Σάλτσα ταρτάρ

Σάλτσα Ταρτάρ

Η σάλτσα ταρτάρ, είναι μια μεστή, γεμάτη γεύση και ξινούτσικη σάλτσα. Μία από τις πιο διαδεδομένες σάλτσες για ψάρι και θαλασσινά (τουλάχιστον στην επαγγελματική κουζίνα), παρόλα αυτά είναι πολύ πιο εύπλαστη σάλτσα από ότι μπορούμε να φανταστούμε.

Καλαμαράκι τηγανητό ή γλώσσα με σάλτσα ταρτάρ, είναι ο πιο συνήθεις συνδυασμός που μπορούμε να βρούμε σε ένα εστιατόριο. Ίσως φταίει το γεγονός ότι τα Mc Donalds λάνσαραν την σάλτσα αυτή στο Filet-O-Fish από το 1965. Η αλήθεια όμως είναι, πως η συγκεκριμένη σάλτσα φιγουράρει συνοδεύοντας μοσχαρίσια μπριζόλα από το 1903, στο βιβλίο του Auguste Escoffier, Ma Cuisine.

Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές της σάλτσας ταρτάρ εκεί έξω, ανάλογα με τον μάγειρα ή την περιοχή που βρισκόμαστε. Σε αυτή την συνταγή, θα προτιμήσουμε την Ιαπωνική εκδοχή, με την προσθήκη βραστών αυγών. Τα βραστά αυγά θα δώσουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα και υφή στην ήδη “ανάγλυφη” υφή της.

Μην κρατήσετε την σάλτσα αυτή μόνο για το ψάρι σας. Συνδυάστε το σε burger, με τηγανητές πατάτες ή με μια μέτρια ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα. Η σάλτσα αυτή έχει πολλές παραπάνω χρήσεις από ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Σάλτσα ταρτάρ
Προετοιμασία 5 minutes
Μαγειρεμα 12 minutes
Συνολικος Χρόνος 17 minutes
Είδος Γευματος Σαλάτες & Ντιπ
Εθνικότητα Nut free, Γαλλική
Απόδοση 159 γραμμάρια

Υλικά
  

  • 2 τεμ αυγό
  • 50 γρ κάπαρη
  • 60 γρ αγγουράκι τουρσί
  • 20 γρ άνηθο
  • 80 γρ κρεμμύδι
  • 200 γρ μαγιονέζα χειροποίητη κατά προτίμηση
  • 15 γρ μουστάρδα Dijon

Εκτέλεση
 

  • 2 τεμ αυγό
    Βράζουμε τα αυγά έως ότου γίνουν σφιχτά. Κρυώνουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια ή περνάμε από μια σίτα.
  • 50 γρ κάπαρη
    60 γρ αγγουράκι τουρσί
    20 γρ άνηθο
    Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, την κάπαρη και το αγγουράκι τουρσί. Μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό από το παραπάνω βήμα.
  • 80 γρ κρεμμύδι
    Κόβουμε το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο και το ζεματάμε για 10 δευτερόλεπτα σε νερό που κοχλάζει. Παγώνουμε σε νερό με πάγο και στραγγίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • 200 γρ μαγιονέζα
    15 γρ μουστάρδα Dijon
    Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την μαγιονέζα και την μουστάρδα. Ανακατεύουμε τα υλικά πάρα πολύ καλά και σερβίρουμε ή φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει, στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.