Πέννες ala Sorrentinο

Μια μακαρονάδα με μοναδικό μυστικό……τα άριστα υλικά

Η συνταγή αυτή μας έρχεται από την περιοχή της Καμπανίας στην Ιταλία. Παραδοσιακά, η συνταγή απαιτεί χειροποίητο Gniocci, παρόλα αυτά η επιλογή ζυμαρικού είναι θέμα γούστου. Εμείς προτείνουμε πέννες ριγέ, η οποίες είναι μια εύκολα προσβάσιμη εναλλακτική, ή fussili. Τα υλικά της συνταγής είναι απλά, συνεπώς το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην ποιότητά τους.


Πέννες ala Sorentina
Προετοιμασία 10 mins
Μαγειρεμα 15 mins
Συνολικος Χρόνος 25 mins
Είδος Γευματος Ορεκτικό
Εθνικότητα Italian
Απόδοση 6 άτομα
Θερμίδες 147 kcal

Εξοπλισμος

  • Μεγάλη Κατσαρόλα
  • Μαχαίρι Chef
  • Ξύλο κοπής
  • Τηγάνι
  • Ξύλινη κουτάλα

Υλικά
  

  • 500 γρ. πέννες ριγέ ή ριγκατόνι
  • 300 γρ τοματίνια
  • 400 γρ σαλτσα τομάτας
  • 8-10 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
  • 100 γρ μοτσαρέλα φρέσκια
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαυρο τριμμένο
  • παρμεζάνα

Εκτέλεση
 

  • Ετοιμάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράζει για τα ζυμαρικά μας. Υπολογίζουμε πως ένα πως πακέτο των 500γρ χρειάζονται 5 λίτρα νερό
  • Αφού κοχλάσει το νερό, προσθέτουμε αλάτι
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά αφαιρώντας 2 λεπτά από τις οδηγίες του πακέτου.

Σάλτσα

  • Πλένουμε και κόβουμε τα τοματίνια στην μέση.
  • Αφαιρούμε την μοτσαρέλα από τα υγρά της και την κόβουμε σε κυβάκια.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα τοματίνια έως ότου μείνουν με πολύ λίγα υγρά..
  • Προσθέτουμε την σάλτσα και αν χρειάεται αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε.
  • Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τα ζυμαρικά αφού βράσουν σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες. Τα ανακατεύουμε για να μελώσει η σάλτσα και να γίνει ένα με τα ζυμαρικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό στο οποίο έδρασαν τα ζυμαρικά.
  • Κόβουμε τα φύλλα του βασιλικού. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω από το άλλο και τα τυλίγουμε σε ρολό. Στην συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες. (Chiffonade).
  • Προσθέτουμε τον βασιλικό και την κομμένη μοτσαρέλα στο τηγάνι και ανακατεύουμε μια δύο φορές. Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο ελαιόλαδο.

Video

Notes

  • Παραδοσιακά, η συνταγή αυτή γίνεται με Gniocchi, ένα ζυμαρικό το οποίο φτιάχνεται από πατάτα. Η επιλογή ζυμαρικού είναι καθαρά θέμα γούστου. Εμείς πάντως προτείνουμε ένα κοντό ζυμαρικό όπως οι πέννες. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Fussili, Tortiglioni ή Paccheri
  • Ο φρέσκος πλατύφυλλος βασιλικός δεν υπάρχει όλο τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να αντικατασταθεί από μια ανάλογη ποσότητα σάλτσας pesto.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.