Βινεγκρέτ Βαλσάμικου
Συγκρατώντας τον κανόνα ότι μια βινεγκρέτ εκτός από την εμπειρική αναλογία 1:3 χρειάζεται και δοκιμή για να πετύχει, σας παρουσιάζουμε μια βινεγκρέτ με βάση το βαλσάμικο ξύδι. Ίσως την έχετε συναντήσει άπειρες φορές σε διάφορα εστιατόρια, ίσως την έχετε δοκιμάσει κακοποιημένη ακόμα και ως πασπαρτού σάλτσα σχεδόν σε οποιαδήποτε σαλάτα. Μάλιστα έως και το 2010, η συγκεκριμένη βινεγκρέτ αποτελούσε το dressing σχεδόν του 90% των εστιατορίων στην Ελλάδα.
Το μυστικό σε κάθε συνταγή που σας δίνουμε, είναι το καλό υλικό. Ειδικά όταν μιλάμε για μια βινεγκρέτ η οποία έρχεται να δώσει πραγματικά ζωή σε λίγο μαρούλι και μερικά λαχανικά και να τα κάνει πραγματική νόστιμη σαλάτα, το ξύδι που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι το αντίστοιχο. Ένα παλαιωμένο βαλσάμικο μπορεί να κοστίζει μια μικρή περιουσία, όμως ένα Ιταλικό ΠΟΠ βαλσάμικο ξύδι θα δώσει την ζωή αυτή που αναζητάμε στην σωστή τιμή. Γενικά, προσπαθούμε να αποφύγουμε το βιομηχανοποιημένο βαλσάμικο το οποίο απλά περιέχει καραμελόχρωμα και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ουσία.
Προσεγμένα υλικά, μια τραγανή σαλάτα και έτοιμο ένα πλήρες γεύμα.
Δοκιμάσατε την συνταγή;
Βάλτε την φωτογραφία σας στο Instagram κάνοντας tag @thechefsyndicate
Υλικά
- 100 γρ ξύδι βαλσάμικο
- 280 γρ ελαιόλαδο
- 3 γρ Μέλι
- 4 γρ μουστάρδα
- 2 γρ αλάτι
- 1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένο
Εκτέλεση
- 100 γρ ξύδι βαλσάμικο3 γρ Μέλι4 γρ μουστάρδαΣε ένα μπολ βάζουμε το βαλσάμικο, την μουστάρδα και το μέλι και χτυπάμε με ένα σύρμα ή με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.
- 280 γρ ελαιόλαδοΠροσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα
- 2 γρ αλάτι1 γρ πιπέρι μαυρο τριμμένοΔιορθώνουμε την γεύση δοκιμάζοντας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.