Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα αποτελεί το απόλυτο must κάθε Σαρακοστής. Παρόλο που θεωρείτε κατεξοχήν φαγητό νηστίσιμο και συνυφασμένο με την νηστεία πριν από το Πάσχα, θεωρούμε πως είναι ένα υπέροχο ντιπ το οποίο μπορεί να συνοδεύσει τόσο όσπρια όπως γίγαντες και φασολάδα, χταποδάκι ή ή να σταθεί ως μεζές για ένα καλό τσίπουρο.

Μας αρέσει να φτιάχνουμε την δική μας ταραμοσαλάτα αντί να αγοράζουμε την έτοιμη, είτε γιατί θέλουμε να ξέρουμε τι περιέχει ή γιατί μας αρέσει να πειράζουμε και να φτιάχνουμε την γεύση της ανάλογα με τα γούστα μας. Η συνταγή που σας δίνουμε περιέχει λευκό ταραμά, όμως μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με κόκκινο αν το επιθυμείτε. Παρά το γεγονός ότι ο κόκκινος ταραμάς είναι πιο “θελκτικός” στο μάτι, προτιμούμε τον λευκό καθώς αυτή είναι η φυσική μορφή των κατεργασμένων αυγών του μπακαλιάρου. Για την παρασκευή θα χρησιμοποιήσουμε ψωμί ως συνδετικό μέσο για να δέσει τον ταραμά με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Τέλος, δεν χρησιμοποιούμε κρεμμύδι παρόλο που μας αρέσει πολύ. Ναι μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι αν το θέλετε, εμείς όμως θέλουμε να σας δώσουμε μια απλή συνταγή την οποία θα θέλετε να δοκιμάσετε.

Αυτό το οποίο μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι μια ταραμοσαλάτα ούτε σφιχτή αλλά ούτε αραιή αλλά σαν……αφρό.


Δοκιμάσατε την συνταγή;

Βάλτε την φωτογραφία σας στο Instagram κάνοντας tag @thechefsyndicate


Ταραμοσαλάτα
Προετοιμασία 15 mins
Συνολικος Χρόνος 15 mins
Είδος Γευματος Ορεκτικό, Σαλάτες & Ντιπ
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 500 γραμμάρια

Υλικά
  

  • 120 γρ ταραμάς λευκός
  • 200 γρ ψωμί προζυμένιο ή χωριάτικο μπαγιάτικο, μόνο την ψίχα
  • 500 γρ νερό
  • 50 γρ χυμός λεμονιού
  • 300 γρ ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο

Εκτέλεση
 

  • Κόβουμε την ψίχα του ψωμιού σε κύβους (θα μας βοηθήσει να το διαχειριστούμε καλύτερα) και την μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να μουλιάσει για περίπου 10 με 15 λεπτά.
  • Σουρώνουμε το ψωμί, κατά προτίμηση με ένα τουλουπάνι και στίβουμε για να φύγει όλη η υγρασία και να μείνει η ψίχα νωπή. Μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη.
  • Προσθέτουμε τον ταραμά και τον χυμό λεμονιού στο πολυκοπτικό και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά σαν κορδόνι. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει η γαλακτωματοποίηση με τα υπόλοιπα υλικά και δεν θα "κόψει" η ταραμοσαλάτα. Σε περίπτωση τώρα που το πολυκοπτικό δεν έχει άνοιγμα που να επιτρέπει αυτή την διαδικασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε τρεις δόσεις, φροντίζοντας κάθε φορά να αφομοιώνεται το ελαιόλαδο από την ταραμοσαλάτα, πριν προχωρήσουμε στην επόμενη δόση.
  • Η ταραμοσαλάτα θέλουμε να βγει με την υφή της μαγιονέζας δηλαδή ούτε πολύ αραιή αλλά ούτε πολύ σφιχτή. Αν δούμε πως η ταραμοσαλάτα μας είναι πολύ σφιχτή, τότε την δουλεύουμε αραιώνοντας την με λίγο νερό. Η ποσότητα του νερού, εξαρτάτε από το πόσο σφιχτή βγήκε η ταραμοσαλάτα συνεπώς την όλη διαδικασία την πάμε "συντηρητικά" προσθέτοντας λίγο νερό κάθε φορά.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε γεύση ανάλογα με το γούστο μας.
  • Σερβίρουμε, περιχύνοντας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συνοδεύουμε σπάταλα με καλό ψωμί.

Video

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.