Vegan Σάλτσα Ραντς
Ένα εναλλακτικό και έντονο σε γεύση, δροσερό dressing
Οι σάλτσες ραντς (ranch dressings) είναι από τις πιο best selling σάλτσες στις ΗΠΑ. Ίσως λόγω της πλούσιας υφής και γεύσης τους, ίσως λόγω της στιβαρής γεύσης της…κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το σίγουρο όμως, ότι αυτή η συνταγή δεν έχει καμία σχέση με την βαριά λιπαρή ranch sauce που ίσως γνωρίζετε.
Την συνταγή αυτή την ετοιμάσαμε ως ένα εναλλακτικό dressing για την νηστεία. Από την άλλη όμως, ετοιμάζοντας την, καταλάβαμε πως θα ήταν μια πεντανόστιμη εναλλακτική σάλτσα για vegan απολαύσεις, όπου η σάλτσες από ζωικά παράγωγα είναι απαγορευτικές. Η βάση της, είναι η κρέμα ψητού κρεμμυδιού που έχουμε ετοιμάσει και μπορείτε να βρείτε στις συνταγές μας ενώ αντικαταστήσαμε το γάλα με γάλα αμυγδάλου. Για να φτιάξουμε την υφή του dressing, χρησιμοποιήσαμε ξανθάνη, σε ποσοστό 0,5%, κάνοντας το κρεμώδες σαν μια μαγιονέζα. Μπορείτε φυσικά να παραλείψετε το κόμμι ξανθάνης, κάνοντας το dressing πιο αραιό, παρόλα αυτά σας συστήνουμε να το δοκιμάσετε.
Υλικά
- 65 γρ κρέμα ψητού κρεμμυδιού
- 20 γρ γάλα αμυγδάλου
- 15 γρ Ξύδι λευκό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 7 γρ μαϊντανό
- 2 γρ σχοινόπρασο
- 0,5 γρ πιπέρι
- 4 γρ αλάτι
- 0.5 γρ κόμμι ξανθάνη
Εκτέλεση
Κρέμα ψητού κρεμμυδιού
- Φτιάχνουμε την κρέμα ψητού κρεμμυδιού σύμφωνα με την συνταγή που θα βρείτε εδώ. Αφήνουμε να κρυώσει. Καλύτερα είναι να φτιάξουμε την κρέμα ψητού κρεμμυδιού την προηγούμενη ημέρα.
Για το dressing
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ ή σε ένα δοχείο αν χρησιμοποιήσουμε ραβδομπλέντερ, την κρέμα ψητού κρεμμυδιού, το γάλα αμυγδάλου, το ξύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κομμι ξανθάνης και πολτοποιούμε για ένα με δύο λεπτά, έως ότου πάρουμε ένα ομοιογενές, σφιχτό dressing και διαλυθεί καλά το κόμμι.
- Μεταφέρουμε το dressing σε ένα μπολ
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο και τα προσθέτουμε στο dressing. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με καπάκι.