Σάλτσα Ταρτάρ
Η σάλτσα ταρτάρ, είναι μια μεστή, γεμάτη γεύση και ξινούτσικη σάλτσα. Μία από τις πιο διαδεδομένες σάλτσες για ψάρι και θαλασσινά (τουλάχιστον στην επαγγελματική κουζίνα), παρόλα αυτά είναι πολύ πιο εύπλαστη σάλτσα από ότι μπορούμε να φανταστούμε.
Καλαμαράκι τηγανητό ή γλώσσα με σάλτσα ταρτάρ, είναι ο πιο συνήθεις συνδυασμός που μπορούμε να βρούμε σε ένα εστιατόριο. Ίσως φταίει το γεγονός ότι τα Mc Donalds λάνσαραν την σάλτσα αυτή στο Filet-O-Fish από το 1965. Η αλήθεια όμως είναι, πως η συγκεκριμένη σάλτσα φιγουράρει συνοδεύοντας μοσχαρίσια μπριζόλα από το 1903, στο βιβλίο του Auguste Escoffier, Ma Cuisine.
Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές της σάλτσας ταρτάρ εκεί έξω, ανάλογα με τον μάγειρα ή την περιοχή που βρισκόμαστε. Σε αυτή την συνταγή, θα προτιμήσουμε την Ιαπωνική εκδοχή, με την προσθήκη βραστών αυγών. Τα βραστά αυγά θα δώσουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα και υφή στην ήδη “ανάγλυφη” υφή της.
Μην κρατήσετε την σάλτσα αυτή μόνο για το ψάρι σας. Συνδυάστε το σε burger, με τηγανητές πατάτες ή με μια μέτρια ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα. Η σάλτσα αυτή έχει πολλές παραπάνω χρήσεις από ότι μπορείτε να φανταστείτε.
Υλικά
- 2 τεμ αυγό
- 50 γρ κάπαρη
- 60 γρ αγγουράκι τουρσί
- 20 γρ άνηθο
- 80 γρ κρεμμύδι
- 200 γρ μαγιονέζα χειροποίητη κατά προτίμηση
- 15 γρ μουστάρδα Dijon
Εκτέλεση
- 2 τεμ αυγόΒράζουμε τα αυγά έως ότου γίνουν σφιχτά. Κρυώνουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια ή περνάμε από μια σίτα.
- 50 γρ κάπαρη60 γρ αγγουράκι τουρσί20 γρ άνηθοΨιλοκόβουμε τον άνηθο, την κάπαρη και το αγγουράκι τουρσί. Μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό από το παραπάνω βήμα.
- 80 γρ κρεμμύδιΚόβουμε το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο και το ζεματάμε για 10 δευτερόλεπτα σε νερό που κοχλάζει. Παγώνουμε σε νερό με πάγο και στραγγίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- 200 γρ μαγιονέζα15 γρ μουστάρδα DijonΣτο ίδιο μπολ προσθέτουμε την μαγιονέζα και την μουστάρδα. Ανακατεύουμε τα υλικά πάρα πολύ καλά και σερβίρουμε ή φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει, στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.