθεί με το μείγμα βουτύρου– ζάχαρης πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Σταματάμε το μίξερ και βγάζουμε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Αν χρειάζεται, επειδή η ζύμη έχει ανεβάσει θερμοκρασία και θα κολλάει, αλευρώνουμε ελαφρά και τα χέρια μας. Σχηματίζουμε ένα δίσκο (όχι μπάλα) πάχουςς περίπου 4 – 5 εκατοστών με την ζύμη και την τυλίγουμε με μία μεμβράνη.Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  • Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια και τοποθετούμε την ζύμη της οποίας την επιφάνεια επίσης αλευρώνουμε ελαφρά. Ανοίγουμε με τον πλάστη και την  σε πάχος 3 με 4χιλιοστά. Τυλίγουμε την ζύμη πάνω στον πλάστη και τοποθετούμε στην ταρτιέρα ή το σκεύος το οποίο έχουμε επιλέξει.
  • Η ζύμη θα περισσεύει έξω από το χείλος του σκεύους οπότε κόβουμε με ένα μαχαίρι και κρατάμε ή για να φτιάξουμε μια ακόμα τάρτα ή για να φτιάξουμε μικρότερα ταρτάκια.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο τις ανοιγμένες βάσεις για τάρτα,σκεπασμένες με μεμβράνη για μία ώρα τουλάχιστον πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.