Βινεγκρέτ Βαλσάμικου

Συγκρατώντας τον κανόνα ότι μια βινεγκρέτ εκτός από την εμπειρική αναλογία 1:3 χρειάζεται και δοκιμή για να πετύχει, σας παρουσιάζουμε μια βινεγκρέτ με βάση το βαλσάμικο ξύδι. Ίσως την έχετε συναντήσει άπειρες φορές σε διάφορα εστιατόρια, ίσως την έχετε δοκιμάσει κακοποιημένη ακόμα και ως πασπαρτού σάλτσα σχεδόν σε οποιαδήποτε σαλάτα. Μάλιστα έως και το 2010, η συγκεκριμένη βινεγκρέτ αποτελούσε το dressing σχεδόν του 90% των εστιατορίων στην Ελλάδα.

Το μυστικό σε κάθε συνταγή που σας δίνουμε, είναι το καλό υλικό. Ειδικά όταν μιλάμε για μια βινεγκρέτ η οποία έρχεται να δώσει πραγματικά ζωή σε λίγο μαρούλι και μερικά λαχανικά και να τα κάνει πραγματική νόστιμη σαλάτα, το ξύδι που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι το αντίστοιχο. Ένα παλαιωμένο βαλσάμικο μπορεί να κοστίζει μια μικρή περιουσία, όμως ένα Ιταλικό ΠΟΠ βαλσάμικο ξύδι θα δώσει την ζωή αυτή που αναζητάμε στην σωστή τιμή. Γενικά, προσπαθούμε να αποφύγουμε το βιομηχανοποιημένο βαλσάμικο το οποίο απλά περιέχει καραμελόχρωμα και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ουσία.

Προσεγμένα υλικά, μια τραγανή σαλάτα και έτοιμο ένα πλήρες γεύμα.


Δοκιμάσατε την συνταγή;

Βάλτε την φωτογραφία σας στο Instagram κάνοντας tag @thechefsyndicate


Βινεγκρέτ Βαλσάμικου
Προετοιμασία 10 minutes
Συνολικος Χρόνος 10 minutes
Είδος Γευματος Gluten Free, Lactose Free, Nut Free, Vegeterian, Σάλτσες
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 385 γραμμάρια
Θερμίδες 49 kcal

Υλικά
  

 • 100 γρ ξύδι βαλσάμικο
 • 280 γρ ελαιόλαδο
 • 3 γρ Μέλι
 • 4 γρ μουστάρδα
 • 2 γρ αλάτι
 • 1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο

Εκτέλεση
 

 • 100 γρ ξύδι βαλσάμικο
  3 γρ Μέλι
  4 γρ μουστάρδα
  Σε ένα μπολ βάζουμε το βαλσάμικο, την μουστάρδα και το μέλι και χτυπάμε με ένα σύρμα ή με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
 • 280 γρ ελαιόλαδο
  Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα
 • 2 γρ αλάτι
  1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο
  Διορθώνουμε την γεύση δοκιμάζοντας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Notes

Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, μπορούμε να φυλάξουμε την βινεγκρέτ σε ένα δοχείο με καπάκι, σκεπασμένη στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα μήνα.
 
Η συγκεκριμένη βινεγκρέτ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dressing σε μια μεγάλη γκάμα από σαλάτες και ψητά λαχανικά.
 
Στο τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά. Προσοχή όμως καθώς αυτό θα μειώσει αρκετά την διάρκεια ζωής της βινεγκρέτ σημαντικά. Καλό είναι τα αρωματικά να τα προσθέτουμε μια με δύο ώρες πριν σερβίρουμε.
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.