Πέννες ala Sorrentinο
Μια μακαρονάδα με μοναδικό μυστικό……τα άριστα υλικά
Η συνταγή αυτή μας έρχεται από την περιοχή της Καμπανίας στην Ιταλία. Παραδοσιακά, η συνταγή απαιτεί χειροποίητο Gniocci, παρόλα αυτά η επιλογή ζυμαρικού είναι θέμα γούστου. Εμείς προτείνουμε πέννες ριγέ, η οποίες είναι μια εύκολα προσβάσιμη εναλλακτική, ή fussili. Τα υλικά της συνταγής είναι απλά, συνεπώς το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην ποιότητά τους.
Εξοπλισμος
- Μεγάλη Κατσαρόλα
- Μαχαίρι Chef
- Ξύλο κοπής
- Τηγάνι
- Ξύλινη κουτάλα
Υλικά
- 500 γρ. πέννες ριγέ ή ριγκατόνι
- 300 γρ τοματίνια
- 400 γρ
σαλτσα τομάτας - 8-10 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
- 100 γρ μοτσαρέλα φρέσκια
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι μαυρο τριμμένο
- παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράζει για τα ζυμαρικά μας. Υπολογίζουμε πως ένα πως πακέτο των 500γρ χρειάζονται 5 λίτρα νερό
- Αφού κοχλάσει το νερό, προσθέτουμε αλάτι
- Βράζουμε τα ζυμαρικά αφαιρώντας 2 λεπτά από τις οδηγίες του πακέτου.
Σάλτσα
- Πλένουμε και κόβουμε τα τοματίνια στην μέση.
- Αφαιρούμε την μοτσαρέλα από τα υγρά της και την κόβουμε σε κυβάκια.
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα τοματίνια έως ότου μείνουν με πολύ λίγα υγρά..
- Προσθέτουμε την σάλτσα και αν χρειάεται αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε.
- Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τα ζυμαρικά αφού βράσουν σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες. Τα ανακατεύουμε για να μελώσει η σάλτσα και να γίνει ένα με τα ζυμαρικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό στο οποίο έδρασαν τα ζυμαρικά.
- Κόβουμε τα φύλλα του βασιλικού. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω από το άλλο και τα τυλίγουμε σε ρολό. Στην συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες. (Chiffonade).
- Προσθέτουμε τον βασιλικό και την κομμένη μοτσαρέλα στο τηγάνι και ανακατεύουμε μια δύο φορές. Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο ελαιόλαδο.
Video
Notes
- Παραδοσιακά, η συνταγή αυτή γίνεται με Gniocchi, ένα ζυμαρικό το οποίο φτιάχνεται από πατάτα. Η επιλογή ζυμαρικού είναι καθαρά θέμα γούστου. Εμείς πάντως προτείνουμε ένα κοντό ζυμαρικό όπως οι πέννες. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Fussili, Tortiglioni ή Paccheri
- Ο φρέσκος πλατύφυλλος βασιλικός δεν υπάρχει όλο τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να αντικατασταθεί από μια ανάλογη ποσότητα σάλτσας pesto.