Μαρμελάδα Φράουλα

Κόκκινη και αρωματική

Οι μαρμελάδες είναι ίσως ένα από τα αγαπημένα αλείματα μικρών και μεγάλων. Αυτό όμως το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο είναι το γεγονός ότι η παρασκευή μαρμελάδας δημιουργήθηκε από την ανάγκη διατήρησης φρούτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι φράουλες, ειδικά τώρα που είναι η εποχή τους, σε συνδυασμό με διάφορα αρωματικά δίνουν ένα εξαίσιο αποτέλεσμα πολύ αγαπητό στα παιδιά.


Αν δεν είστε εξοικειωμένοι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η παρασκευή μαρμελάδας είναι το συνώνυμο του slow cooking. Στην συγκεκριμένη συνταγή υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες οι οποίοι αν τηρηθούν πιστά τότε το αποτέλεσμα θα είναι το ιδανικό και η μαρμελάδα σας θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα στο ράφι της κουζίνας. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε λοιπόν την φράουλα ως μαρμελάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: απόλυτη καθαριότητα και ζάχαρη η οποία λειτουργεί ως συντηρητικό.
Τέλος, επειδή η φράουλα ως φρούτο δεν περιέχει υψηλά ποσοστά σε πηκτίνη, θα προσθέσουμε για να πάρουμε στο τέλος μια ωραία σφιχτή μαρμελάδα με το λιγότερο χρόνο βρασίματος. Είναι πολύ σημαντικό να μην καταστρέψουμε με το παρατεταμένο βράσιμο τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία της φράουλας έως ότου πετύχουμε την σύσταση της μαρμελάδας. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να φτιάξουμε την μαρμελάδα μόνοι μας και θα ήταν προτιμότερο να αγοράσουμε ένα φτηνό βαζάκι του εμπορίου.

Οι  αναλογίες στα υλικά έχουν καταγραφεί μετά από πολλά πειράματα τα οποία κάναμε. Όπως θα διαπιστώσετε στις οδηγίες που σας δίνουμε, η ποσότητα ζάχαρης, λεμονιού και πηκτίνης εξαρτάται από το καθαρό βάρος φρούτου που θα πάρουμε μετά το πλύσιμο και το καθάρισμα του. Συνεπώς οι ποσότητες των υλικών, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από δόση σε δόση, έχουν καταγραφεί μετά το τελικό ζύγισμα του καθαρού βάρους του φρούτου.

strawberry jam
Προετοιμασία 30 mins
Μαγειρεμα 35 mins
Αναμονή 12 hrs
Συνολικος Χρόνος 13 hrs 5 mins
Είδος Γευματος Μαρμελάδες, Πρωϊνό
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 1400 γραμμάρια
Θερμίδες 48.7 kcal

Εξοπλισμος

  • Κατσαρόλα πλατιά
  • Ζυγαριά
  • Σπάτουλα σιλικόνης
  • Βάζα με καπάκι
  • Χωνί μαρμελάδας
  • Λαβίδα
  • Κουτάλα σούπας
  • Θερμόμετρο
  • Μπλέντερ

Υλικά
  

  • 1500 γρ Φράουλες (ώριμες και σφιχτές. Το βάρος είναι μεικτό)
  • 700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 35 γρ πηκτίνη
  • 20 γρ χυμό λεμονιού
  • 1 τεμ βανίλια (εναλλακτικά 2 ml εκχύλισμα βανίλιας ή μια καψούλα βανιλίνη)

Εκτέλεση
 

  •  Πρώτα πλένουμε και μετά καθαρίζουμε από τα φυλλαράκια τις φράουλες. Είναι πολύ σημαντικό να μην πλυθούν αφού κοπούν ή καθαριστούν διότι θα εισχωρήσει νερό μέσα στις φράουλες. Στην συνέχεια κόβουμε στην μέση ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθός τους. 
  • Ζυγίζουμε τις κομμένες και πλυμένες φράουλες. Εμείς, μετά από μετρήσεις έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βάρος μετά το πλύσιμο και το καθάρισμα είναι περίπου το 95-96% του αρχικού βάρους. Συνεπώς από το περίπου 1,5kg φράουλες καταλήξαμε να έχουμε καθαρό βάρος 1.400γραμμάρια.
  • Για ένα μέρος φράουλας θα χρησιμοποιήσουμε μισό μέρος ζάχαρης. Αφού ζυγίσαμε την φράουλα και είδαμε πως το καθαρό της βάρος είναι 1400γρ, θα ζυγίσουμε 700γρ ζάχαρης
  • Στρώνουμε εναλλάξ σε μία φαρδιά κατσαρόλα μία στρώση φράουλα και μια στρώση ζάχαρη. Αυτό θα μας βοηθήσει να βγουν τα υγρά από τις φράουλες και να μην χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Σκεπάζουμε και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
  • Μετά από 8 ώρες, ξεσκεπάζουμε και βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού σε μέτρια, για 10 λεπτά, αφαιρώντας τυχόν αφρούς. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε 5 λεπτά να ηρεμήσει ο βρασμός.
  • Ζυγίζουμε τον χυμό του λεμονιού και την πηκτίνη. Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε το 2,5% του βάρους της φράουλας σε πηκτίνη (δηλαδή 1.400*0,025=35γραμμάρια).
  • Με ένα διαβολάκι ή με ένα πρες πουρέ, πολτοποιούμε τις φράουλες.
  • Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, τα αρωματικά (εμείς χρησιμοποιήσαμε βανίλια) και την πηκτίνη και συνεχίσουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Παρακολουθούμε την θερμοκρασία της μαρμελάδας με την βοήθεια ενός θερμόμετρου και ανακατεύουμε με την βοήθεια μιας μαρίζ για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο.
  • Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 104οC, (15 λεπτά αργότερα περίπου) αποσύρουμε από την φωτιά. 
  • Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα για να φύγει ο αέρας.

Video

Notes

  • Αν δεν έχουμε θερμόμετρο θα πρέπει να δούμε εμπειρικά την πυκνότητα και το δέσιμο της μαρμελάδας. Βουτάμε ένα κουτάλι μέσα στην μαρμελάδα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Με το δάχτυλό μας κάνουμε μια “γραμμή” στην μέση της μαρμελάδας. Οι δύο γραμμές δεν πρέπει να αρχίσουν να ενώνονται. Γνώμη μας όμως πως με ένα θερμόμετρο θα έχετε πιο σταθερά αποτελέσματα.
  • Η πηκτίνη αν και έχει δαιμονοποιηθεί, είναι εντελώς ακίνδυνη σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες και τις οδηγίες περί προσθέτων τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας βοηθάει να πήξει η μαρμελάδα με λιγότερο βράσιμο και έτσι έχουμε περισσότερες βιταμίνες από το φρούτο, πολύ λαμπερό χρώμα και διακριτό άρωμα. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές στο εμπόριο και στα super market
  • Η φράουλα από μόνη της έχει υπέροχο άρωμα. Αν θέλουμε να την αρωματίσουμε, της ταιριάζουν πάρα πολύ η βανίλια, ο γλυκάνισος, η κανέλα και το βαλσάμικο ξύδι. Κάθε αρωματικό έχει διαφορετική απόδοση σε άρωμα οπότε απλά θα πρέπει να πειραματιστείτε.
  •  
  •  

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.