Ταρτάκια με κρέμα ξινομυζήθρας

αρωματισμένη με φρέσκια ρίγανη και σχοινόπρασο και πετιμέζι ροδιού

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό για αυτά τα Χριστούγεννα, εκτός από το να συνδυάσουμε μια πράσινη σαλάτα με ρόδι και τυρί. Κάπως έτσι, προέκυψε μια πεντανόστιμη ατομική τάρτα με την μπορούμε να ξεκινήσουμε το εορταστικό μας τραπέζι.


Η έντονη γεύση της ξινομυζήθρας, κάνει μια αρμονική αντίθεση με το γλυκό πετιμέζι από ρόδι. Το δε βαθύ ρουμπινί χρώμα με την αντίθεση του λευκού της κρέμας, πιάνει το μάτι και του πιο απαιτητικού καλεσμένου.

Ταρτάκια με κρέμα ξινομυζήθρας
Προετοιμασία 25 mins
Μαγειρεμα 1 hr 20 mins
Ξεκούραση 1 hr
Συνολικος Χρόνος 2 hrs 45 mins
Είδος Γευματος Ορεκτικό
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 8 ταρτάκια

Υλικά
  

Για τις βάσεις της τάρτας

Για την γέμιση

  • 400 γρ ξινομυζήθρα
  • 25 γρ ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • 100 γρ γάλα
  • 0,5 γρ πιπέρι
  • 2 γρ ρίγανη φρέσκια
  • 2 γρ σχοινόπρασο

Για το πετιμέζι ροδιού και το μοντάρισμα

  • 1 κιλό ρόδια δίνει 250 γρ χυμό
  • 0,2 γρ κόμμι ξανθάνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση
 

Για την ζύμη

  • Ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής για την ζύμη για τάρτες
  • Τρυπάμε ελαφρά την ζύμη με ένα πιρούνι και τοποθετούμε μια λαδόκολλα την οποία γεμίζουμε με βαρίδια (ρεβίθια, ρύζι κλπ)
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις λαδόκολλες με τα βαρίδια και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά οι βάσεις για τα ταρτάκια.

Για το πετιμέζι ροδιού

  • Κόβουμε και στίβουμε τα ρόδια σε έναν στίφτη. Περνάμε τον χυμό από μια ψιλή σίτα και μεταφέρουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
  • Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά έως ότου μείνει το ¼ (62-63 γραμμάρια) από τον χυμό και πάρει την υφή σιροπιού. Αφαιρούμε τυχόν αφρούς που δημιουργηθούν.
  • Αν θέλουμε να διορθώσουμε την υφή από το πετιμέζι για να γίνει σαν σάλτσα, μόλις κρυώσει προσθέτουμε 0,2 γραμμάρια κόμμι ξανθάνη και το διαλύουμε με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.

Για την γέμιση

  • Μεταφέρουμε την μυζηθρόπιτα, το ελαιόλαδο και το γάλα σε ένα πολυκοπτικό και χτυπάμε έως ότου γίνει μια βελούδινη κρέμα.
  • Αν θέλουμε περνάμε την κρέμα από μια ψιλή σίτα για να γίνει πιο βελούδινη. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε την φρέσκια ρίγανη, σχοινόπρασο και προσθέτουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.

Μοντάρισμα

  • Γεμίζουμε τις ψημένες βάσεις με την κρέμα τυριού.
  • Περιχύνουμε με το πετιμέζι ροδιού, στολίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και αν θέλουμε μπορούμε να στολίσουμε με σπόρους ροδιού.

Video

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.