Βινεγκρέτ με μηλόξυδο

Συνεχίζοντας τον μαγικό κόσμο των dressing, πειραματιστήκαμε για λίγο με το μηλόξυδο. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα dressing με αρκετή οξύτητα, έτσι ώστε να ταιριάζει με οποιαδήποτε σαλάτα μας αρέσει, αλλά παράλληλα να έχει την γλύκα και το άρωμα του μήλου. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το αποτέλεσμα.

Καταρχάς, όπως σε όλες τις βινεγκρέτ, το ελαιόλαδο και το ξύδι, σε αυτή την περίπτωση το μηλόξυδο, παίζουν πρωταγωνιστικό λόγο. Το μηλόξυδο είναι ιδιαίτερα πιο γλυκό με πολύ πιο ήπια γεύση σε σχέση με το ξύδι από κρασί. Μάλιστα, λόγω της ζύμωσης του μηλίτη (από όπου προέρχεται το κανονικό μηλόξυδο), έχουμε φρουτένιες νότες και έντονη την παρουσία της γεύσης του μήλου. Όμως εμείς θέλουμε ακόμα πιο έντονη την παρουσία του.

Αντί για την χρήση μελιού ή κάποιου άλλου σιροπιού, συμπυκνώσαμε χυμό μήλου. Το βήμα αυτό είναι βέβαια προαιρετικό, όμως το άρωμα που αποδώσαμε πραγματικά αξίζει το έξτρα αυτό βήμα. Αν θέλουμε να πάμε την βινεγκρέτ με μηλόξυδο ένα βήμα παραπάνω και να δώσουμε ακόμα πιο περίπλοκο άρωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηλίτη αντί για χυμό μήλου.


Δοκιμάσατε την συνταγή;

Βάλτε την φωτογραφία σας στο Instagram κάνοντας tag @thechefsyndicate


Βινεγκρέτ με μηλόξυδο
Προετοιμασία 10 minutes
Μαγειρεμα 20 minutes
Συνολικος Χρόνος 30 minutes
Είδος Γευματος Gluten Free, Lactose Free, Σαλάτες & Ντιπ
Εθνικότητα Vegan, Vegeterian, Γαλλική
Απόδοση 345 γραμμάρια
Θερμίδες 182 kcal

Υλικά
  

  • 180 γρ Χυμό μήλου
  • 60 γρ Μηλόξυδο
  • 100 γρ Μήλο Fuzi, Golden delicious ή φιρίκι
  • 360 γρ Ελαιόλαδο
  • 2 γρ Εστραγκόν Φρέσκο ή 0,5 γρ αποξηραμένο
  • 2 γρ Αλάτι
  • 1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο

Εκτέλεση
 

  • 180 γρ Χυμό μήλου
    Βάζουμε τον χυμό μήλου σε μια μικρή κατσαρόλα και κάνουμε μια réduction βράζοντας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να βράσει έως ότου συμπυκνωθεί και μείνει το 1/3 της ποσότητας (περίπου 60 γραμμάρια). Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • 60 γρ Μηλόξυδο
    Σε ένα μπολ βάζουμε την réduction από τον χυμό μήλου και το μηλόξυδο και χτυπάμε με ένα σύρμα ή με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
  • 360 γρ Ελαιόλαδο
    Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα
  • 100 γρ Μήλο
    2 γρ Εστραγκόν
    Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο σε μπρινουάζ (πολύ μικρά κυβάκια) και ψιλοκόβουμε το εστραγκόν. Προσθέτουμε το μήλο και το εστραγκόν στην βινεγκρέτ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα, καθώς θέλουμε να φαίνονται τα κομματάκια από το μήλο.
  • 2 γρ Αλάτι
    1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο
    Διορθώνουμε την γεύση δοκιμάζοντας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Video

Notes

Η συγκεκριμένη βινεγκρέτ, λόγω του εστραγκόν και του μήλου θα έχει σαφώς μικρότερη διάρκεια ζωής από μια απλή βινεγκρέτ όχι όμως τόση ώστε να σας αποθαρρύνει να μην φτιάξετε μια ποσότητα για τέσσερις – πέντε σαλάτες. Η βινεγκρέτ με μηλόξυδο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο δοχείο για 5 ημέρες έως και μια εβδομάδα.
Αν δεν βρείτε φρέσκο εστραγκόν (είναι πραγματικά δυσεύρετο) μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 0,5 γραμμάρια (περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού) αποξηραμένο.
Αφήστε τουλάχιστον 1 ώρα την βινεγκρέτ στο ψυγείο έτσι ώστε να ανταλλάξει αρώματα το εστραγκόν και το μήλο με τα υπόλοιπα υλικά.
Καθώς δεν χρησιμοποιούμε κάποιο γαλακτωματοποιητή, αν η βινεγρέτ διαχωριστεί, θα ανακινήσουμε καλά το κλειστό δοχείο στην οποία την έχουμε αποθηκεύσει, πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.