Vichyssoise

Βελούδινη σούπα από πατάτα και πράσο.

Η Vichyssoise είναι μια σούπα με βάση τον πουρέ λαχανικών, η οποία φτιάχνεται από πράσα και πατάτες. Αρκετά συχνά την βρίσκουμε με την ονομασία “Potage Parmentier” 1 προς τιμήν του Antoine-Augustin Parmentier. Υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ ιστορικών για την ονομασία “Βισισουάζ” καθώς και για την προέλευσή της. Αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι στον chef Louis Diat, ο οποίος μεγάλωσε στο Vichy, αποδίδετε τόσο η επαναδημιουργία της όσο και η ονομασία της 2 3.


Υπάρχουν πολλές εικασίες και θρύλοι σχετικά με τον λόγο για τον οποίο η Vichyssoise τρώγεται κρύα. Μια από αυτές λέει πως ο Λουδοβίκος ΙΕ΄, φοβούμενος να μην τον δηλητηριάσουν, έβαζε πολλούς από τους υπηρέτες του να δοκιμάσουν την σούπα του. Έως ότου φτάσει στο τραπέζι του, η σούπα του ήταν κρύα. Καθώς όμως, ακόμα και παγωμένη, την απολάμβανε ευχάριστα έμεινε ως μια σούπα που παραδοσιακά τρώγεται παγωμένη.

Είτε παγωμένη, είτε καυτή, η Vichyssoise που σας ετοιμάσαμε, είναι μια πολύ φινετσάτη σούπα.

Vichyssoise
Προετοιμασία 15 mins
Μαγειρεμα 25 mins
Συνολικος Χρόνος 40 mins
Είδος Γευματος Σούπες
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 6 άτομα

Υλικά
  

  • 25 γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 350 γρ πράσο το λευκό και τρυφερό μέρος
  • 80 γρ κρεμμύδι ξερό (1 μέτριο)
  • 600 γρ πατάτα Russet, Hermes ή οποιαδήποτε αλευρώδη ποικιλία.
  • 1,2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου βρείτε την συνταγή εδώ
  • 5 γρ αλάτι ή κατά βούληση
  • 2 γρ πιπέρι λευκό ή κατά βούληση

Για το μπουκέτο αρωματικών

  • 1 τεμ φύλλο δάφνης
  • 5-6 τεμ μαϊντανό κοτσάνια
  • 1 γρ πιπέρι μάυρο ολόκληρο
  • 1 γρ θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Για το σερβίρισμα

  • 25 γρ σχοινόπρασο
  • 320 γρ κρέμα γάλακτος 10% λιπαρά
  • 100 γρ κρουτόν

Εκτέλεση
 

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, το πράσο και το κρεμμύδι.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους μέτριου μεγέθους.
  • Τυλίγουμε σε ένα τουλουπάνι ή βάζουμε τα υλικά για το μπουκέτο αρωματικών σε ένα σουρωτήρι για τσάι.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνουν ημιδιαφανή, χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Αυξάνουμε την φωτιά σε δυνατή και προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση.
  • Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσουν τα υλικά και προσθέτουμε το μπουκέτο αρωματικών. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 με 30 λεπτά έως ότου μαλακώσουν καλά τα υλικά.
  • Αφαιρούμε το μπουκέτο αρωματικών και κάνουμε πουρέ τα υλικά με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ. Περνάμε την σούπα από σινουά ή ψιλή σίτα για να γίνει πιο βελούδινη. Αν την σερβίρουμε κρύα, αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρειαστούμε.

Για το σερβίρισμα

  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, κρατώντας μια μικρή ποσότητα για γαρνίρισμα. Διορθώνουμε την γεύση (αλάτι και πιπέρι) και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί η κρέμα.
  • Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος, κρουτόν και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Notes

Αποφασίσαμε να κρατήσουμε την συνταγή παραδοσιακά με βούτυρο. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο. Γνώμη μας όμως είναι πως το βούτυρο δίνει μια πιο γεμάτη γεύση.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.