
Vichyssoise
Βελούδινη σούπα από πατάτα και πράσο.
Η Vichyssoise είναι μια σούπα με βάση τον πουρέ λαχανικών, η οποία φτιάχνεται από πράσα και πατάτες. Αρκετά συχνά την βρίσκουμε με την ονομασία “Potage Parmentier” 1 προς τιμήν του Antoine-Augustin Parmentier. Υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ ιστορικών για την ονομασία “Βισισουάζ” καθώς και για την προέλευσή της. Αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι στον chef Louis Diat, ο οποίος μεγάλωσε στο Vichy, αποδίδετε τόσο η επαναδημιουργία της όσο και η ονομασία της 2 3.
Υπάρχουν πολλές εικασίες και θρύλοι σχετικά με τον λόγο για τον οποίο η Vichyssoise τρώγεται κρύα. Μια από αυτές λέει πως ο Λουδοβίκος ΙΕ΄, φοβούμενος να μην τον δηλητηριάσουν, έβαζε πολλούς από τους υπηρέτες του να δοκιμάσουν την σούπα του. Έως ότου φτάσει στο τραπέζι του, η σούπα του ήταν κρύα. Καθώς όμως, ακόμα και παγωμένη, την απολάμβανε ευχάριστα έμεινε ως μια σούπα που παραδοσιακά τρώγεται παγωμένη.
Είτε παγωμένη, είτε καυτή, η Vichyssoise που σας ετοιμάσαμε, είναι μια πολύ φινετσάτη σούπα.

Υλικά
- 25 γρ βούτυρο αγελαδινό
- 350 γρ πράσο το λευκό και τρυφερό μέρος
- 80 γρ κρεμμύδι ξερό (1 μέτριο)
- 600 γρ πατάτα Russet, Hermes ή οποιαδήποτε αλευρώδη ποικιλία.
- 1,2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
βρείτε την συνταγή εδώ - 5 γρ αλάτι ή κατά βούληση
- 2 γρ πιπέρι λευκό ή κατά βούληση
Για το μπουκέτο αρωματικών
- 1 τεμ φύλλο δάφνης
- 5-6 τεμ μαϊντανό κοτσάνια
- 1 γρ πιπέρι μάυρο ολόκληρο
- 1 γρ θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
Για το σερβίρισμα
- 25 γρ σχοινόπρασο
- 320 γρ κρέμα γάλακτος 10% λιπαρά
- 100 γρ κρουτόν
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, το πράσο και το κρεμμύδι.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους μέτριου μεγέθους.
- Τυλίγουμε σε ένα τουλουπάνι ή βάζουμε τα υλικά για το μπουκέτο αρωματικών σε ένα σουρωτήρι για τσάι.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνουν ημιδιαφανή, χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Αυξάνουμε την φωτιά σε δυνατή και προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση.
- Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσουν τα υλικά και προσθέτουμε το μπουκέτο αρωματικών. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 με 30 λεπτά έως ότου μαλακώσουν καλά τα υλικά.
- Αφαιρούμε το μπουκέτο αρωματικών και κάνουμε πουρέ τα υλικά με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ. Περνάμε την σούπα από σινουά ή ψιλή σίτα για να γίνει πιο βελούδινη. Αν την σερβίρουμε κρύα, αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρειαστούμε.
Για το σερβίρισμα
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, κρατώντας μια μικρή ποσότητα για γαρνίρισμα. Διορθώνουμε την γεύση (αλάτι και πιπέρι) και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί η κρέμα.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος, κρουτόν και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.