Σούπα με μπρόκολο και ξινόμηλο
Η σούπα με μπρόκολο και ξινόμηλο είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή και ελαφριά σούπα, γεμάτη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Το μπρόκολο προσφέρει πληθώρα βιταμινών και μετάλλων, ενώ το ξινόμηλο δίνει μια ευχάριστη γλυκόξινη νότα στη γεύση της σούπας. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν τα λαχανικά και τα φρούτα είναι στα καλύτερά τους.
Η αλήθεια είναι πως το μπρόκολο δεν είναι το αγαπημένο λαχανικό πολλών. Όμως, μπορούμε να το μεταμορφώσουμε σε ένα πάρα πολύ ωραίο πιάτο, γεμάτο αντιθέσεις.
Το μπρόκολο θα είναι το βασικό συστατικό αυτής της σούπας ενώ το σπανάκι, το οποίο θα προστεθεί προς το τέλος του μαγειρέματος, θα δώσουν το έντονο πράσινο χρώμα το οποίο θέλουμε να έχει η σούπα.
Υλικά
Για την σούπα
- 500 γρ μπρόκολο
- 80 γρ φινόκιο 1 μέτριο
- 80 γρ κρεμμύδι ξερό 1 μέτριο
- 70 γρ πράσο 1 μέτριο το λευκό μέρος
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 200 γρ σπανάκι
- 180 γρ Μήλο Granny Smith
- αλάτι
- Πιπέρι
- 50 γρ βούτυρο αγελαδινό σε κύβους
Για το γαρνίρισμα
- Ξινόμηλο κομμένο ζουλιέν
- κριτσίνια
- κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση
- 500 γρ μπρόκολοΚαθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά το μπρόκολο. Ξεχωρίζουμε τα άνθη από τον κορμό.
- 80 γρ φινόκιο80 γρ κρεμμύδι ξερό70 γρ πράσοΚαθαρίζουμε και κόβουμε, το σκληρό μέρος από το μπρόκολο το πράσο, το κρεμμύδι και το φινόκιο σε λεπτές φέτες.
- 50 γρ ελαιόλαδοΣε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και στην συνέχεια σοτάρουμε, το σκληρό μέρος από το μπρόκολο, το κρεμμύδι το πράσο και το φινόκιο. Ανακατεύουμε προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα και μαγειρεύουμε έως ότου αρχίσει να γίνεται διαφανές το κρεμμύδι.
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικώνΠροσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10-15 λεπτά έως ότου αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.
- 200 γρ σπανάκιΠλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και αφήνουμε να στραγγίσει. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- 180 γρ ΜήλοΚαθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο σε κύβους.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μπουμπούκια του μπρόκολου, το σπανάκι και το μήλο και αφήνουμε να βράσει η σούπα για ακόμα 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα.
- αλάτιΠιπέρι50 γρ βούτυρο αγελαδινόΠολτοποιούμε τη σούπα σε δύο τρεις δόσεις στο μπλέντερ ή επί τόπου στην κατσαρόλα με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καθώς και βούτυρο για να γίνει πιο βελούδινη η σούπα.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με ξινόμηλο μαριναρισμένο με lime και δυόσμο, κριτσίνια και λίγη κρέμα χτυπημένη.