Σπαγγέτι Πουτανέσκα

Η Αυθεντική Ιταλική συνταγή

Υπάρχουν ορισμένα πιάτα τα οποία έχουν την τάση να μας καταπλήττουν κάθε φορά που τα δοκιμάζουμε. Δεν είναι μόνο ο έξυπνος συνδυασμός από υλικά ο οποίος μας κάνει να λιγουρευόμαστε ένα πιάτο. Είναι και η φήμη πίσω από την συνταγή.


Το spaghetti ala puttanesca έχει μια μοναδική μεσογειακή γεύση. Φημολογείται ότι η συνταγή αυτή ήταν μια γρήγορη λύση για την εξουθένωση πελατών αλλά και εργαζομένων κοριτσιών, στα Ναπολιτάνικα πορνεία. Υπάρχει όμως και μια εκδοχή όπου στο φημισμένο club Rangio Fellone, μια “πουτανιά” με ότι υλικά υπήρχαν στα ράφια και την αποθήκη του club, γέννησαν αυτή την συνταγή.

Σπαγγέτι Πουτανέσκα
Προετοιμασία 10 mins
Μαγειρεμα 10 mins
Συνολικος Χρόνος 20 mins
Είδος Γευματος Ζυμαρικά, Ορεκτικό
Εθνικότητα Ιταλική
Απόδοση 4 άτομα
Θερμίδες 470 kcal

Υλικά
  

  • 500 γρ σπαγγέτι
  • 5 λίτρα νερό
  • 30 γρ αλάτι

Για την σάλτσα

  • 400 γρ σάλτσα τομάτας (δείτε το Link στην εκτέλεση)
  • 100 γρ τομάτα φρέσκια
  • 25 γρ αντζούγιες σε ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 10 γρ κάππαρη
  • 40 γρ ελιές μαύρες σε ροδέλες
  • 1 γρ μπούκοβο (προαιρετικά αλλά σας συνιστούμε να το τολμήσετε)
  • πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • ¼ μάτσο μαϊντανό
  • 80 γρ πεκορίνο

Εκτέλεση
 

  • Ξεπλένουμε τις ελιές και την κάππαρη κάτω από τρεχούμενο νερό. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Χοντροκόβουμε την κάππαρη με ένα μαχαίρι

Βράσιμο Ζυμαρικών

  • Σε μια βαθιά και ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά για να βράσει.
  • Μόλις το νερό κοχλάσει προσθέτουμε το αλάτι
  • Προσθέτουμε τα σπαγγέτι και βράζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Θα βράσουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με την τεχνική βρασμού σε ένα χρόνο, αφαιρώντας από τον συνολικό χρόνο που μας δίνει ο κατασκευαστής 2 λεπτά. Σκοπός είναι τα σπαγγέτι να έχουν βράσει μαζί με την σάλτσα.

Για την σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 30 γρ. (περίπου 2 κουταλιές) από το λάδι μέσα στο οποίο διατηρούνταν οι αντζούγιες. Μόλις αυτό κάψει, προσθέτουμε το σκόρδο (ολόκληρες τις σκελίδες ελαφρώς σπασμένες) και το μπούκοβο (αν το χρησιμοποιήσουμε)
  • Μόλις μυρίσει το σκόρδο, προσθέτουμε τις αντζούγιες και την κάππαρη και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά θα δούμε πως οι αντζούγιες θα λιώσουν μέσα στο λάδι.
  • Προσθέτουμε την σάλτσα τομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσει και να ζεσταθεί για δύο με τρία λεπτά. Πολύ προσοχή καθώς η σάλτσα είναι ήδη αρκετά πηκτή και μπορεί να μας πιάσει. Αν χρειαστεί, θα αραιώσουμε με λίγο από το νερό που βράσανε τα ζυμαρικά.
  • Αφού πάρει μια βράση η σάλτσα, προσθέτουμε τις ελιές και την φρέσκια τομάτα κομμένη κονκασέ. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε πιπέρι και αλατι (αν χρειάζεται). Κλείνουμε την φωτιά για να μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα τα βρασμένα ζυμαρικά.

Δέσιμο της μακαρονάδας

  • Μόλις περάσει ο χρόνος βρασμού, μεταφέρουμε τα σπαγγέτι μέσα στην σάλτσα με την βοήθεια μιας λαβίδας ή με την ειδική κουτάλα για τα σπαγγέτι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε (αν χρειάζεται) λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν ταν ζυμαρικά για να αραιώσει λίγο η σάλτσα.
  • Δουλεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις τα ζυμαρικά μέσα στην σάλτσα για να μην σπάσουν.
  • Σερβίρουμε αμέσως και προσθέτουμε (αν θέλουμε) τριμμένο πεκορίνο.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.