Τάρτα με άρωμα Κρήτης


Κρητικό απάκι, πράσο και γραβιέρα Κρήτης σε μια τάρτα που απλά δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψουν

Ένα ορεκτικό με παραδοσιακά Κρητικά υλικά το οποίο μας θυμίζει τα Χριστούγεννα στο χωριό. Τα αρωματικά βότανα με τα οποία καπνίζεται το απάκι δένουν αρμονικά με την δυνατή σε γεύση γραβιέρα και το μέλι.

Τάρτα με άρωμα Κρήτης
Προετοιμασία 25 mins
Μαγειρεμα 2 hrs 40 mins
Συνολικος Χρόνος 3 hrs 5 mins
Είδος Γευματος Ορεκτικό
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 8 άτομα

Εξοπλισμος

  • Μίξερ
  • Ταρτιέρα
  • Μαχαίρι Chef
  • Ξύλο κοπής
  • Τηγάνι αντικολλητικό
  • Μπασίνα
  • Σύρμα

Υλικά
  

Για την ζύμη

  • 1 δόση συνταγή για Pâte brisée (δείτε το Link στην εκτέλεση)

Για την γέμιση

  • 300 γρ τοματίνια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 6 γρ αλάτι
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 200 γρ απάκι κομμένο σε κύβους
  • 180 γρ πράσο κομμένο σε φέτες
  • 150 γρ γραβιέρα Κρήτης
  • 5 γρ Μέλι

Για την κρέμα

  • 300 γρ αυγό (5 αυγά medium)
  • 200 γρ γάλα
  • 80 γρ γιαούρτι
  • 1 γρ πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • 0,5 γρ θυμάρι

Εκτέλεση
 

Ζύμη

  • Φτιάχνουμε μια δόση ζύμης για τάρτες ακολουθώντας την συνταγή που θα βρείτε εδώ. Μπορείτε να φτιάξετε την ζύμη μια μέρα νωρίτερα και να την στρώσετε στην φόρμα για τάρτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω αντίσταση).
  • Τοποθετούμε μια λαδόκολλα ή ένα αλουμινόχαρτο πάνω στην ζύμη της τάρτας και τοποθετούμε βαρίδια ή ρεβίθια, για να μην μας φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200°C
  • Μετά τα 20 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με τα βαρίδια και συνεχίζουμε στο ψήσιμο για ακόμα πέντε λεπτά

Γέμιση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 110°C
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τα τοματίνια πολύ καλά με μια πετσέτα. Τα κόβουμε στην μέση και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Κάνουμε πάστα το σκόρδο και το ανακατεύουμε με την μισή ποσότητα ελαιόλαδου (25 γρ.). Ραντίζουμε τα τοματίνια με το σκορδόλαδο και αλατίζουμε με το αλάτι.
  • Φουρνίζουμε τα τοματίνια για 1 ώρα στους 110°C
  • Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά το πράσο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (25 γρ.), ανακατεύοντας συνέχεια με την βοήθεια μιας κουτάλας. Θέλουμε να μαραθεί ελαφρώς το πράσο και να ψηθεί χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
  • Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το απάκι κομμένο σε κύβους στο τηγάνι. Συνεχίζουμε το σoτάρισμα για ένα με δύο λεπτά ακόμα (όχι παραπάνω γιατί θα σφίξει πολύ το απάκι).
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος.

Κρέμα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα ή με ένα ραβδομπλέντερ.

Μοντάρισμα και ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C
  • Τοποθετούμε στην ψημένη ζύμη για τάρτα τα σοταρισμένα πράσα με το απάκι.
  • Από πάνω, προσθέτουμε την γραβιέρα, με προσοχή να πάει σε όλη την επιφάνεια της γέμισης.
  • Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα πάνω από τα υλικά.
  • Στο τέλος, διακοσμούμε με τα ψημένα τοματίνια
  • Ψήνουμε στους 160°C για 30 – 35 λεπτά. Ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν η τάρτα είναι έτοιμη είναι να ακουμπήσουμε ελαφρά στο κέντρο της κρέμας η οποία πρέπει να έχει την υφή του ζελέ. Εναλλακτικά αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία στο κέντρο θα πρέπει να φτάσει στους 78°C. Βγάζουμε αμέσως και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε.

Video

Notes

Είναι πολύ σημαντικό η κρέμα της τάρτας να μην παραψηθεί και “κόψει”.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.